Miljødirektoratet

Pukkellaksen må stoppes i store elver neste år

Del

Pukkellaksen må stoppes i de største elvene, slik man klarte i mange små og mellomstore elver i fjor, konkluderer Miljødirektoratet etter evaluering.

Neste år ventes ny pukkellaksinvasjon i norske elver. Her er pukkellaks i Skallelva i Finnmark ved forrige pukkellaksinvasjon i 2023. Bildet kan benyttes av pressen i forbindelse med denne saken.
Neste år ventes ny pukkellaksinvasjon i norske elver. Her er pukkellaks i Skallelva i Finnmark ved forrige pukkellaksinvasjon i 2023. Bildet kan benyttes av pressen i forbindelse med denne saken. Foto: Malin Solheim Høstmark/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

– Frem mot neste pukkellaksinvasjon i 2025 vil vi teste ut forbedringer og nye plasseringer av fiskefeller, for å lykkes med å stoppe pukkellaksen også i store elver som Tana og Alta. Vi prøver også kunstig intelligens for å sortere ut pukkellaksen, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Mulig å hindre pukkellaksen

Pukkellaks er en skadelig og uønsket fremmed art i Norge, som dør og råtner etter å ha formert seg. Den kommer til elvene i Norge i stort antall annethvert år, og kan utgjøre en trussel mot lokale fiskearter, vannkvalitet og øvrig naturmangfold.

Basert på fangsttall fra 2023 anslås det at antallet pukkellaks i norske elver var to til tre ganger høyere enn ved forrige pukkellaksinvasjon to år tidligere. Anslaget er basert på fangsttall fra sjø og elv, samt økningen i elver der det ikke ble satt opp feller. Det ble gjort tiltak for å stoppe pukkellaksen i til sammen 94 elver, hovedsakelig i Troms og Finnmark hvor pukkellaksen foreløpig er mest tallrik. En ny evaluering viser at nesten all pukkellaks ble effektivt fjernet i mange små og mellomstore elver. Totalt ble 250 000 pukkellaks hindret fra å ta seg opp i elvene i 2023.

– Det at en kvart million pukkellaks ble hindret i å formere seg kan bety at vi reduserer den neste invasjonen med mange hundre tusen, og kanskje millioner av pukkellaks. Samtidig er det klart at vi må lykkes bedre i de største elvene, sier Ellen Hambro. 

I elvene hvor man lyktes best kom fellene på plass i tide, utstyret var tett og solid nok, fellene stod på riktig sted i elva, det var ansatt nok folk til å sortere fisken, og den døde pukkellaksen ble fraktet bort og utnyttet til mat og andre formål. Det gikk ikke like bra i alle elver, og rapportene peker på flere forbedringspunkter som Miljødirektoratet allerede følger opp. 

I tillegg til effektiv fangst av pukkellaks gir evalueringen råd om hvordan man kan unngå at fisk skades i møte med fellene. Den ser også på i hvilken grad fellene har forstyrret vandringen til de fiskeartene som hører hjemme i Norge. Kartlegginger som er gjort påviser ikke vesentlige forstyrrelser. Evalueringen peker på at det trengs mer kunnskap om hvordan fellene påvirker vanlig laks, sjøørret og sjørøye.

Startvansker i "verdens viktigste" lakselv

For første gang ble det bygget en felle som skulle hindre pukkellaksen i å ta seg opp i verdens kanskje viktigste lakselv, Tana.

– Tana er det største laksevassdraget i Nord-Norge, noe som gjør det ekstra krevende å bygge en effektiv felle for å fjerne pukkellaksen. Derfor var det viktig å komme i gang med et første forsøk på å drifte en slik større felle i Tana i 2023, sier Hambro. 

Sonarovervåkning tyder på at nærmere 170 000 pukkellaks klarte å komme seg opp i Tana. 7666 pukkellaks ble fanget i fella. Det viste seg raskt at fisken klarte å trenge seg gjennom et ledegjerde som skulle føre den inn i fella.

– Selv om vi ikke er fornøyde med fangsten i Tana i 2023 lærte vi mye om både hva som fungerte og ikke fungerte, og vi er i gang med å planlegge å teste ut nye løsninger allerede i 2024 med sikte på en ny og forbedret felle til 2025. Erfaringene vil hjelpe oss med å finne måter å stoppe pukkellaksen også i andre store lakseelver, slik som Altaelva, sier Hambro. 

I tillegg til Tana planlegger en ekspertgruppe opprettet av Miljødirektoratet å teste ut tekniske løsninger i Altaelva nå i år, med tanke på å etablere en pukkellaksfelle der før pukkellaksinvasjonen i 2025.

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Bilder

Råtten pukkellaks i Grense Jakobselv. Pukkellaksen råtner og dør i elva etter å ha formert seg. Bildet kan benyttes av pressen i forbindelse med denne saken.
Råtten pukkellaks i Grense Jakobselv. Pukkellaksen råtner og dør i elva etter å ha formert seg. Bildet kan benyttes av pressen i forbindelse med denne saken.
Foto: Malin Solheim Høstmark/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Last ned bilde
Råtten pukkellaks i Grense Jakobselv. Pukkellaksen råtner og dør i elva etter å ha formert seg. Bildet kan benyttes av pressen i forbindelse med denne saken.
Råtten pukkellaks i Grense Jakobselv. Pukkellaksen råtner og dør i elva etter å ha formert seg. Bildet kan benyttes av pressen i forbindelse med denne saken.
Foto: Malin Solheim Høstmark/Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Last ned bilde

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye