Enova setter fart på utvikling av teknologi for flytende havvind – to milliarder til nytt prosjekt
Enova vil bidra til at teknologiutviklingen innenfor flytende havvind intensiveres. Nå tildeler Enova hele to milliarder kroner til prosjektet GoliatVIND ved Hammerfest. Og til høsten blir det ny søknadsrunde for flytende havvind.
Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova er svært fornøyd med å lande en rekordstor tildeling under havvindprogrammet «Konkurranse om støtte til småskala flytende havvindprosjekter». Første søknadsfrist var 1. desember 2023, og i alt sju aktører leverte prosjektforslag som ble vurdert av Enova.
–Det er levert prosjektforslag på et svært høyt nivå, som lover godt også for senere utlysningsrunder. Flytende havvind-teknologi representerer en spennende mulighet for å ta oss ytterligere skritt i retning lavutslippssamfunnet. Da er det godt å se at det finnes kunnskap, kapasitet og engasjement til å flytte teknologiutviklingen her til lands, sier Nakstad.
Både klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap) uttrykker stor tilfredshet med at Enova har avgjort en stor støttetildeling til et nytt havvind-prosjekt:
–Vi har stort behov for mer fornybar kraft og samtidig begrensede tilgjengelige arealer på land. Enova bidrar gjennom denne tildelingen til å demonstrere nye løsninger, slik at flytende havvind i fremtiden kan bli et konkurransedyktig alternativ. I tillegg vil prosjektet styrke den norske leverandørkjeden for havvind og styrke kraftbalansen i Finnmark, sier Andreas Bjelland Eriksen.
–Det skjer mye spennende på havvindfeltet, og regjeringen ønsker å legge til rette for at flytende havvind skal bli et nytt ben for norsk leverandørindustri å stå på. Derfor er jeg glad for at Enova satser på flytende havvindteknologi. GoliatVIND er et prosjekt som i tillegg kan bidra til utvikling av sokkelen vår samtidig som det kan bidra til å styrke kraftsystemet på land. Det blir spennende å følge dette videre, sier Terje Aasland.
Må forplikte seg
Tilbyderne i konkurransen måtte forplikte seg til en innlevert fremdriftsplan som krever driftssetting av prosjektet innen fem år, og Enova skal holdes løpende orientert om prosjektets fremdrift og rapportering for utbetaling av støtte.
GoliatVIND ble rangert øverst i konkurransen og vil få inntil to milliarder kroner i støtte ved realisering av det flytende havvindprosjektet som skal levere fornybar strøm til Hammerfestregionen via Goliat-plattformen i Barentshavet. Goliat-plattformen er allerede elektrifisert fra land.
GoliatVIND eies og støttes av tre partnere: Odfjell Oceanwind, Source Galileo og Kansai Electric Power Company.
Etter planen vil det bli installert en effekt på 75 MW i havvindparken, fordelt på fem turbiner på 15 MW hver. Årlig energiproduksjon er estimert å være på 320 GWh. Dette tilsvarer energiforbruket til cirka 12.000 husholdninger i Norge.
Teknologi for fremtidens prosjekter
Flere innovative teknologier vil bli benyttet for prosjektet, og disse har et stort potensial til å redusere kostnader for flytende havvind. Dette vil være sentralt å få på plass om man skal skalere opp senere prosjekter og redusere kostnader:
Teknologisk innovasjon i prosjektet inkluderer demonstrasjon av flyterteknologi for 15 MW vindturbiner i Nord-Atlanteren, demonstrasjon av industriell fabrikasjon av elementer til stålflytere, demonstrasjon av industrielle sammenstillings- og installasjonsmetoder for flytende havvind, og demonstrasjon av integrasjon av havvind mot olje- og gassinstallasjoner som er koblet til kraftnett på land.
–Gjennom havvind-konkurransen ser vi flere positive effekter. Flere kompetansemiljø jobber frem gode konsepter, og slike prosjekter bidrar til tidlig mobilisering av en verdikjede for flytende havvind. Dette gir økt gjennomføringsevne ved utbygging av havvind i Norge. Sammen med en raskere teknologiutvikling mot kostnadseffektiv flytende havvind legger dette til rette for produksjon av store mengder fornybar kraft, sier Astrid Lilliestråle, direktør for teknologi- og markedsutvikling i Enova.
Ser frem mot neste utlysningsrunde
Den økonomiske rammen ga kun rom for ett flytende havvind-prosjekt i første søknadsrunde, men det kommer nye sjanser om ikke lenge. Til høsten planlegger Enova nok en utlysning innenfor programmet «Konkurranse om støtte til småskala flytende havvindprosjekter».
–Vi legger opp til en ny utlysning med frist 15. september, sier direktør for teknologi- og markedsutvikling i Enova, Astrid Lilliestråle.
–Ut fra responsen i første utlysningsrunde, så har vi stor tro på god interesse i markedet for å satse på flytende havvind. Norsk offshore-næring har i alle år vært gode på å stadig fornye seg, så vi er sikre på at grunnlaget for å få til en lignende utvikling innenfor flytende havvind bør være til stede. Det blir spennende å føre dialogen videre med interessentene som melder seg på i neste runde, sier Lilliestråle.
Nøkkelord
Kontakter
Nils Kristian NakstadAdministrerende direktør
Tel:+47 906 04 334nils.kristian.nakstad@enova.noAstrid LilliestråleDirektør for teknologi- og markedsutvikling
Tel:+47 918 97 670astrid.lilliestrale@enova.noOle Even HollåsLeder vare- og energiproduksjonEnova SF
Tel:+ 47 901 36 119ole.even.hollas@enova.noArne Morten Lundhaug JohnsenSenior kommunikasjonsrådgiver og pressekontaktEnova SF
Tel:+47 916 85 896arne.johnsen@enova.noBilder
Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 75 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Støtte til over 1800 ladepunkter: – Vi satser videre på tungtransporten11.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Enova har gjennom åtte søknadsrunder støttet hjemmeladere, til både små og store bedrifter i tungtransporten.
Satsar stort på biokarbon for å kutte klimautslepp7.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Ved å bytte fossilt kol ut med klimavenleg biokarbon i stor skala kan smelteverket på Kyrksæterøra medverke til eit av dei aller største utsleppskutta i norsk industrihistorie.
Over 777 millioner til hydrogen: – Sikrer forsyningen langs norskekysten5.11.2024 09:21:52 CET | Pressemelding
Fem prosjekter for hydrogenproduksjon får støtte fra Enova. Satsingen skal være et springbrett for bruk av hydrogen i norsk skipsfart.
Over 5,7 EU-milliarder til norske selskap: – Største tildeling noensinne23.10.2024 12:18:04 CEST | Pressemelding
Over 484 millioner euro, eller rundt 5,7 milliarder kroner stilles til disposisjon til åtte prosjekter i Norge. Det er det høyeste beløpet noen gang fra innovasjonsfondet til norske selskap.
87 millioner til nyetablering i Hønefoss: – En fabrikk for fremtiden5.7.2024 12:28:22 CEST | Pressemelding
Enova har bevilget 87,3 millioner kroner i investeringsstøtte til prosjektet FLEX, som skal bidra til å implementere innovative energiløsninger i den nye fibermassefabrikken i Hønefoss.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom