NAF

NAF: - Vurder nøye når du skal legge om til sommerdekk på bilen

Del

Fristen for å få piggdekkene av bilen kommer tidlig i år, men fortsatt er det vinterlig flere steder. - Er det fortsatt vinterføre der du kjører i hverdagen, la piggdekkene være på bilen en stund til, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bilen skal alltid være skodd etter forholdene. Derfor må du la piggdekkene være på om føret der du ferdes tilsier det.
Bilen skal alltid være skodd etter forholdene. Derfor må du la piggdekkene være på om føret der du ferdes tilsier det. NAF

Det er påsken som styrer når piggdekkene skal av bilen. Fristen er første søndag etter 2. påskedag. Det betyr at i år skal piggdekkene av og sommerdekkene på fra mandag 8. april. Dette gjelder for Sør-Norge, mens fristen for Nord-Norge er 1. mai.  

- Fortsatt er det strøk i Sør-Norge der vinteren henger igjen, og det er også meldt et stort snøfall denne uken. Da kan du ikke kjøre på sommerdekk, sier Sødal.  

Bilen skal alltid være skodd etter forholdene. Derfor må du la piggdekkene være på om føret der du ferdes tilsier det.  

- Er det fortsatt vinterføre kan du fortsatt ha piggdekk på bilen og ikke få bot, sier Nils Sødal, - Vent med hjulskiftet til våren har satt seg skikkelig og du kan komme trygt frem på sommerdekk, fortsetter han.  

Har du piggfrie vinterdekk på bilen, er det ingen frist for å ta dem av bilen. Det er lov å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året. 

- Selv om det er lov, må du bytte til sommerdekk når forholdene tilsier det. Piggfrie vinterdekk gir langt dårligere veigrep og betydelig lengre bremselengde i varmegrader enn sommerdekk. De er også dårligere på vått føre, sier Sødal.  

Les tester om du trenger nye sommerdekk 

Det er viktig å sjekke om du trenger nye sommerdekk til bilen før du legger om fra vinterdekk til sommerdekk. Kravene til mønsterdybde er 1,6 millimeter, men NAF anbefaler at sommerdekkene må ha minimum 3 millimeter mønsterdybde. 

- Mønsterdybden kan du måle enten med en egen måler for det eller en tommestokk, linjal eller lignende. Er mønsterdybden på dekkene du har nær tre millimeter, anbefaler vi at du kjøper nye dekk, sier Nils Sødal.  

I årets sommerdekktest som NAF-magasinet Motor har gjennomført, er 10 dekk inkludert et helårs-dekk testet. Det er store dekkmerker som Continental, Nokian og Goodyear som kommer best ut i testen, men også rimeligere dekk fra Kumho og Falken gjør det bra.  

Ingen dekkprodusenter klarer å lage dekk som er like gode på all slags føre. Derfor er det viktig at du setter deg inn i deltestene i dekktesten for å finne dekk som passer best til de forholdene du kjører mest på.  

- Invester i gode dekk til bilen din. Det kan være forskjellen på om du rekker å stoppe i tide eller ikke, avslutter Nils Sødal.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye