Rambøll

Riktig rekruttering for mer mangfold

Del

8. mars er dagen hvor vi gratulerer våre kvinnelige kolleger, markerer og feirer mangfold og likestilling. Likevel har vi kanskje ikke så god grunn til å si oss fornøyd. Rambøll med en kvinneandel på rett over 40 prosent, med store forskjeller innen de ulike fagområdene, vil fortsatt jobbe for å utjevne ulikhetene. Blant annet ved å bli enda bedre på rekruttering. 

Jan Rukke og Marte Røine Brurås peker på utdanning som et viktig sted å starte for å oppnå mer mangfold og inkludering.
Jan Rukke og Marte Røine Brurås peker på utdanning som et viktig sted å starte for å oppnå mer mangfold og inkludering. Foto: Melisa Fajkovic

–Selv om det går fremover i verden, og vi i Norge scorer høyt på kjønnslikestilling sammenlignet med andre land, viser tall fra FN det kan ta nesten 300 år å oppnå full likestilling mellom kjønnene i verden. Det er altfor lenge! En av utfordringene vi står ovenfor i Norden er en oppfatning om at vi allerede har oppnådd full likestilling mellom kjønnene. Dette er en utfordring fordi det hindrer samtaler rundt problemstillinger som fortsatt er aktuelle. I Rambøll markerer vi i år kvinnedagen ved å invitere våre ansatte til frokost og panelsamtaler rundt om på kontorene våre, sier HR-direktør Victoria Bodak.

–Ved å diskutere sentrale spørsmål som: Hvordan kan jeg inspirere til mer inkludering i hverdagen og på arbeidsplassen? Hva slags ubevisste fordommer bærer jeg med meg? Får jeg andre til å føle seg trygg og inkludert – retter vi søkelyset mot at det er vårt felles ansvar å bidra til en inkluderende kultur, der vi respekterer og omfavner mangfold i alle former. Husk at hvis vi ikke med vilje inkluderer, så er det sannsynlig at vi ubevisst ekskluderer, sier Bodak.  

Store forskjeller blant de ulike fagområdene
Rambøll Norge har jobbet med likestilling, mangfold og inkludering over flere år. For å løse fremtidens utfordringer er det behov for ny kompetanse innenfor flere av de klassiske ingeniørfagene. Bak tallene om drøyt 40 prosent kvinneandel i Rambøll, er det også store forskjeller i de ulike markedsområdene. I de tradisjonelle ingeniørfagene innen Bygg og Transport er kvinneandelen henholdsvis 27,7 % og 33,3 %, mens den i markedsområdet Miljø er hele 67,7 %.

Disse tallene gjenspeiler i stor grad kjønnsfordelingen blant studenter på to av de største utdanningsinstitusjonene som utdanner ekspertene Rambøll ansetter, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet - NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - NMBU. Hos NTNU har de fleste fag en overvekt av mannlige studenter, noen av dem så mye som mer enn 80%, mens NMBU de siste årene opplever en noe jevnere kjønnsbalanse de siste årene.
– PÅ studieprogrammene Byggeteknikk og arkitektur og Vann- og miljøteknikk har vi en kvinneandel på rundt 45 %, noe vi må si oss brukbart fornøyd med, sier Vegard Nilsen, programrådsleder for Vann- og miljøteknikk på NMBU.

Hvor er rollemodellene når du velger utdanning?
Tilbake i Rambøll bekrefter to ledere, Jan Rukke og Marte Røine Brurås det samme bildet. Brurås er seksjonsleder for enheten Samferdselselektro i markedsområde Transport, mens Jan Rukke leder en av avdelingene i Miljø. Begge nevner at et viktig sted å starte for å utjevne forskjellene er utdanning, og så tidlig som mulig.  
–Dette handler ofte om rollemodeller, og hvem som er synlige for elever på videregående skole. Enten det er familie, kjente eller synlige kvinner som viser hva som er mulig og hvilke muligheter som finnes innen de tekniske og miljørelaterte fagene, sier Brurås som selv understreker at hun selv som leder i en mannsdominert del av bransjen vil ha jobben fordi hun er best kvalifisert, og ikke fordi hun er kvinne.

Fordomsfri rekruttering for økt mangfold
Rekruttering er en av de øyeblikkene hvor utjevning og balansering av mangfold kan gjøre en forskjell. Jan Rukke understreker viktigheten av at virksomheter og ledere har gode rutiner og verktøy som motvirker bevisste og ubevisste fordommer.
–Vi vil ha dem som er best kvalifisert, derfor lyser vi alltid ut alle ledige stillinger. I tillegg må vi som intervjuer kandidater være bevisst hvordan vi rekrutterer mangfoldig og balansert. Jo flere av våre ledere som har tilegnet seg kunnskap om hvordan vi rekrutterer for økt mangfold jo bedre, sier Jan Rukke.

I Rambøll er det uformet en egen likestillings-, mangfolds- og inkluderingsguide myntet på ledere som skal rekruttere. Samtidig har alle som jobber med rekruttering fått opplæring og økt kompetanse på hvordan de skal oppdage, påpeke og utfordre ledere på dette området i rekrutteringsprosessen.

- Dette området krever en langsiktig tilnærming og kontinuerlig arbeid som involverer alle ansatte og ikke minst lederne i organisasjonen, sier HR-direktør Victoria Bodak
- Vi opplever at ledere er nysgjerrige og ønsker å finne kandidater med nye perspektiver, og ikke minst uttrykker de et ønske om å sikre rettferdige og fordomsfrie prosesser, sier Bodak.

- Det er klare mål og tydelige handlinger som må til for at vi skal bevege oss fremover, avslutter hun.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Den internasjonale kvinnedagen ble markert på flere av Rambølls kontorer med frokost og panelsamtaler. Her fra Oslo-kontoret.  Foto: Melisa Fajkovic
Den internasjonale kvinnedagen ble markert på flere av Rambølls kontorer med frokost og panelsamtaler. Her fra Oslo-kontoret. Foto: Melisa Fajkovic
Last ned bilde
Den internasjonale kvinnedagen ble markert på flere av Rambølls kontorer med frokost og panelsamtaler. Her fra Oslo-kontoret. Foto: Melisa Fajkovic
Den internasjonale kvinnedagen ble markert på flere av Rambølls kontorer med frokost og panelsamtaler. Her fra Oslo-kontoret. Foto: Melisa Fajkovic
Last ned bilde
Victoria Bodak, HR-direktør i Rambøll Norge. Foto: Melisa Fajkovic
Victoria Bodak, HR-direktør i Rambøll Norge. Foto: Melisa Fajkovic
Last ned bilde

Om oss

Rambøll

Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg, transport, vann, miljø, energi og ledelseskonsultering. I Norge har vi 13 kontorer med om lag 1700 eksperter, som jobber tverrfaglig på store og små prosjekter. Arkitektfirmaet Henning Larsen er en del av Rambøll Gruppen, og er et studio for arkitektur, landskap, urbanisme og interiør, grafikk og lysdesign.  

Rambøll ble grunnlagt i Danmark i 1945. Rambølls 17.500 eksperter skaper inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er til det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.

Rambøll kombinerer lokal erfaring med global kunnskap over hele verden for å skape bærekraftige byer og samfunn. Vi kombinerer vår innsikt og evne til å drive frem positiv forandring og bringer den videre til våre kunder som ideer, som kan realiseres og gjennomføres. Vi kaller det: Bright ideas. Sustainable change. 

Rambøll var første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, som ble sertifisert etter bærekraftsmålene til FN, og er medlem av Skift - Næringslivets klimaledere.

Følg pressemeldinger fra Rambøll

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Rambøll

Ramboll lanserer åpen tilgang til database for å sammenligne klimagassreduksjon i bygg12.3.2024 11:30:00 CET | Pressemelding

Ramboll CO2mpare, en benchmark-database for klimagassananalyser med over 130 byggeprosjekter fordelt på seks land, gjør det mulig for aktører i byggebransjen og myndigheter å sammenligne og vurdere sine strategier for klimagassreduksjon. Den første internasjonale åpne tilgangsdatabasen av sitt slag ble offisielt lansert på Bygg og Klima Globalt Forum, i Paris, 7. mars.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye