Krever forbud mot bunntråling i vernede områder

Del

Naturvernforbundet krever forbud mot bunntråling i vernede områder som Færder, Raet og Hvaler marine nasjonalparker. Bunntråling ødelegger sjøbunnen og livsgrunnlaget både for fisk og økosystemet ellers.

Sjøanemone, tare og andre bunndyr/ -plater på steinrabb under vann
Et rikt dyreliv på havbunnen er selve grunnlaget for andre arter oppover i næringskjeden – også for et godt fiske. Her en sjøanemone på frisk sjøbunn i Atlanterhavet. Erling Svensen Erling Svensen

– Det er absurd at bunntråling er tillatt i verneområder. For eksempel i Ytre Oslofjord er slikt trålfiske utbredt, selv om den drar med seg alt fra fisk til viktige bunndyr, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.

  • 18. mars 2024 samles flere hundre mennesker på årets Oslofjordkonferanse. Målet er å spre informasjon om status for den hardt belastede fjorden og hvilke tiltak som kreves for å bedre forholdene her.

Som å jakte elg med bulldoser

Trålene fanger opp bunndyr som svamp, koraller, sjøfjær og hydroider og skraper i tillegg dype furer i sjøbunnen, skader for mange år fremover.

Derfor krever Naturvernforbundet at bunntråling forbys i nasjonalparker og marine verneområder.

– Bunntråling kan sammenliknes med å jakte elg med bulldoser og samtidig raske med seg alt som er av trær, lyng, fugl og smådyr i tillegg til elgen.

Trussel mot hav-naturen

Tross massive skadevirkninger er slik tråling altså fortsatt tillatt i norske nasjonalparker og naturvernområder til havs. For eksempel i Færder, Hvaler og Raet nasjonalparker er livet på havbunnen langt på vei utryddet. Her sveiper trålere nesten daglig: Linje for linje drar de bunntråler langs havbunnen - for å fange mest mulig av fisken og rekene der. I kjølvannet ligger et bredt, ødelagt spor på havbunnen, der dyr, planter – og livsgrunnlaget for fisken – er ødelagt.

– Sammen med overgjødsling er bunntråling den største trusselen mot hav-naturen langs kysten. Det tar mange år – ofte tiår – for dyrelivet å reetablere seg, sier Per-Erik Schulze.

Skagerrak og Nordsjøen er noen av de områdene i verden som har fått hardest medfart. Både norske og utenlandske fartøy bunntråler her.

Naturvernforbundet har tidligere bedt om at all bunntråling stoppes i hele Oslofjorden.

Også andre skader

Trålfisket skader mer enn bunn og bunndyr: Trålen fanger mye av andre arter og størrelser enn fiskerne egentlig går etter: Hai og skater, reker, fisk og krepsdyr – også fredete arter.

Bunntrål frigir også næringsstoffer og karbon fra havbunnen, og sammen med andre utslipp kan det føre til økt algevekst og oksygenmangel.

- Hvert eneste år blir store deler av de mest produktive og kystnære norske havområdene skadet av bunntrål, sier Schulze. – Det er et kjempeproblem, siden en rik og robust hav-natur er en forutsetning for å opprettholde livet i havet - og sikre tallrike fiskebestander.

Han mener et viktig grep vil være å hjelpe fiskerne med å omstille fisket til mer skånsomme fiskemetoder.

Kan reddes

For: Om trålingen opphører, vender livet tilbake. Det har vist seg i en rekke områder der bunntråling har blitt forbudt:

I Øresund har det vært trålforbud siden 1932 på grunn av skipstrafikken; området er kjent for et nærmest unikt dyreliv med stor betydning for blant annet torskestammen i Kattegat. Mer bunndyr betyr mer mat for fisken.

Etter at den britiske regjeringen i 2008 forbød bunntråling i den 206 km2 store Lyme Bay ved Den engelske kanal, bugner havområdet av fisk, skjell og hummer – og kystfisket har tatt seg betydelig opp.

I Norge har fredningsområder for hummer der både trål og stående redskap som garn og teiner er forbudt vist seg å gi bokstavelig talt god grobunn for både hummer og stedbunden fisk som torsk, grønngylt, bergnebb og sjøørret.

- Trålforbud gagner også fiskerne, bunnlivet må bare få tid til å bygge seg opp igjen, og så må fiskerne bruke andre fangstmetoder. Det er vinn-vinn, sier Schulze.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sjøanemone, tare og andre bunndyr/ -plater på steinrabb under vann
Et rikt dyreliv på havbunnen er selve grunnlaget for andre arter oppover i næringskjeden – også for et godt fiske. Her en sjøanemone på frisk sjøbunn i Atlanterhavet.
Last ned bilde
Portrett Per-Erik Schulze, skjærgård i bakgrunnen
Per-Erik Schulze er marinbiolog i Naturvernforbundet.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Voldsom nedbygging av sårbar finnmarksnatur24.6.2024 10:32:07 CEST | Pressemelding

Forslaget til mulig kraftutbygging i Finnmark vil få omfattende negative konsekvenser for natur og samisk kultur, selv om noen av de verste prosjektene er ute. Flere kontroversielle prosjekter er fortsatt med, som planene om Skarvberget og Oksefjorden vindkraftverk. Det er en svært gledelig nyhet at de ekstremt kontroversielle og naturødeleggende planene for Davvi og Kokelv vindkraftverk er ute av prosessen, til tross for at Davvi egentlig var det som hadde kommet lengst. Dette viser at NVE har lyttet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye