Forsvaret

Forsvaret har signert ny avtale om strategisk luftevakuering med SAS

Del

Forsvaret signerte 4. mars 2024 ny avtale med SAS om strategisk luftevakuering. Med avtalen sikres fortsatt kapasitet for strategisk luftevakuering, når flytypen Boeing 737 skal fases ut i 2025.

Fra venstre konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS, Sjef Forsvarets logistikkorganisasjon Brigader Anders Jernberg og Sjef Forsvarets Sanitet Petter Iversen
Fra venstre konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS, Sjef Forsvarets logistikkorganisasjon Brigader Anders Jernberg og Sjef Forsvarets Sanitet Petter Iversen Frederik Ringnes/Forsvaret

Kapasiteten til strategisk luftevakuering skal etableres med ny flytype, Airbus A320neo. Avtalen mellom Forsvaret og SAS består av en samarbeidsavtale for utvikling av løsning for ny flytype samt en drifts- og beredskapsavtale. 

Styrking av kapasitet

- Med denne avtalen styrkes kapasiteten for evakuering og hjemtransport av syke eller sårede sivile og militære, inkludert intensivpasienter, ved nasjonale og internasjonale operasjoner, fra og til flyplasser i alle verdensdeler, forteller sjef Forsvarets logistikkorganisasjon brigader Anders Jernberg. Det skal etableres kapasitet til å kunne benytte to fly til medisinsk evakuering. Dette kommer i tillegg til Forsvarets egne ressurser.

- Samarbeidet er unikt. Næringslivet, offentlige etater og Forsvaret arbeider her sammen som en totalforsvarsressurs, også under løsning av oppdrag, forteller sjef Forsvarets sanitet brigader Petter Iversen.

- Samarbeidsavtalen legger til rette for anskaffelse av ny løsning for innredning av flytypen Airbus A320neo.  Forsvarsmateriell er utøvende part overfor SAS for samarbeidsavtalen, mens Forsvaret er utøvende part overfor SAS for driftsavtalen, sier Jernberg. En løpende beredskapsavtale inngår i driftsavtalen. Beredskapsavtalen skal kunne brukes i krise, konflikt og krig.

SAS er fornøyd med at samarbeidet om strategisk luftevakuering nå fortsetter. - Med Airbus A320neo går vi over til en ny flytype med mye lavere utslipp enn det flyet den erstatter. Det er også mye mindre støy inne i maskinen, som er viktig både for pasientenes helse og for arbeidsmiljøet til personellet som skal hjelpe pasientene, sier konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS.

Forsvarets sanitet har nøkkelrolle i drift av medisinsk evakuering 

Det er Forsvarets logistikkorganisasjon som har forhandlet frem avtalen med SAS, på vegne av Forsvaret. 

Forsvarets sanitet bidrar med sin fagkompetanse i utvikling av løsninger for det nye flyet. Det er også Forsvarets sanitet som fra Forsvarets side har hovedansvaret for planlegging, beredskap for og gjennomføring av medisinsk luftevakuering, under ledelse av Forsvarets operative hovedkvarter.

– De mange oppdragene som er løst knyttet til evakuering av mer enn 2 000 sårede og syke fra krigshandlinger i Ukraina, viser at evnen til strategisk luftevakuering er viktig. Kapasiteten er viktig for Forsvaret, men den er også viktig i et samfunnsperspektiv og i et internasjonalt perspektiv, forteller Iversen.

Flere bilder: https://mediebank.ntb.no/p/forsvaret?searchString=luftevakuering

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Forsvaret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvaret

Norsk brigader og lege valgt til lederverv i NATO21.6.2024 13:26:05 CEST | Pressemelding

Sanitetssjefen i Forsvaret, brigader Petter Iversen er valgt som påtroppende komiteleder for sanitetssjefene i NATO (Chair for The Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO (COMEDS)). Valget ble i dag godkjent av Militærkomiteen (MC) i NATO . -Det er en stor anerkjennelse for Forsvaret og brigader Petter Iversen at NATO har gitt han denne tilliten, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen. -Jeg er trygg på at Forsvaret og Norge vil leve opp til forventningene.

Minedykkerkommandoen trener på å hindre sabotasje av kritisk infrastruktur.9.6.2024 11:23:03 CEST | Pressemelding

Fra 3. til 14. juni vil Sjøforsvaret og Minedykkerkommandoen (MDK) gjennomføre øvelsen «Counter Sabotage» i Bergensområdet. Denne øvelsen har som hovedmål å trene spesialiserte maritime enheter innen eksplosivrydding, i situasjoner preget av hybride trusler. Det er en viktig del av øvelsen å øke forståelsen og kunnskap for problematikken rundt sabotasje mot kritisk infrastruktur. Scenarioene er basert på dagens trusselbilde fra PST og hentet fra andre pågående konflikter.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye