CARE

Flydropp av mat er ydmykende

Del

Slipp av nødhjelp fra fly blir som en distraksjon å regne i møte med de enorme behovene for hjelp i Gaza, sier Gudrun Bertinussen i CARE Norge.

    Stadig mer groteske bilder av utsultede barn og ungdom sendes ut av Gaza.

    – Vi heier på hver eneste pakke med nødhjelp som kommer inn til Gaza, men så altfor lite slipper inn. Flydropp er i denne sammenhengen sløsing med nødhjelp, et spektakulært humanitært flyshow, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.

    I helgen slapp USA nødhjelp over Gaza fra fly, i samarbeid med jordanske myndigheter som har stått bak lignende slipp tidligere.

    – Gaza er lett tilgjengelig landeveien. Det står lastebiler klare i Egypt, en kort kjøretur unna. Alt for lite av denne hjelpen slipper inn. Å droppe fly fra lufta i hodet på en beleiret befolkning er ikke et svar på deres behov. Det er nesten umulig å få tak i hjelpen, den samles av de sterkeste og solgt til de som har penger, sier Bertinussen.

    Hun har tidligere bodd i Gaza og har daglig kontakt med venner og kjente der.

    – Folk forteller meg at de føler seg ydmyket av det internasjonale samfunnet. Dette er som å kaste mat inn i et bur av dyr som skal kjempe om maten for å overleve, sier Bertinussen.

    Hun peker på at nødhjelp fra flydropp blir vanskelig tilgjengelig for de mest sårbare.

    – Eldre folk, skadde, folk med funksjonsnedsettelser, foreldreløse og kvinner som er alene med barn står dårligst stilt, sier Bertinussen.

    – En distraksjon

    Når 38.000 måltider slippes ned til en befolkning på 2 millioner mennesker i akutt krise, slik USA gjorde i helgen, er det knapt for en dråpe i havet å regne, ifølge Bertinussen.

    – De samme statene som har makt til å legge press på både Egypt og Israel for å slippe trailerne på grensen inn, velger å sløse bort knappe nødhjelpsmidler på å slippe nødhjelp fra fly. Flyene må også ha tillatelse for å fly i israelsk luftrom. Det er tankevekkende at fly får tillatelse, og ikke trailerne som står på grensen, sier Bertinussen.  

    Det er nå nord i Gaza situasjonen er mest prekær, men folk over hele Gazastripen sulter.

    – Den beste løsningen for alle vil være om alle grenseoverganger åpnes igjen, inkludert de i nord. Det er ikke vanskelig. Det er bare snakk om politisk vilje, sier Bertinussen.

    Det trengs hundrevis om lastebiler med nødhjelp inn om dagen for å reelt kunne møte folks behov for hjelp i Gaza. USA har mulighet til å påvirke dette.

    – I den sammenhengen blir slipp av nødhjelp fra fly nærmest som en distraksjon å regne, sier Bertinussen.

    Med tilstedeværelse tilbake til 1948 og godt etablerte samarbeid med organisasjoner i lokalt sivilsamfunn, kunne CARE allerede fra krigens tidlige dager bidra med nødhjelp fra interne lagre. Men også CARE opplever store hindringer for å få hjelpen frem. Så langt har CARE klart få 20 lastebiler med nødhjelp inn fra Egypt.

    Nøkkelord

    Kontakter

    Bilder

    Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge, her på besøk hos kollegaer i Burundi
    Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge, her på besøk hos kollegaer i Burundi
    Foto: Irene Rønold/CARE Norge
    Last ned bilde

    Om CARE

    CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og jobber både humanitært og langsiktig spesielt for kvinner og jenters rettigheter i mer enn 100 land.

    Følg pressemeldinger fra CARE

    Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

    Siste pressemeldinger fra CARE

    I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

    Besøk vårt presserom
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye