Kysthytter er mer tyveriutsatte
Beliggenhet nær motorveier gjør fritidshus og kysthytter mer sårbare for innbrudd enn hytter på fjellet, ifølge If. Noen kommuner peker seg ut.

I fjor ble 1069 hytteinnbrudd meldt inn til forsikringsselskapene, viser bransjetall fra Finans Norge. Det er omtrent like mange som året før. Men tyvene rapper med seg mer enn før når de først er i gang: Det ble stjålet verdier for litt over 45,3 millioner kroner i fjor fra hyttene, en økning på 33,6 prosent fra 2022.
Påsken er en tid hvor mange kommer til hytte eller fritidsbolig etter at den har stått tom lenge. Da blir en del hyttetyerier oppdaget, opplyser forsikringsselskapet If.
Forbryterne forvirrer politiet
En vanlig fremgangsmåte ved hytteinnbrudd er å bryte seg inn i to-tre hytter som ligger nær hverandre. Deretter beveger de mobile vinningskriminelle seg raskt til et annet hytte- eller sommerhusområde mange mil unna for å forvirre politiet.
– Da er en fordel for tyvene at E18, E6 eller en annen hovedferdselsåre ligger like ved innbruddsstedene. Analyser vi har gjort tidligere, viser at kommuner som Larvik, Kragerø, Fredrikstad, Bamble og Tjøme går igjen ved hytteinnbrudd, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Kommunene Asker, Sandnes, Kristiansand, Oslo og Sandefjord er også blant hyttetyvenes favoritter, påpeker han.
Tyvene forflytter seg raskt
– Felles for alle disse kommunene er at de har kystlinje og lett tilgjengelighet til veier hvor det er enkelt å kjøre hurtig til neste attraktive tyveriområde, sier Clementz.
Han understreker at hytteinnbrudd hender andre steder enn ved kysten også, og at det skjer tyverier fra hyttefelter på typiske skidestinasjoner og fra fjellhytter.
– Men det er påfallende at kommuner med kystlinje og brede motorveier enten gjennom eller i nærheten peker seg klart ut, sier han.
Mindre krimstress på hytta
– Standarden på mange hytter og fritidsboliger er svært høy hos mange. Derfor forsvinner en del dyr hjemmeelektronikk, som TV-er og stereoanlegg, fra hyttene. Hytteinnbruddstyvene har gjerne lenger tid på seg og kan jobbe i ro og mak. I mange tilfeller kan de også kjøre bilen helt fram til døra – og kjøre ut på motorveien med kassevogna full av tyvgods, sier Clementz.
Han mener det kan være lurt av hytteeiere å ta en vurdering av hvilke verdifulle gjenstander det er lurt å ha permanent på hytta og hvilke det går an å frakte med seg til og fra.
– Her må jo alle selv ta en avveining av hva som er smart og hva som er praktisk mulig å gjøre av slike tiltak, understreker han.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund ClementzKommunikasjonssjef
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder


Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
Heathrow: Dette dekker reiseforsikring og ikke21.3.2025 09:52:01 CET | Pressemelding
Fredag innstilles flere flygninger mellom Gardermoen og Heathrow nær London. Den store flyplassen er rammet av strømbrudd. Slik forholder du deg som flypassasjer.
Her er steinspruten verst i Norge (full fylkesoversikt)5.3.2025 08:02:05 CET | Pressemelding
I fjor var det rekordmange glasskader, ifølge nye tall fra forsikringsbransjen. Risikoen for å rammes av steinsprut på bilruta er mer enn tre ganger så høy i Oslo som i Vestland fylke. Det viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If.
Tilbakeslagsventil er det mest bærekraftige tiltaket, ifølge unikt forskningsprosjekt18.2.2025 08:03:00 CET | Pressemelding
Sammen med CICERO Senter for klimaforskning og IVL Svenska Miijöinstitutet har If undersøkt hvor bærekraftige ulike tiltak for skadeforebygging er for å beskytte boliger mot ekstremnedbør.
Smitter hverandre i kø og trengsel på vinterferie17.2.2025 08:11:00 CET | Pressemelding
Vintersportssteder med folk tett på hverandre gjør nordmenn syke i vinterferien, ifølge If Europeiske Reiseforsikring.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom