43 oslofjordkommuner får støtte til å fjerne nitrogen
Miljødirektoratet deler ut 32 millioner kroner i tilskudd til nitrogenfjerning fra avløpsrenseanlegg i Oslofjordens nedbørsfelt.

– Miljøtilstanden i Oslofjorden er alvorlig, men vi vet også at det er mulig å snu den negative utviklingen med konkrete tiltak. 20 prosjekter får nå støtte til å komme i gang med nødvendig planlegging og oppgraderinger for å legge til rette for nitrogenrensing. Dette vil bidra til at vi kommer raskere i gang med den avløpshåndteringen Oslofjorden trenger, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Reduserer nitrogen fra avløpsrenseanlegg
Stortinget har i årets statsbudsjett bevilget 32 millioner kroner til en tilskuddsordning for å redusere utslipp av nitrogen fra kommunalt avløpsvann. Miljødirektoratet mottok 34 søknader med en samlet søknadssum på 53 millioner kroner.
43 kommuner og interkommunale selskaper tildeles midler – hovedsakelig i nedre del av nedbørfeltet til Oslofjorden. Prosjektene handler om kompetansebygging, planlegging, pilotanlegg og utredninger av mulige løsninger, både overordnet og konkrete tekniske løsninger.
– Det er nødvendig å redusere tilførslene av nitrogen til Oslofjorden så hurtig som mulig for at miljøtilstanden skal bli bedre. Vi har prioritert prosjekter som gir raskest mulig reduksjon av nitrogentilførselene til Oslofjorden og prosjekter hvor midlene komme flere kommuner til gode, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Fakta: Nitrogenfjerning fra avløpsrenseanlegg rundt Oslofjorden
- Tilskudd skal gå til kommuner, kommunalt eide selskaper og organisasjoner som arbeider på vegne av kommuner.
- Prosjektene som støttes er planlegging og prosjektering av nitrogenfjerning, kompetanseheving og uttesting av teknologi for nitrogenfjerning.
Fakta: Tre hovedproblemer i Oslofjorden
Den økologiske tilstanden i Oslofjorden er under sterkt press. Det er tre hovedårsaker til dette:
- Forurensing fra landbruk, avløp og industri, med for stor tilførsel av næringsstoffene nitrogen og fosfor samt ulike miljøgifter.
- Langvarig overfiske, med blant annet bunntråling som ødelegger for livet på havbunnen.
- Bygging i strandnære områder, som stenger allmennheten ute fra friluftsliv og gir økt belastning på økosystemene.
Les mer i tiltaksplanen for å bedre miljøtilstanden i Oslofjorden
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Lenker
- Oversikt over prosjektene som har mottatt tilskudd til nitrogenfjerning ved avløpsrenseanlegg innenfor Oslofjordens nedbørsfelt
- Søk tilskudd til nitrogenfjerning fra avløpsrenseanlegg (15.01.24)
- Kart over 43 kommuner i Oslofjordens nedbørsfelt som får støtte til å fjerne nitrogen fra avløpsrenseanlegg.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Vil forby en av verdens mest skadelige fremmede krabber27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levende eksemplarer av den svært skadelige kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbearter.
Vil forby ein av dei mest skadelege framande krabbane i verda27.3.2025 20:16:01 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å forby import av levande eksemplar av den svært skadelege kinaullhåndskrabben, og seks andre krabbeartar.
Ødelagt natur skal repareres 50 nye steder27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millioner kroner i tilskudd til å reparere natur som ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.
Øydelagt natur skal reparerast 50 nye stader27.3.2025 08:57:09 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millionar kroner i tilskot til å reparere natur som øydelagde bekker, myrar og kulturlandskap.
Fant flere ulovlige produkter i nettbutikker27.3.2025 07:39:18 CET | Pressemelding
Miljødirektoratets kontroll av nettbutikker viste at flere produkter var ulovlige fordi de inneholdt helse- og miljøfarlige stoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom