NRK

Martin Beyer-Olsen med ny podkast

Del

Martin Beyer-Olsen kommer med en ny podkastserie på NRK Radio, «Norsk standup – Hva er vitsen?». Her guider han lytterne gjennom historien til sjangeren som har definert norsk humor de siste tiårene.

Martin Beyer-Olsen har kommet med en ny podkastserie på NRK Radio
Martin Beyer-Olsen har kommet med en ny podkastserie på NRK Radio NRK

«Norsk stand up – Hva er vitsen?» er historien om hvordan humorsjangeren standup kom til landet og hvordan miljøet og komikerne har utviklet seg til hva det er i dag. Fortalt av menneskene som var med fra start.

– Det har vært gøy å jobbe med denne podkasten fordi standup er noe jeg brenner for og vært en del av en stund. Spesielt gøy er det å snakke med komikerne som var med fra starten som ga meg et innblikk i kaoset det var å ikke ha noen etablert scene, og hvilken vei av tilfeldigheter, dusteri og kameratskap som har skapt miljøet i norsk standup. Og sånn er det jo fortsatt i dag, sier programleder Martin Beyer-Olsen.

Brutalt, men facinerende

Programleder Martin Beyer-Olsen har truffet noen av de aller største navnene innen norsk humor. Både de som stod på scenen, men også de som trakk i trådene i kulissene. Det hele har blitt til fire episoder som går gjennom historien til sjangeren som har skapt noen av Norges aller største komikere.

– Norsk stand up har vært den største utviklingsarenaen for norsk humor de siste tiårene. Dette er et miljø som har skapt store stjerner, men der vi også har vært vitne til dramatiske fall. En kunstform hvor suksessen kan skyte i været like fort som den kan ta slutt. Det kan være nokså brutalt, samtidig som det er uhyre fascinerende, sier prosjektredaktør i NRK, Gitte Calmeyer.

Blant de medvirkende finner møter vi man blant annet: Atle Antonsen, Thomas Giertsen, Jånni K, Dagfinn Lyngbø, Tommy Steine, Zahid Ali, Sigrid Bonde Tusvik, Jonna Støme, Dag Sørås, Jonas Rønning, Lars Berrum, Bård Tufte Johansen, Lisa Tønne, Martha Leivestad, Jonis Josef, Henrik Fladseth, Jonas Bergland, Dora Thoraldsdottir, Hans Morten Hansen, Jon Schau, Ole Soo, Christoffer Schjelderup, Terje Sporsem, Eddie Eidsvåg, Janne Rønningen og «gudmoren» selv Elina Krantz.

«Norsk standup – Hva er vitsen?» hadde premiere på NRK Radio 2. april.

Episodeoversikt:

Episode 1: Den første vitsen

I denne episoden snakker Martin Beyer-Olsen med de som var der da det hele startet. De forteller om stemningen, om å levere noe helt nytt til et totalt uforberedt publikum, og om hvordan sjangeren tok sine første, vaklende steg.

Episode 2: Big business og kvinnekamp

Hvorfor var (og er) standup en gutteklubb? Hvordan var det for damer å slippe til i et mannsdominert miljø? I denne episoden får vi også historien om Stand Up Norge og Elina Krantz som etter hvert klarer å gjøre norsk standup til en pengemaskin.

Episode 3: Maktkamp og politikk, takk.

Med jevne mellomrom dukker den opp, debatten om norske komikeres manglende politiske sting. Hvor blir det av den politiske humoren? Og er Elina Krantz en kynisk og manipulerende showedderkopp med for mye makt - som i for stor grad kontrollerer og begrenser talentene og standupens utvikling?

Episode 4: To tusen og krenka

I denne episoden drøftes, måles og demonstreres standupkomikernes aller drøyeste, og mest kontroversiell vitser. Hvor gikk grensene før, og hva er egentlig greit å kødde med nå?

Nøkkelord

Kontakter

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye