– Laksedødeligheten kan løses
Et bredt fagmiljø ved NMBU mener det er mulig å finne rotårsaken til laksedødelighet.
– Mulighetene for å skape bærekraftig vekst i næringen ligger i å forstå mer om laksens biologi, sier rektor Siri Fjellheim. NMBU plukker opp pasningen fra SalMar og spiller på sin lange erfaring og brede kunnskapsbase innen akvakultur.

Fjellheim mener SalMars initiativ om innovasjonssenter for fiskehelse kan bli en viktig milepæl for bedre fiskevelferd og redusert dødelighet. Med over 400 millioner oppdrettsfisk stående i åpne merder langs kysten til enhver tid, utgjør fiskeoppdrett den største husdyrproduksjonen i Norge.
Det er store utfordringer knytte til dødeligheten i norske lakseoppdrettsanlegg, med ny rekord i 2023. Lakselus med krevende avlusningsmetoder, og sykdomsproblemer, er hovedårsaker.
Som næringen selv påpeker er det kunnskapshull som må tettes.
– Her må vi kombinere breddekompetanse med spisskompetanse. Og det må skje i et nært samspill mellom næring og kunnskapsinstitusjonene. NMBU kan bidra med faglig kunnskap og innspill til ulike problemstillinger som bør og må belyses, sier Fjellheim.
Genetikk er en vesentlig faktor
Fungerende forskningsdirektør Kari Kolstad peker på at det er sammensatte årsaker til at dødeligheten er for høy.
– Noe av det viktigste vi kan gjøre for å begrense dødeligheten og bedre fiskehelsen er å få kartlagt de primære årsakene til at fisken dør, slik at vi kan drive systematisk forebygging. Det som fisken til sist dør av, trenger ikke å være det samme som gjorde at den opprinnelig ble syk, sier hun.
Hun viser til at NMBU har en unik bredde i sin akvakulturforskning og representerer et av verdens tyngste forskermiljøer på dette området.
– Vi forsker tverrfaglig på sammenhenger og faktorer som er viktige for fiskens biologi og genetikk, fôrutnyttelse, sykdomsresistens og velferd. I dette fagmiljøet ligger flere av løsningene på de utfordringene vi ser. Fagmiljøene står klare for å samarbeide med næringen og andre aktører for konkrete løsninger for en mer bærekraftig oppdrettsnæring, sier hun.
– Vi vet at avl og genetikk er en vesentlig faktor. I 2017 nådde NMBU-forskere en milepæl ved at alle laksens gener ble kartlagt. Laksens genomsekvens har nå like god kvalitet som menneskegenomet, og en slik referansesekvens for laks er helt nødvendig for å kunne bruke moderne genetikk til videre utvikling av norsk lakseoppdrett, sier hun. Hun peker videre på at utvikling av bærekraftige fôringredienser for å møte laksens næringsbehov har stått sentralt ved NMBU fra starten av norsk lakseoppdrett.
Tverrfaglig samarbeid
Kolstad sier videre at løsningene vil finnes i å ta i bruk eksisterende kunnskap i kombinasjon med å tette kunnskapshull. Grunnlaget for bærekraftig lakseoppdrett ligger i å kombinere den faglige bredden vi har på en bedre måte enn tidligere.
– Ved at næringsaktørene nå selv går i front for å investere i forskning er jeg svært optimistisk med tanke på et taktskifte for en bærekraftig næring, enten ved å forbedre eksisterende måter å produsere laks på eller utvikle nye. Deling av kunnskap og erfaringer er en nøkkel. Ved at fagdisipliner jobber sammen med å fine løsninger vil det være mulig å forebygge og redusere utfordringer i produksjonen, sier hun og legger til:
– Som verdens største oppdrettsprodusent og eksportør av atlantisk laks og regnbueørret, har Norge en viktig rolle som produsent av bærekraftig mat globalt. Utfordringen er å finne gode kontrollstrategier som muliggjør at oppdrettere kan harmonisere lønnsomhet med utslipp, rømming og dyrehelse, sier Kari Kolstad.
Kontakter
Per Christian LangsetKommunikasjonsrådgiverKommunikasjonsavdelingen
Tel:97 56 94 51per.christian.langset@nmbu.noBilder


Om oss
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Biofilm: Risiko for sykdomsspredning og antibiotikaresistens17.9.2025 07:53:56 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra 70-årsjubilant fra Bærum viser at bakteriesamfunn kalt biofilm kan bidra til utvikling og spredning av både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden.
Cashewnøttenes egentlige pris4.9.2025 09:57:56 CEST | Pressemelding
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere var viktige matkilder for lokalbefolkningen, forsvinner.
Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU18.8.2025 08:59:38 CEST | Pressemelding
Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.
Oslofjorden under press: NMBU inviterer skolen med på kunnskapsløft13.8.2025 12:28:52 CEST | Pressemelding
Overfiske, forurensning og nedbygging av strandsone truer miljøet i Oslofjorden. Nå lanserer NMBU en webinarrekke som gir lærere og elever innsikt i utfordringene – og løsningene.
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom