Betydelige snøskredfare på Vestlandet

Del

Snøskredfaren varierer i Nord- og Sør-Norge. Det er betydelig skredfare på Vestlandet på fredag og det vil være fare for naturlig utløste skred. I Nord-Norge går det mot lav skredfare i starten av påsken. Vi anbefaler alle å lese varslet på varsom.no og gjøre egne vurderinger av den lokale snøskredfaren.

Betydelig snøskredfare på Vestlandet fredag 22. mars. Skjermbilde: Varsom.no
Betydelig snøskredfare på Vestlandet fredag 22. mars. Skjermbilde: Varsom.no

Stort sett oversiktlige forhold i Sør-Norge 
Med unntak av regionene Indre Sogn og Jotunheimen har forholdene i Sør-Norge vært ganske oversiktlige og forutsigbare den siste tiden. Det har vært nokså mildt, så nysnøen som har kommet den siste tiden har stabilisert seg raskt.

– Indre Sogn har den mest krevende situasjonen nå for deg som skikjører. Her er det et vedvarende svakt lag med store rimkrystaller som ligger og lurer under store fokksnøflak. Flakene over er ganske kompakte og tykke, som gjør at det skal en del til å påvirke det svake laget under. Men hvis det først kollapser vil skredene kunne bli store, sier snøskredvarsel i NVE Emma Julseth Barfod.

Går mot stabile forhold i Nord-Norge

Den siste tiden har det vært mye vær som har ført til en del skredaktivitet. Det gikk våte skred i lavlandet og tørre flakskred i høyden, for det meste i nord og øst-vendte leformasjoner. Nå virker det som at flakene har stabilisert seg og skredfaren er avtagende nå som været roer seg.

– Det ser ut til vi går mot en lav skredfare i store deler av Nord-Norge nå i starten av påska. I skredterreng kan man aldri utelukke skred. Mot de høyere toppene vil det også være mer usikkert, da vi har få observasjoner derifra, sier Barfod.

Følg snøskredfaren fremover på varsom.no

varsom.no finner du daglige snøskredvarslinger oppdateringer. I områder der det er meldt mye vær vil skredfaren øke raskt, og det vil være fare for store naturlig utløste skred. I Indre Sogn kan skred potensielt også bli svært store. Igjen med unntak av Indre Sogn og Jotunheimen vil skredfaren avta raskt i Sør-Norge, når været gir seg.  

– Forholdene kan endre seg raskt. Hold deg oppdatert på snøskredfaren for hver enkelt region på varsom.no, sier Barfod

Kontakter

Lenker

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye