Mangler nødvendig utstyr i vinterfjellet
Hva skal man egentlig ha med seg på fjelltur? 7 av 10 nordmenn mener de kan ta ansvar for egen sikkerhet på tur i fjellet, men bare 18 prosent er helt sikre på at de har med seg nok utstyr til å møte uvær på turen.
Det kommer fram i en ny undersøkelse utført av Opinion for Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT).
– Dette er urovekkende tall. Mange av oss mener at vi kan ta ansvar for sikkerheten vår på tur, samtidig innrømmer overraskende mange at de nok ikke har med seg det utstyret som trengs for å møte uvær i fjellet - både for å hjelpe seg selv og andre, sier Anne Bergh, generalsekretær i Norges Røde Kors.
Fjellvettdagen 25. mars
I dag er det Fjellvettdagen. Helt siden Fjellvettreglene ble relansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag. Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) står klare fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo Sentralstasjon for å be folk huske på Fjellvettreglene på påsketuren.
– Sikker ferdsel i fjellet handler om god planlegging, nødvendig utstyr, og det å gjøre gode vurderinger underveis. Påskefjellet kan være fantastisk, og turgleden blir bare større når man forbereder seg godt, sier Bergh.
Hva skal man pakke med seg?
På tur i vinterfjellet er det ekstra viktig at man kler seg etter vær og forhold, og har hodet med seg når man pakker sekken.
– Følger du Fjellvettreglene, ligger alt til rette for en fin og sikker naturopplevelse. Selv om det er fint vær må du ha med deg ekstra klær, mat og drikke og det utstyret som turen og terrenget krever, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
– En vindsekk kan redde liv, og du trenger et underlag, sovepose og spade for å klare deg en natt ute. Hodelykt og førstehjelpsutstyr er også en selvfølge. Unngå skredfarlige områder, men skal du ferdes i terreng som er skredutsatt må du ha med søker/mottaker, søkestang og spade, sier Solvang.
Dette er Fjellvettreglene:
- Planlegg turen og meld fra hvor du går.
- Tilpass turen etter evne og forhold.
- Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
- Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
- Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
- Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
- Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
- Vend i tide, det er ingen skam å snu.
- Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
Nøkkelord
Kontakter
DNTs pressetelefon
Åpen også kveld og helg (ikke sms)
Siri Storstein HyttenAvdelingsleder kommunikasjon og myndighetskontakt
Tel:481 14 514siri.hytten@dnt.noBilder
Lenker
Følg pressemeldinger fra Den Norske Turistforening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Turistforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den Norske Turistforening
Arrangerer Grønn fredag i stedet for «Black Friday»20.11.2024 07:15:00 CET | Pressemelding
29. november er det 17 Grønn fredag-arrangementer fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. – Vi er lei av tvilsomme salg og utstyrsjag, sier DNT ung.
Rekordinteresse for DNTs delingshytter7.11.2024 11:30:00 CET | Pressemelding
Aldri før har flere DNT-hytter blitt bestilt på ett døgn. Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang tror flere ønsker seg en kortreist og bærekraftig ferie.
Disse hyttene rives bort denne uka28.10.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
1. november kan alle sikre seg en tur til de aller mest populære DNT-hyttene. – Du må være rask på labben, er rådet fra Turistforeningen.
Ekspertens tips til høstferie med barn1.10.2024 08:45:00 CEST | Pressemelding
– Nå er det fantastisk fint i skogen og på fjellet! Bruk høstferien til å komme dere ut, og skap familieminner for livet, sier Kristin Oftedal, fagsjef for barn og unge i DNT. Her er ekspertens beste tips til turhøst med barn.
Høstferietips i siste liten24.9.2024 08:08:00 CEST | Pressemelding
Her er tipsene for de av oss som ikke har egen hytte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom