Påsken er høytid for motorstopp

Del

Mange bruker påsken til å få båten på vannet. Det merkes hvert år hos Redningsselskapets mange redningsskøyter.

Sesongens første båttur har en tendens til å by på overraskelser. Bruk litt ekstra tid på service og vedlikehold i forkant av sjøsettingen.
Sesongens første båttur har en tendens til å by på overraskelser. Bruk litt ekstra tid på service og vedlikehold i forkant av sjøsettingen. Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet

Redningsselskapet går snart inn i høysesong for fritidsflåten og påsken bringer ofte med seg aktiviteter både på og ved sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er gjengangere i forbindelse med årets første båttur. 

– Ja, på denne tiden av året går det mest i tette filter. Drivstofftanker som har stått gjennom vinteren kan inneholde urenheter og skit som virvles opp i tanken allerede i de første bølgene, sier maskinsjef Thor Helge Rønning på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» i Sørvær i Finnmark.

Spesielt nevneverdig er fenomenet «dieseldyr», en geleaktig alge som kan forårsake alvorlige stopp i motoren. 

I beredskap langs hele kysten 

Etter noen dager med båtpuss legger mange ut på årets første båttur, noe Redningsselskapet merker godt. Antall oppdrag for redningsskøytene går alltid kraftig opp i påska. Så langt i år har Redningsselskapet utført 967 oppdrag, og redningsskøytene står i påskeuken i beredskap fra sør til nord. 

– Vi oppfordrer alle båteiere til å sjekke båtens utstyr nøye før de legger ut på sjøen. Dette inkluderer regelmessig inspeksjon av drivstoffilteret, samt å ha med et reservefilter og lære seg å bytte det.  

– Videre kan det være nyttig å ha med en startbooster for å håndtere eventuelle startvansker på grunn av flatt batteri. Sjekk også tilstanden på redningsvestene - de kan være forskjellen mellom liv og død i nødsituasjoner, sier maskinsjef Thor Helge Rønning. 

Fremdeles vinter i vannet 

Og selv om luften kan føles vårlig, minner Rønning om at sjøen er iskald. Når vanntemperaturen er under 15 grader, kan et fall i vannet gi kaldtvannssjokk.   

– Det er derfor avgjørende å kle seg riktig, ta med ekstra klær og alltid bruke redningsvest, sier Rønning. 

Maskinsjefens 3 viktigste tips:  

Thor Helge Rønning, maskinsjef på redningsskøyta "Gjert Wilhelmsen" i Sørvær, deler tre enkle tips for en trygg båtsesong:  

  • Sjekk drivstoffilteret og ha alltid med et reservefilter.  

  • Ta med en startbooster.  

  • Kontroller redningsvestene.  

Les mer om maskinsjefens tips og sjekkliste før og etter sjøsetting: https://rs.no/paskens-battips/ 

Kontakter

Bilder

Thor Helge Rønning, maskinsjef på redningsskøyta "Gjert Wilhelmsen" i Sørvær i Finnmark.
Thor Helge Rønning, maskinsjef på redningsskøyta "Gjert Wilhelmsen" i Sørvær i Finnmark.
Last ned bilde

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er ofte de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye