Slik henger eiendomsskatten sammen med verdien av boligen din i skattemeldingen
Mange kommuner benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi som grunnlag for eiendomsskatten. Hvis du mener at du betaler for mye i eiendomsskatt, kan du ha krav på å få verdien satt ned.

Eiendomsskatten er en kommunal skatt, og kommuner som har eiendomsskatt kan velge mellom å taksere boligene selv eller benytte Skatteetatens beregnede markedsverdi som grunnlag for eiendomsskatten. Over 100 kommuner bruker i dag tall fra Skatteetaten, noe som gjør at kommunene slipper å ta jobben med å taksere alle eiendommene.
– Hvis kommunen din benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi, og du kan dokumentere at den er for høy, kan du endre det i skattemeldingen din selv. Da vil også grunnlaget for eiendomsskatt endres automatisk, sier Elisabeth Fischer, avdelingsdirektør i Skatteetaten.
Dersom kommunen du bor i takserer boligene selv, må du ta direkte kontakt med kommunen din for å klage.
Slik endrer du
Grunnlaget for eiendomsskatt som blir utskrevet i år, finner du i boligopplysningene som er oppført i skattemeldingen for inntektsåret 2022.
Disse tallene finner du under «Boligopplysninger - grunnlag for formuesverdi» i skattemeldingen.
– Du kan selv endre opplysninger om størrelse (p-rom), byggeår eller boligtype. Endrer du opplysninger vil det bli beregnet en ny antatt verdi på boligen, som så brukes når blant annet eiendomsskatt skal beregnes, forteller Elisabeth Fischer.
Dersom du kan dokumentere at markedsverdien på boligen er lavere enn beregnet markedsverdi, kan du kreve at formuesverdien i skattemeldingen settes ned.
Det er fastsatt visse grenser for hvor høy formuesverdien kan være i forhold til reell markedsverdi. For eiendomsskatt utskrevet i 2024 er det grensene som gjaldt for inntektsåret 2022 som gjelder:
For en bolig du eier og bor i (primærbolig)
Du kan kreve nedsettelse dersom formuesverdien utgjør mer enn 25 prosent av markedsverdien.
For bolig du eier, men ikke er registrert bosatt i (sekundærbolig)
Du kan kreve nedsettelse dersom formuesverdien overstiger eiendommens dokumenterte omsetningsverdi.
– Du må kunne fremlegge dokumentasjon på endringene dersom vi ber om det. Dokumentasjon kan for eksempel være takst eller verdivurdering, sier Elisabeth Fischer.
– Et lite tips til slutt: Grunnlaget for eiendomsskatten i 2025 henger sammen med skattemeldingen du får i disse dager. For at eiendomsskatten neste år skal bli riktig, må du derfor sjekke og eventuelt endre tallene i skattemeldingen du får nå, avslutter Fischer.
Du kan lese mer på Skatteetaten.no/eiendomsskatt
Du kan endre i tre år etter fristen for levering av skattemeldingen
Muligheten til å endre skattemeldingen selv gjelder i tre år etter fristen for levering av skattemeldingen for det inntektsåret du ønsker å endre.
Du kan likevel ikke endre selv dersom du har fått varsel fra skattemyndighetene om kontroll av opplysningene om formuesverdien, eller du har fått vedtak om at skattemyndighetene har myndighetsfastsatt formuesverdien.
I slike tilfeller må du sende inn en klage for eventuelt å få en endring av formuesverdien.
Nye arealregler fra 1. januar 2024
1. januar 2024 kom det en ny norsk standard for areal- og volumberegninger av bygg. I den nye standarden skal boligens areal oppgis i bruksareal (BRA), og begrepene P-rom og S-rom skal ikke lengre benyttes. Flere har derfor blitt usikre på hvordan dette spiller inn på verdsettelsen av bolig til eiendomsskatteformål.
– Vi har fått flere spørsmål om hvordan dette spiller inn på verdsettelsen av boligen til eiendomsskatteformål, men det er ikke noen endringer i beregning av grunnlaget for eiendomsskatten i 2024. Det regnes ut på samme måte som tidligere år, forteller Elisabeth Fischer.
– For de kommunene som benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi til å skrive ut eiendomsskatten, så skrives denne ut på grunnlag av fastsatte formuesverdier for inntektsåret 2022.
– I og med at det ikke er gjort endringer i regelverket for verdsettelse av boliger for skatteformål, vil SSB foreta omberegninger til P-rom inntil nytt regelverk er på plass, sier Fischer.
Dersom du har behov for å regne ut p-rommet av boligen din i forbindelse med beregning av formuesverdi, kan du lese mer om hvordan det gjøres på Hvordan måler du opp et p-rom - Skatteetaten.
Nøkkelord
Kontakter
Erlend FossbakkenPressesjef
Tel:94501000erlend.fossbakken@skatteetaten.noBilder
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Regjeringen har valgt konsept for videre arbeid med bedre oversikt over eierskap til aksjer3.7.2025 14:11:07 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt med utgangspunkt i konseptet samordnet aksjeeierregister.
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Politiet og Skatteetaten inngår samarbeidsavtale13.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Politiet og Skatteetaten har inngått den første overordnede samarbeidsavtalen mellom etatene. Avtalen skal styrke samarbeidet på syv hovedområder, blant annet innen bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom