Skal du på hytta i påsken? Da er det på tide å ta en sjekk
Nordmenn skal som vanlig på hytta i påsken. IFI – informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer alle hytteeiere å ta en sjekk, og legge en plan for vedlikehold til sommeren. Her er sjekklisten.

Hytta står utendørs i vær og vind, og enten hytta står på fjellet eller ved havet, er den ofte utsatt for mer eller en annen type slitasje enn huset du bor i. Å bruke anledningen nå til å se grundig over bygningen kan spare deg for uhyggelige overraskelser neste gang du drar på hytta. Her er sjekklisten:
1. Sjekk husveggen
Ta en tur langs hytteveggen for å finne ut om det er på tide å behandle husveggen på nytt. Er fasaden malt, må du se etter flassing, krakelering, oppsprekking eller blærer i malingsfilmen. Det er tegn på at du bør male om.
Er veggene beiset, kan du ta en enkel test. Sprut litt vann på veggen. Perler vannet seg på treverket, er det beskyttet. Trekker det inn, bør du beise på nytt. Et annet tegn på at beisen trenger et nytt strøk, er om den ser mattere og tørrere ut enn den pleier.
Har du måkt snø opp etter hytteveggen for å isolere mot trekk, er det på tide å fjerne den nå. Bløt snø som ligger opp etter kledningen kan føre til fuktskader og kondens på baksiden av kledningsbordene. Dette kan føre til råteskader over tid.
2. Tøm takrennene
Fra bakken er det ikke så lett å se oppi takrenna, og det er lett å glemme at dette er en vesentlig del i systemet som holder huset tett.
– Hvis takrennen eller nedløpsrøret er tett av løv, mose eller barnåler, renner hverken regn eller vann fra snøsmeltingen vekk. De vil også kunne flomme over eller fryse i stykker. Begge fører til at vannet renner ned langs husveggen der det kan føre til store skader, sier Chera Westman, teknisk rådgiver hos ifi.no.
– Tøm løvsilen et par ganger i året. Denne sitter enten i takrennen eller i bakkenivå på nedløpsrøret.
3. Inspiser vinduer og dører
Mens du ser over fasaden utendørs, kan du også ta en titt på vindu og dør. Mange hytter har detaljer i tre rundt vinduene, og i skjøtene mellom disse kan vann trenge inn. Spesielt vannbrettene er utsatt, så se nøye etter avflassing og om malingen fortsatt dekker alle kanter godt.
Innendørs kan det vært smart å kjenne etter trekk. Dårlige tetningslister kan føre til at kald og fuktig luft siver inn.
4. Se etter skader på grunnmuren
Grunnmuren kan også få slitasje, og man kan erfare at det siger spesielt om hytta står på en leirgrunn, eller annen grunn som er såkalt teleutsatt. For å se etter endringer i grunnmuren er det et godt tips er å ta bilder med telefonen så du kan sammenligne bilder fra år til år, og følge med på utviklingen.
Ser du sprekker som utvikler seg raskt, er det lurt å høre med fagfolk på hvilke tiltak som bør settes i gang.
5. Undersøk tak og pipe
Har du mye snø på taket, kan det være et godt tidspunkt å få måkt taket. Dette er viktig av flere årsaker, men spesielt blir snø som smelter blir veldig tung, noe som kan skade bæring og takstein.
Så fort snøen er borte, er det viktig å se etter sprekker og skader. Har du takstein bør du se etter sprekker eller knust stein. Har du tak av andre materialer, som shingel, papp eller plåt, bør du være spesielt oppmerksom på skjøtene der det også kan oppstå sprekker.
Spesielt rundt pipa kan det fort bli lekkasjer. Skader på tak bør utbedres så fort som mulig for å unngå vannskader innendørs.
6. Terrasse og platting
Har du uteplass med terrassebord, som en klassisk terrasse, platting eller veranda, er dette enda et punkt på sjekklisten. Ser du skjolder, at vannet trekker inn i treverket, grønske eller syns den ser litt mattere ut enn du husker den fra i fjor, er dette tegn på at den bør gjøres ren, og behandles på nytt.
Er det mulig å ta en titt på undersiden av terrassen, som det kanskje kan være hvis hytta ligger i en skråning og terrassen er nogenlunde i vater, kan det være smart å undersøke stolper og bærebjelker. Har det ligget mye snø og smeltet over her, kan deler av fundamenteringen og bjelkelagene under ha vært utsatt for mye vann over lenger tid.
Godt forberedt
Tar du denne sjekken på hytta nå, kan du være tidlig ute med å skrive handlelisten for neste hyttebesøk. Det ligger tross alt noe i ordtaket «godt forberedt er halvveis fullført» – ikke la skadene komme overraskende på. Det er ofte billigere, og enklere, å være i forkant av større skader og vannlekkasjer.
Nøkkelord
Kontakter
Kristian OwrenAdministrerende direktørIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:926 88 260kristian@ifi.noEmma WoldKommunikasjonsrådgiverIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:40 60 95 90emma@ifi.noBilder




Lenker
Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Skal bare opp i stigen – og så går det galt27.6.2025 09:01:00 CEST | Pressemelding
Hver sommer havner folk på legevakt og sykehus etter fall fra stige. – En halv meter er nok hvis du lander feil, advarer Kari Wilsgård i Malermestrenes Landsforbund. Her er rådene du bør kjenne til før du jobber i høyden i sommer.
IFIs bransjestatistikk er lansert4.6.2025 09:01:00 CEST | Pressemelding
Nå får IFIs medlemmer et nytt verktøy i verktøykassa: Bransjestatistikk levert av IFI. – Kunnskap er makt, sier Tarketts Per Olaf Øxseth, som har bidratt med brukersynspunkter i innspurten før lanseringen.
Disse husfargene vil prege Norge i 202523.5.2025 09:01:00 CEST | Pressemelding
Fasadefargen skal ikke bare være fin – den skal tåle vær, passe huset og harmonere med omgivelsene. I 2025 er det to retninger som gjelder: Den ene trygg og tidløs, den andre mer personlig og vågal. Her rådene til deg som skal male huset i år.
Klar til 17. mai? Sjekk disse fem tingene først9.5.2025 09:01:00 CEST | Pressemelding
17. mai er rett rundt hjørnet – er uteplassen, grillen og bunadsskjorten klar? IFI har samlet fem tips for hva som er fint å gjøre før flagget går til topps.
Våren er her – er huset ditt klart?25.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Våren er det perfekte tidspunktet for å sjekke tilstanden på huset ditt. IFI anbefaler alle huseiere å gjøre en utvendig hussjekk nå – før små problemer blir store og kostbare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom