Ticket Feriereiser

Tickets store trendrapport Ticket Collection: Slik blir reiseåret 2024

Del

Reisebyrået Ticket har gjennomført en stor Kantar SIFO-undersøkelse og gravd i bookingstatistikken for å kartlegge nordmenns reisemønster i sin årlige trendrapport Ticket Collection. Den viser flere enn 60 prosent har tenkt å reise til utlandet på ferie i 2024, men økonomien og den urolige omverdenen endrer reiselivet.

2023 var året reisen tok seg opp igjen etter tre vanskelige år for reiselivsbransjen, og 71 prosent av oss reiste til utlandet på ferie. Samtidig oppga 41 prosent at de ikke reiste så mye som de skulle ønske, og hovedårsakene til dette var at de ikke hadde råd (ifølge 57 prosent av disse) eller hadde for få feriedager (iflg. til 25 prosent). Mange andre hindringer for feriereiser har imidlertid forsvunnet i løpet av året. I fjorårets Kantar SIFO-undersøkelse oppga 26 prosent at pandemirestriksjoner var hovedårsaken til at man ikke reiste så mye som ønsket i 2022, men disse restriksjonene ble opphevet i 2023. Andelen som reiste på grunn av krig og uroligheter gikk ned fra 14 til 7 prosent noe som igjen viser at vi ofte venner oss til situasjoner i omverden. Samlet sett betydde dette at feriereisene økte i 2023 til tross for den tøffe økonomiske situasjonen, og feriereisene innenfor Europa er nå på et høyere nivå enn før pandemien.

Oppgangen for feriereisene fortsetter i 2024, og Tickets bookingstatistikk fra årets to første måneder viser tre prosent flere bestillinger enn samme periode i fjor. Tickets Kantar SIFO-undersøkelse viser også økt reisevirksomhet i år, og 64 prosent svarer at de skal reise på ferie til utlandet i 2024.

Matpriser, renter og inflasjon styrer reisemønsteret

Feriereisene øker, men reisemønsteret påvirkes fortsatt av økonomien. I Tickets Kantar SIFO-undersøkelse for ett år siden var det økte matvarepriser og høye strømpriser som hadde størst betydning for feriereisene. I år er det fortsatt matprisene som har størst betydning, men i år får de følge av høye renter (50 prosent på hver). Rentens innvirkning har økt fra 36 prosent i 2023. Dessuten har inflasjonen fått en større betydning for folk flest, og følger rett bak med 49 prosent (mot 32 i fjor). Til tross for dette har andelen som svarer at den økonomiske situasjonen ikke påvirker feriereisene deres i det hele tatt økt fra 29 prosent i fjor til 38 prosent i år. To tredjedeler tilpasser imidlertid fortsatt reisene etter økonomien ved for eksempel å velge billigere flyreiser, hoteller eller destinasjoner.

Bedre økonomi, mer stabil verdenssituasjon og flere feriedager gjør at vi vil reise mer, men vi har blitt mer herdet

Tickets bookingstatistikk viser en positiv utvikling sammenlignet med fjoråret, men siden økonomien og globale hendelser har stor innvirkning på nordmenns reiser, kan forutsetningene endre seg raskt. I Tickets Kantar SIFO-undersøkelse oppgir 51 prosent at en forbedret økonomi ville gjort at de reiste mer i 2024 (samme prosentandel som i fjor). Også en mer stabil verdenssituasjon ville fått oss til å reise utenlands i større grad, men andelen som svarer dette har sunket fra 28 prosent i fjor til 21 prosent i år. Vi har blitt vant til den turbulente omverdenen, og kriger som for eksempel i Ukraina og Gaza påvirker ferieplanene i mindre grad enn før. Omtrent like mange som i fjor oppgir at flere feriedager (21 prosent) eller å ha noen å reise sammen med (18 prosent) ville fått dem til å reise mer.

– Reiselysten er ikke mettet ennå, men lommeboken påvirker selvfølgelig hvor ofte, hvor lenge og hvor langt man reiser. Vi i reiselivsbransjen venter, akkurat som kundene, spent på nyheter om rentekutt eller andre gode nyheter som kan gjøre at du kan unne deg selv litt mer i år, sier Ellen Wolff Andresen, Markedssjef i reisebyrået Ticket.

Direktefly og et ønske om trygghet gjør Europa til den store vinneren

Ifølge Tickets Kantar SIFO-undersøkelse så er direktefly og/eller enkle forbindelser den viktigste faktoren ved valg av reisemål i år som i fjor. At reisemålet er trygt og sikkert har derimot byttet plass med prisen på reisen, og har overtatt andreplassen over viktige faktorer. Den usikre verdenssituasjonen er en medvirkende faktor for valg av reisemål, og reiser til destinasjoner som oppleves trygge og stabile favoriseres. Samlet sett gjør dette Europa til den store vinneren fordi reiser innenfor kontinentet generelt er billigere og smidigere enn langdistansereiser, og mange av reisemålene oppleves også som tryggere. Tickets bookingstatistikk viser en økning på fem prosent for reiser til destinasjoner i Europa, og 79 prosent av alle feriereiser er nå innenfor Europa (sammenlignet med 57 prosent før pandemien).

Sol og bad frister mest – men kvalitetstid og avslapning ha høy prioritet

Den vanligste årsaken til å reise utenlands er for å få sol og varme (49 prosent). Etterfulgt av ønsket om å komme bort fra hverdagen (41 prosent). 36 prosent oppgir at den viktigste årsaken til å reise utenlands er å oppdage nye reisemål. For mange er imidlertid det å komme bort fra hverdagen, få kvalitetstid med familien, og å slappe av ofte en og samme sak selv om vi har definert dem som forskjellig. Dette kan være fordi trenden i fjor var å gå for det velkjente og utprøvde når man begir seg ut i verden for første gang på flere år. De som har rukket å besøke sine «trygge kort» kan derfor være mer interessert i å oppleve noe nytt i år. Tickets bookingstatistikk viser en nedgang i reiser til storbyer som London og Amsterdam, mens reisene til blant annet Berlin, Barcelona og Ho Chi Minh City øker. Spanias vekst drives ikke bare av Kanariøyene og Mallorca, men Malaga, Alicante og Barcelona står for de største økningene. I Hellas øker reisene til Kreta, Rhodos går ned, mens reiser til Athen, Santorini og Preveza vokser mest. Totalt øker Hellas med 18 prosent.

– 2023 var året de vi gjenopptok feriefavorittene våre, men 2024 ser ut til å være året folk ønsker å begynne å utforske verden igjen. Trygg og smidig reise prioriteres fortsatt, så det kommer nok ikke til å handle om eksotiske langturer, men heller om ferieperler i nærområdet som du kanskje ikke har rukket å besøke ennå, sier Ellen Wolff Andresen. 

Reisene spres utover året

Sommeren er fortsatt den mest populære reiseperioden, og av de som planlegger å reise utenlands i 2024, har 44 prosent tenkt å reise bort i løpet av sommeren, ifølge Tickets Kantar SIFO-undersøkelse. I fjor var dette tallet imidlertid 50 prosent, og før pandemien 78 prosent. At 60 oppgir at de planlegger en feriereise til utlandet i år, men færre enn vanlig sier at de har tenkt å reise på sommerreise, tyder på at vi kan se økt reising utenom høysesongen. Dette kan skyldes at den store etterspørselen etter sommerreiser i fjor ga høye priser.  Mange kunder vurderer derfor på i år å legge en større del av ferien i april-mai eller september-oktober, da det også er varmt og deilig rundt kl. Middelhavet, men prisene er betydelig lavere.

– Har du mulighet til å reise i lavsesongen er det mye penger å spare fordi du kan finne reiser til halve prisen sammenlignet med på høysommeren. Men har du barn i skolealder og ikke kan reise utenom skoleferien, bør du i stedet bestille sommerreisen så tidlig som mulig. Å vente for å se hvordan sommerværet blir eller at det skal komme kampanjer og restplasser har ikke lønnet seg på mange år fordi den høye etterspørselen har gjort at prisene bare har blitt høyere og høyere jo nærmere sommeren man kom, sier Ellen Wolff Andresen

Charteren fortsatt populær, men rutefly vokser raskest

De trygge og fleksible charterreisene fortsetter å være populært og utgjør i dag en fjerdedel av feriereisene. Enkelhet og bekvemmelighet er de viktigste grunnene til å velge charterreise (15 prosent), etterfulgt av at det er trygt (8 prosent) oppgir de som planlegger å reise på charterreise i 2024 i Ticket Kantar SIFO-undersøkelsen. Charterselskapene flyr nå direkte til solen fra 14 steder i Norge i tillegg Oslo Lufthavn, noe som er en stor fordel for de som ikke bor i nærheten av hovedflyplassen. De mest populære reisemålene og hotellene kan imidlertid raskt bli utsolgt eller stige i pris ved høye etterspørselen, og charterreisenes avganger og reiselengder passer kanskje heller ikke alle reisende. Dette gjør fleksible rutefly og pakker med rutefly er den raskest voksende reiseformen akkurat nå med en økning på 5 prosent, ifølge Tickets bookingstatistikk.

– Finner du ikke en charterreise som passer deg, er det hundrevis av flyselskaper, tusenvis av flyruter og hundretusenvis av hoteller å velge mellom for å skreddersy din egen reise. Og bestiller du flyet og hotellet samtidig er du fortsatt beskyttet av pakkereiseloven, som blant annet gir deg rett til å få pengene tilbake dersom Utenriksdepartementet skulle komme med en advarsel til reisemålet, sier Ellen Wolff Andresen.

Et utvalg av populære ferieland fra Ticket Collection 2024:

Spania – suveren ener

Spania er årets ubestridte vinner, de seks av de ti mest bestilte reisemålene akkurat nå er alle i Spania. Bestillingene er opp 15 prosent sammenlignet med fjoråret og 45 prosent sammenlignet med før pandemien, og en fjerdedel av alle reisene som er i januar og februar er til Spania, ifølge Tickets bookingstatistikk, sammenlignet med 13 prosent i fjor. Spesielt Kanariøyene har de siste årene tiltrukket seg nye reisende, da det i utgangspunktet er det eneste reisemålet innen EU med sol og badevær om vinteren og derfor har dukket opp som et nærmere alternativ til Miami eller Asia. I år er det imidlertid Malaga og Alicante som står for de største økningene, og reisene dit har økt med over 80 prosent sammenlignet med fjoråret. Sammenlignet med før pandemien har reisene til Malaga, Alicante og til og med Barcelona nå doblet seg.

Etter pandemien er det mange som velger bort lange vinterreiser, noe som har gjort at Kanariøyene, som i utgangspunktet er det eneste reisemålet med sol og badevær på vinteren i EU, har tatt store markedsandeler. Tickets bookingstatistikk viser imidlertid at det er Alicante som står for den største økningen for øyeblikket med en økning på nesten 30 prosent sammenlignet med fjoråret.

Thailand – tilbake til normalen

Nå som alle innreiseregler er tilbake til normalen, øker reisene til Thailand med 30 prosent sammenlignet med i fjor, og det er hit nest flest velger å bestille ferieturen sin til. Thailand fortsetter å være en året rundt-destinasjon. Bangkok, med nærliggende paradisstrender, samt Phuket og Koh Samui er de mest populære reisemålene i landet. Sommeren er lavsesong i Thailand, og flyselskapene har gjerne lavere billettpriser, noe som gjør at flere velger landet som et alternativ til Europaferie. Bosteder og mat er dessuten mye billigere i Thailand enn i mange Europeiske land, der en sterk euro har ført til kraftig prisstigning de siste årene

Hellas – tregere bestillingsmønster

Det er en liten nedgang i antall bestillinger av feriereiser til Hellas akkurat nå, de havner på en fjerdeplass.  Ifølge Tickets Kantar SIFO-undersøkelse sier 8 prosent at de ønsker å besøke Hellas i år, og landet havner etter Spania og Italia. Noe av nedgangen i bestillingene kan skyldes at mange har fjorårets skogbranner og hetebølge friskt i minne. Den mangfoldige greske skjærgården er imidlertid et allsidig reisemål, hvor det vanligvis er mulig å finne mange rimelige ferieperler, så hvis det ikke skjer noe uforutsett i år, så spår Ticket at veksten øker når sommeren nærmer seg.

Italia – drømmereisemål for mange

Italia innehar andreplassen i Tickets Kantar SIFO-undersøkelse over hvilket land kundene helst vil reise til i 2024 (11 prosent). Dette gjenspeiles også i bookingstatistikken, og bestilling av reiser til Italia har økt sammenlignet med fjoråret. Landet klatrer fra femte til tredjeplass på topplisten. Roma er den eneste destinasjonen som klarer å komme seg inn på topp 10 med en økning på åtte prosent mot i fjor, men det er nok av andre destinasjoner som også tiltrekker seg norske turister; for eksempel Milano, Venezia, Sicilia, Firenze og Bologna.

USA – fortsatt en lang vei tilbake

Før pandemien ble vi vant til å alltid se USA høyt oppe på listen over land flest ønsket å reise til, men det er en lang vei tilbake til toppen.

Med en økning på 28 prosent klarer USA å kapre niendeplassen på topplisten, men bestillingen er bare på ca. 40 prosent av hva det var før pandemien. Den høye dollarkursen og et forestående presidentvalg gjør at det skal mye til før USA som reisemål havner øverst på listen.

Lyspunktet for USA er at reiser til de store reisemålene for oss nordmenn øker; New York med 48 prosent, Miami med 29, og Los Angeles med 24 prosent.

Storbritannia og Frankrike – med storbyklassikerne London og Paris 

Både Storbritannia og Frankrike er på årets toppliste, og det er storbyene London og Paris- som sammen med Nice- er hovedattraksjonene. Storbritannia har imidlertid mistet reisende sammenlignet med fjoråret; -12 prosent, mens Frankrike har økt med 16 prosent, ifølge Tickets bookingstatistikk. Når vi ønsker å oppdage nye reisemål, er det storbyklassikere som disse som mister reisende til fordel for nye, mindre besøkte reisemål. Ticket tror fortsatt at reiser til London og Paris kan øke i løpet av de mange langhelgene i løpet av våren, da kundene ofte bestiller en weekendtur på kort varsel.

 Tyrkia – reisemålet som splitter oss

Tyrkia er et kontroversielt reisemål og nesten en fjerdedel (24 prosent) svarer i Tickets Kantar SIFO-undersøkelse at de ikke kan tenke seg å reise dit på ferie. Samtidig øker bestillingene til Tyrkia med 14 prosent sammenlignet med fjoråret, og landet opprettholder med det sin åttendeplass på topplisten over de mest populære ferielandene.

Den tyrkiske liren er en av få ferievalutaer som faktisk har svekket seg mot den norske kronen de siste årene, noe som gjør at det er få reisemål som er like prisgunstige akkurat nå. Det betyr at de som kan tenke seg å reise til Tyrkia, vil bidra til å få landet høyere opp på topplisten når de søker etter rimelige ferier i dagens økonomiske situasjon.

Topp 10 ferieland 2024:

 1. Spania (1)
 2. Thailand (2)
 3. Italia (5)
 4. Hellas (3)
 5. Storbritannia (4)
 6. Tyskland (6)
 7. Frankrike (8)
 8. Tyrkia (8)
 9. USA (ny)
 10. Kroatia (10) 

Topp 10 feriereisemål 2024:

 1. Gran Canaria, Spania (1)
 2. Alicante, Spania (2)
 3. Bangkok, Thailand (3)
 4. Malaga, Spania (5)
 5. London, Storbritannia (4)
 6. Barcelona, Spania (8)
 7. Tenerife, Spania (10)
 8. Mallorca, Spania (6)
 9. Kreta, Hellas (9)
 1. Roma, Italia (ny)

 Kilde: Tickets bookingsstatistikk. Bestillinger gjort i januar og februar 2024, sammenlignet med samme periode i 2023 (plassering 2023 i parentes).

Nøkkelord

Kontakter

Om Ticket

Ticket er Nordens største feriereisebyråkjede med salg via butikk, på telefon og online. Ticket selger reiser fra samtlige ledende charterselskap, reisearrangører, cruiserederier, flyselskap, hotell og leiebilselskap. Ticket har 68 butikker i Norge og Sverige og online salg i 10 land under varemerkene Ticket, AirnGo og Charter. Ticket Feriereiser eies av investeringsselskapet Braganza.  

Følg pressemeldinger fra Ticket Feriereiser

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Ticket Feriereiser på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Ticket Feriereiser

Oppdagelseslysten øker – stadig flere ønsker å besøke nye reisemål4.6.2024 09:30:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn er glade i sol- og badeferier, og den viktigste grunnen til å reise utenlands er for å få sol og varme. Etter pandemien har vi prioritert velkjente reisemål fremfor å oppdage nye, en trend som nå ser ut til å avta. 36 prosent oppgir at den viktigste grunnen til å reise er å oppdage nye reisemål, og 22 prosent prioriterer eventyrreiser fremfor annen reising. Dette ifølge Tickets Kantar SIFO-undersøkelse.

Vi velger bort sommerreisen til fordel for lavsesong.10.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemelding

Reiselysten er fortsatt høy og 64 prosent oppgir at de kommer til å reise utenlands på ferie i år, mot 45 prosent som oppga det samme i 2023. I år er det imidlertid 44 prosent (av de 64 %) som planlegger å reise i sommerferien, mot 50 prosent i fjor og 78 prosent før pandemien, ifølge reisebyrået Tickets siste Kantar SIFO-undersøkelse. Dette viser en trend om at vi ønsker å reise utenfor høysesongen og heller spre reisene mer utover året.

Få en forsmak på sommeren uten trengsel – her finner du de autentiske spanske perlene29.4.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding

Spania har de siste årene vært nordmenns ubestridte favorittreisemål - og det vil det også være i 2024. Tall fra Tickets Kantar SIFO-undersøkelse viser at de aller fleste (16 prosent) velger Spania som landet de aller helst vil besøke i år. Reisemål som Palma, Malaga og Gran Canaria er klassikere som er på toppen år etter år. For å oppdage noe nytt, ikke så turisttungt, er Estepona, Cadiz og San Sebastian perler som bør oppleves.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye