Rekordhøye søkertall gir håp til håndverksbransjen

Del

Flere unge ønsker å utdanne seg innenfor yrkesfag. Det viser årets søkertall for videregående opplæring. Norges største anbudstjeneste, Mittanbud, er positiv til den økende trenden, og mener det viser en holdningsendring mot yrkesfag.

Foto: David Lunde, Mittanbud

Årets søkertall for videregående opplæring viser at over halvparten av søkerne i flere kommuner har yrkesrettede fag som deres førsteønske. Den økende populariteten til yrkesfag har vært en trend de siste årene, til blant annet håndverksbransjen sin store begeistring.

– Håndverksbransjen har i lang tid hatt et altfor ufortjent dårlig rykte. Vi har mange dyktige håndverkere som står på hver dag for å holde Norge i gang. For å beholde disse er det viktig å rette fokuset mot alt det positive bransjen bidrar med i samfunnet. Årets søkertall er et viktig bidrag, siden det viser tendenser til en holdningsendring i samfunnet. I tillegg bidrar det til et mer positivt omdømme for de yrkesrettede fagområdene, påpeker daglig leder i Mittanbud, Håvard Bungum. 

– I Mittanbud ønsker vi å styrke både de etablerte og blivende håndverkerne, som bidrar med å bygge landet. Dette er grunnen til hvorfor vi er en stolt samarbeidspartner av kåringen Norges Hyggeligste Håndverker, som jobber med å fremme de positive historiene og de dyktige rollemodellene i håndverksbransjen, fortsetter Bungum.

Amalie ble kåret til Norges Hyggeligste Lærling 2023 

Norges Hyggeligste Håndverker arrangeres i år for åttende gang og ønsker å løfte frem de dyktige håndverkerne for å skape stolthet og anerkjennelse rundt håndverksfagene, i tillegg til å rekruttere flere til bransjen. For å styrke de blivende håndverkerne har kåringen en egen kategori som fremmer lærlingene. 

Amalie Strønen Olsen fra Bjørnafjorden, ble kåret til den hyggeligste lærlingen under kåringen i fjor, og er storfornøyd med at flere velger yrkesfag. 

– Jeg synes det er kjempebra at flere får opp øynene for de mer yrkesrettede fagene, og tror at søkertallene reflekterer at det er flere som verdsetter en mer praktisk og variert skolehverdag. I tillegg gir yrkesfagene mulighet til å fokusere på noe målrettet, noe jeg tror gir motivasjon siden du får prøvd et spesifikt felt og raskt finner ut om det er en retning du liker eller ikke. 

Olsen påpeker også at kåringer slik som Norges Hyggeligste Håndverker, er et viktig bidrag for å styrke omdømmet i bransjen, i tillegg til å motivere unge til å velge yrkesfag. Hun håper dermed at så mange som mulig nominerer sine kandidater når jakten på landets hyggeligste håndverkere starter 22. april.

– Selv om det var veldig gøy å vinne kategorien Norges Hyggeligste Lærling, var det først og fremst nominasjonene jeg satte størst pris på. Det var så fantastisk fint å lese de fine ordene som ble skrevet, og det ga meg en skikkelig motivasjon til å fortsette med den jobben jeg gjør.

– Det skal så lite til å skrive en nominasjon, men til gjengjeld betyr ordene ekstremt mye for den som blir nominert, avslutter Olsen. Kontakter

Bilder

Kvinnelig håndverker som driller en treplate på arbeidsplassen sin
Amalie Strønen Olsen, ble kåret til den hyggeligste lærlingen under kåringen i fjor, og er storfornøyd med at flere velger yrkesfag.
Last ned bilde
Administrerende direktør i Mittanbud, Håvard Bungum
Administrerende direktør i Mittanbud, Håvard Bungum
Last ned bilde

Om oss

Mittanbud ble startet i 2009 og er Norges største anbudstjeneste. Vi formidler anbud til over 30 000 leverandører over hele landet, basert på forbrukerens beskrivelse av jobben og hvor i landet arbeidet skal utføres. Hver uke sender vi ut 5 000 nye jobber til bedriftene i tjenesten.

Følg pressemeldinger fra Mittanbud

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mittanbud på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mittanbud

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye