Miljødirektoratet

400 mål friluftslivsområde ved sjøen i Fredrikstad kan sikres for framtida

Del

Miljødirektoratet vil dekke alle kostnadene hvis Fredrikstad kommune får overta eiendommen Djupeklov som Forsvarsbygg skal selge.

Djupeklov friluftslivsområde
Bilde tatt nordfra. Badeplassen, bryggen og bergene bak der igjen utgjør de ytre deler av området som nå kan bli sikret som friluftslivsområde. Foto: Fredrikstad kommune

– Oslofjorden har fantastiske friluftslivskvaliteter, og regjeringen ønsker at befolkningen har god tilgang til fjorden for friluftsliv og rekreasjon. Miljødirektoratet vil nå gi Fredrikstad kommune tilsagn om å dekke kjøpesummen, slik at kommunen kan kjøpe og sikre naturområdet Djupeklov. Dette store, populære friluftsområdet ligger helt ned mot Oslofjorden og inneholder også verdifullt naturmangfold. Hvis kommunen får overta området sikrer vi at det blir bevart for fremtiden, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Forsvarsbygg varslet 1. mars at de vil selge eiendommen Djupeklov. Store deler av arealet ligger innenfor 100-metersbeltet fra sjøen. Området har lang strandlinje med badestrand og svaberg og er ellers skogkledd med turstier helt ned mot sjøen. Kyststien går gjennom eiendommen og knytter ulike friluftslivsområder sammen.

I bystyremøtet 21. mars gikk Fredrikstad kommune enstemmig inn for å overta Djupeklov med støtte fra Miljødirektoratet, slik at dette blir et statlig sikret friluftslivsområde som kommunen vil forvalte videre. Fristen for tilbakemelding til Forsvarsbygg fra offentlige etater som har interesse for eiendommen er 22. mars.

– Med det store presset på bruk av arealer og strandsone langs Oslofjorden er det fantastisk at Fredrikstad kommune vil sikre folk tilgangen til et så attraktivt friluftslivsområde for framtiden. Vi prioriterer å bidra til statlig sikring av områder i strandsonen nær store befolkningskonsentrasjoner. Det er også et sentralt tiltak i Oslofjordplanen, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Bevarer også naturen

Det er knyttet store friluftslivsinteresser til eiendommen, og det er kartlagt svært viktige naturverdier her med vernekvalitet på noe av skogen.

– Ved å sikre fortsatt offentlig eierskap her vil det både legges til rette for at allmennheten fortsatt kan bruke det, og for at det skal tas godt vare på naturmangfoldet, sier Hambro.

I tillegg til sikringskostnader på 5,5 millioner kroner vil Miljødirektoratet bidra til grunnleggende istandsettingstiltak for allmennhetens videre bruk.

Forsvarets eierskap har ført til at eiendommen er lite bebygd i dag og har blitt et populært bade- og turområde. Etter avtale med Forsvarsbygg har Fredrikstad kommune fra før ansvar for drift og vedlikehold av friluftslivsarealene på Djupeklov.

null
Djupeklov markert i gult. Blå markeringer er andre statlig sikrede friluftslivsområder.

Statlig sikring av friluftslivsområder

Gjennom ordningen med statlig sikring av friluftslivsområder kan kommuner i hele landet søke Miljødirektoratet om midler i arbeidet med å sikre viktige områder.

Ordningen har også ført til at mange flotte områder som forsvaret har brukt er sikret og ivaretas til friluftslivsformål. Samarbeidet mellom Forsvarsbygg og Miljødirektoratet har pågått i flere tiår, og de ferskeste friluftslivsområdene fra forsvaret som er sikret offentlig eierskap videre er Mågerø i Færder kommune og Seierstenmarka i Frogn kommune.

Et statlig sikret friluftslivsområde vil ivaretas for framtidige generasjoner uten nedbygging eller privatisering.

Les mer om statlig sikring av friluftslivsområder her:

https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/friluftsliv/statlig-sikrede-friluftslivsomrader/

Nøkkelord

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye