Nå kommer storkonkursene: Tre ganger så store konkurser i februar enn for to år siden
Konkursomfanget holder seg på et høyt nivå. I årets andre måned gikk 360 bedrifter konkurs – en økning på 8,4 prosent sammenliknet med fjoråret. Siden februar 2022 er oppgangen på hele 48 prosent, og konkursomfanget er betydelig. I februar forsvant tre ganger så mye verdiskapning, mer enn tre milliarder kroner, sammenliknet med februar for bare to år siden.

- Konkursveksten holder et fortsatt høyt tempo og slår hardt ut i næringslivet. Nå ser vi at storkonkursene kommer – det er et klart sykdomstegn. Større konkurser innebærer at flere ansatte mister jobber, større verdiskapning forsvinner, samt gir mer alvorlige konsekvenser for tilsluttede leverandører, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection.
I februar 2022 stod bedriftene som gikk konkurs for en omsetning på rundt 1 milliard. I 2023 for 2,73 milliarder. I februar i år utgjorde omfanget 3,15 milliarder. På to år har tallet mer enn tredoblet seg. Samtidig har antall konkurser steget med 48 prosent, fra 242 i februar 2022, til 360 konkurser i februar i år.
Nesten 2000 ansatte mistet jobben
Etter et krevende fjorår for næringslivet, med nesten 4 000 konkurser, viser konkurstallene for februar få tegn til bedring. Omfanget slår hardt ut på husholdningene og antall ansatte som rammes har økt markant på kort tid. Bedriftene som gikk konkurs i februar hadde 1955 ansatte. Mer enn 50 prosent flere enn februar 2023, da 1185 mistet jobben.
- Ansatte mister plutselig jobben og skyves ut av arbeidsmarkedet. Det er en tid med mye uro og stor markedsusikkerhet i deler av næringslivet. Arbeidsledigheten er fortsatt stabilt og på et moderat nivå, men mange bedrifter har satt bemanningsbehovet på vent, sier Aandalen.
Tall fra NAV viser at arbeidsledigheten har holdt seg på et stabilt nivå, men NAV-sjef Hans Christian Holte spår at ledigheten vil øke utover året.
I snitt gikk 17 bedrifter konkurs hver virkedag i februar, tross at måneden er årets korteste. Bygg- og anleggsbransjen stod for flest konkurser. 110 virksomheter gikk konkurs, en økning på 14 prosent fra februar i fjor.
Et av selskapene som gikk overende i februar var industrikonsernet Multi Vedlikehold Drift. Selskapet omsatte for 645 millioner kroner og hadde 177 ansatte i 2022, før det i februar måtte avvikle driften. Også den Oslo-baserte snekkerbedriften Tavegg med nær 100 ansatte gikk konkurs.
Troms og Vestfold står for størst prosentvis økning i konkurser, med 200 og 66 prosent vekst fra samme måned i fjor. Oslo og Akershus hadde flest konkurser, henholdsvis 62 og 58 konkurser.
Startet året med inkassovekst
Inkassotallene fortsetter å stige. Tøffere økonomiske tider har gjort at mange sliter med å betale selv de vanligste regningene. I februar så Fair Collection at antall inkassosaker steg med 14,5 prosent, målt mot februar i fjor.
- Husholdningene er presset og flere krav går til inkasso. Redusert kjøpekraft som følge av høy prisvekst over tid, rentetopp og svak krone gjør at vi anslår at misligholdsveksten vil fortsette å være sterk gjennom 2024, sier Aandalen.
Fair Collection står i dag for om lag en av ti inkassosaker i Norge og har et stort nedslag på abonnementstjenester som bompenger, strøm, telefoni og barnehage.
Nøkkelord
Kontakter
Christian AandalenAdministrerende direktørFair Group
ca@fair.noOm Fair Group
Fair Group ble grunnlagt i 2018 og tilbyr fakturerings- og innfordringstjenester. Selskapets distribusjonsdel, Fair Distribution, sender ut 36 millioner klimakompenserte fakturaer årlig og fokuserer på høy digitalisering for raskere betaling og mindre klimaavtrykk. Inkassoselskapet Fair Collection er Norges raskest voksende, håndterer en million saker årlig, og tilbyr bærekraftige løsninger som har spart kundene for over 10 millioner i gebyrer og salærer i 2023.

Følg pressemeldinger fra Fair Group
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fair Group på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fair Group
15 prosent konkursnedgang i juni – færre selskaper og ansatte rammet1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
306 bedrifter gikk konkurs i juni, en nedgang på 15 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, da 360 selskaper gikk konkurs. Spesielt innen bygg- og anleggsbransjen er nedgangen markant fra fjoråret.
Konkursvekst på 43 prosent i serveringsbransjen: – Har nådd et kritisk punkt31.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
326 bedrifter gikk konkurs i mai, en nedgang på to prosent sammenlignet med samme måned i fjor, da 332 selskaper gikk over ende. Til tross for denne lille nedgangen er konsekvensene betydelige: Verdier for 1,5 milliarder kroner er tapt, og 1183 ansatte risikerer å miste jobben. Ingen bransje er hardere rammet enn serveringsnæringen. Hele 40 serveringsbedrifter gikk konkurs i mai – det høyeste antallet for denne måneden siden pandemiåret 2020, og en økning på 43 prosent sammenlignet med mai i fjor.
Fair inngår samarbeid med Amnesty International Norge15.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fair har inngått samarbeid med Amnesty International Norge for å støtte organisasjonens arbeid for grunnleggende menneskerettigheter og LHBT+ rettigheter. Samarbeidet markerer et viktig steg i selskapets forpliktelse til å fremme inkludering, mangfold og likeverd.
Konkursomfanget stabiliserer seg tross ekstern uro og høyt økonomisk press1.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
I april gikk 359 bedrifter konkurs, en nedgang på 10 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, da tallet var 399. Konkursstatistikken påvirkes av at påsken i år falt i april og i mars i fjor. Verdier for til sammen 2,4 milliarder kroner gikk tapt, og 707 ansatte er berørt og står nå i en usikker jobbsituasjon. Innen store næringer som bygg og anlegg, servering og detaljhandel, er det registrert færre konkurser hittil i år, målt mot fjoråret.
Tøffere tider for varehandelen: 52 prosent konkursoppgang i mars1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
I mars gikk 347 bedrifter konkurs, en økning på 27 prosent fra tilsvarende måned i fjor, da 274 bedrifter gikk konkurs. Spesielt utsatt er varehandelen, som skiller seg negativt ut i mars med 44 konkurser, 52 prosent mer enn mars i fjor. I løpet av første kvartal har totalt 1038 bedrifter gått konkurs. Til sammen sto disse bedriftene for en omsetning på 7,4 milliarder kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom