Universitetet i Stavanger (UiS)

Nils Klim-prisen til energiorientert samfunnsgeograf

Del

UiS-professor Siddharth Sareen forsker for å skape en mer rettferdig omstilling lokalt og globalt. Nå får han pris for forskningen sin.

Portrett av ung mann
Siddharth Sareen, professor i energi og miljø ved Universitetet i Stavanger (Foto: John T. Tollefsen / Akademiet for yngre forskere)

Kunngjøringen om Nils Klim-prisen kommer samtidig med nyheten om at Holbergprisen tildeles den kamerunske historikeren Achille Mbembe.

Se kunngjøringen av Holbergprisen og Nils Klim-prisen torsdag 14. mars 2024.

Prisvinner Siddharth Sareen er en engasjert professor i miljø og energi ved Universitetet i Stavanger. Om sin forskning sier han at han ønsker å fremme sosial og miljømessig rettferdighet.

Nils Klim-prisen er på 500 000 norske kroner og tildeles hvert år til en yngre forsker som har utmerket seg innen Holbergprisens fagområder.

Prisene deles ut i Universitetsaulaen i Bergen 6. juni.

Inkluderende energiframtid

Sareen får prisen for sine betydelige forskningsbidrag i krysningspunktet mellom samfunnsvitenskap, humaniora, teknologi og klimavitenskap. Hans forskning inkluderer komplekse temaer som energiomstilling og -historie, bærekraft og ansvar, klimarettferdighet, demokrati og sosial inkludering.

– Vi lever i en urettferdig verden som står overfor konkurrerende kriser, sier Sareen til Holbergprisen, Universitetet i Bergen.

– Forskningen min retter seg mot å fremme innovasjon og praktisk kunnskap som kan skape felles goder mens vi tar tak i globale samfunnsutfordringer. Målet er å synliggjøre de prioriteringer som er nødvendige for å oppnå en mer inkluderende energifremtid, forklarer Sareen, som i flere år har vært en engasjert forskerstemme for en mer rettferdig omstilling, lokalt, nasjonalt så vel som globalt.

Gir ut monografi om rettferdig solenergi

Sareen har publisert flere titalls artikler i ledende tidsskrifter, og i 2024 utgir han sin monografi The Sun Also Rises in Portugal: Ambitions of Just Solar Energy Transitions. Her ser han på de sosiale og miljømessige konsekvensene av Portugals store satsning på solenergi.

– Sareens arbeid eksemplifiserer det globalt viktige i å etablere et kritisk og interaktivt forhold mellom forskning, teknologi og industri i en livsnødvendig søken etter fornybare og bærekraftige former for energi, uttaler Nils Klim-komitéens leder, Ástráður Eysteinsson.

– Grønn omstilling handler om hvordan vi som samfunn skal løse de teknologiske og samfunnsmessige utfordringene for å få ned CO2-utslippene. I denne sammenhengen er forskerstemmen til samfunnsgeografen Siddharth Sareen særlig verdifull. Sareen jobber for at omstillingen ikke skal ramme skjevt. Han sørger for at flere perspektiver kommer inn i regnskapet og forsker fram løsninger som kan ha reell påvirkning på energiomstillingen, påpeker UiS-rektor Klaus Mohn.

Sareen er også professor II ved Senter for klima og energiomstilling ved Universitetet i Bergen. I tillegg er Sareen styremedlem ved Akademiet for yngre forskere og ved forskerskolen Empowered Futures, som er finansiert av Norges forskningsråd.

Den 1. august 2024 går Sareen over i ny stilling som forsker I ved Fridtjof Nansens Institutt.

Holbergprisen: Viktig tenkning om kolonialisme

Holbergprisen tildeles kamerunske Achille Mbembe, for hans banebrytende forskning innen afrikansk historie og politikk.

Holbergprisen er en internasjonal forskningspris verdt 6 millioner kroner og dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Mbembe vil motta prisen under samme seremoni som Nils Klim-prisen i Universitetsaulaen i Bergen den 6. juni.

Les mer om Holbergprisen 2024 og Mbembe tenkning om rasisme og om hvordan man kan utvikle en humanisme der alle mennesker verdsettes på like vilkår.

Pressebilder, biografier, fagkomitéenes uttalelser og fakta om prisene legges ut på holbergprisen.no/presserom

Kontakter

Bilder

Portrett av ung mann
Siddharth Sareen, professor i energi og miljø ved Universitetet i Stavanger
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye