NAF

NAF frykter trafikkaos i tre år når Ring 1 stenges

Del

Når Ring 1 stenges i tre år, vil trafikk tilsvarende en firefelts motorvei legge et stort press på veinettet rundt Oslo. – Vi frykter stengingen vil medføre kork, kaos og økte reisetider i mange år fremover hvis det ikke legges bedre til rette, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

NAF etterlyser bedre tilrettelegging for de reisende når Ring 1 stenges for trafikk
NAF etterlyser bedre tilrettelegging for de reisende når Ring 1 stenges for trafikk NAF

Elbilene mister tilgangen til kollektivfeltene i Oslo og Akershus mai. Dette er ett av tiltakene for å begrense trafikken når Ring 1 stenges i forbindelse meg byggearbeidene i Hammersborgtunnelen. I tillegg skal feltene i Operatunnelen legges om, og Statens vegvesen vil skilte omkjøringer. NAF etterlyser bedre tilrettelegging for de reisende.

–  Trafikken i Hammersborgtunnelen har vært tilsvarende en firefelts motorvei, med rundt 17 000 biler i døgnet. Men tiltakene som skal demme opp for kaoset er kun restriksjoner. Det vil ikke være nok til å hindre kaos, sier Handagard.

Må få innfartsparkeringer på plass

NAF mener det bør etableres nye innfartsparkeringer vest for Oslo. Det vil gjøre det enklere for de reisende. Rundt togstasjonene vest for Oslo, er det svært begrenset med plasser, og togtilbudet har allerede store utfordringer.

–  Nye innfartsparkeringer med direktebusser inn til Oslo bør på plass. Det kan lette presset på buss og tog, og gjøre kollektivtrafikk til et alternativ også for de som trenger bil på den første delen av reisen sin. Vi etterlyser bedre tilrettelegging fra både Statens vegvesen og Ruter, sier Handagard.

Pris på kollektivbilletter viktig for de reisende

Ruter har allerede besluttet å krympe rabatten på enkeltbilletter for de som reiser ofte, kalt Reis. I en undersøkelse for NAF utført av Norstat, svarer 54 prosent i Oslo at prisen på kollektivbilletter er viktig for hvor ofte de reiser.

–  Både pris på månedskort og på enkeltbilletter er viktige for de reisende i Oslo. Når trafikken strupes kan det føre til at flere får behov for å reise kollektivt av og til. Vi mener man på nytt må se på om lavere pris på fleksible billetter kan opprettholdes i byggeperioden. Sammen med et styrket rutetilbud og innfartsparkeringer er dette tiltak som kan gjøre hverdagen lettere for folk, sier Handagard.

Bakgrunn:

Undersøkelse av Norstat for NAF, november 2023, totalt 1003 spurte. Undersøkelsen er landsrepresentativt vektet.

Har prisen på kollektivtransport noe å si for hvor ofte du reiser kollektivt?

Norge

Oslo

Nei, jeg reiser ikke med kollektivtransport uansett

16%

3%

Nei, jeg reiser med kollektivt når jeg har behov uavhengig av pris

33%

24%

Jeg trenger periodekort/månedskort uansett og betaler det det koster

7%

15%

Ja, jeg ville reist mer kollektivt hvis prisen var lavere på enkeltbilletter

26%

21%

Ja, jeg ville reist mer kollektivt hvis prisen på periodekort/månedskort var lavere

15%

33%

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye