Flydropp av mat er ydmykende
Slipp av nødhjelp fra fly blir som en distraksjon å regne i møte med de enorme behovene for hjelp i Gaza, sier Gudrun Bertinussen i CARE Norge.

Stadig mer groteske bilder av utsultede barn og ungdom sendes ut av Gaza.
– Vi heier på hver eneste pakke med nødhjelp som kommer inn til Gaza, men så altfor lite slipper inn. Flydropp er i denne sammenhengen sløsing med nødhjelp, et spektakulært humanitært flyshow, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
I helgen slapp USA nødhjelp over Gaza fra fly, i samarbeid med jordanske myndigheter som har stått bak lignende slipp tidligere.
– Gaza er lett tilgjengelig landeveien. Det står lastebiler klare i Egypt, en kort kjøretur unna. Alt for lite av denne hjelpen slipper inn. Å droppe fly fra lufta i hodet på en beleiret befolkning er ikke et svar på deres behov. Det er nesten umulig å få tak i hjelpen, den samles av de sterkeste og solgt til de som har penger, sier Bertinussen.
Hun har tidligere bodd i Gaza og har daglig kontakt med venner og kjente der.
– Folk forteller meg at de føler seg ydmyket av det internasjonale samfunnet. Dette er som å kaste mat inn i et bur av dyr som skal kjempe om maten for å overleve, sier Bertinussen.
Hun peker på at nødhjelp fra flydropp blir vanskelig tilgjengelig for de mest sårbare.
– Eldre folk, skadde, folk med funksjonsnedsettelser, foreldreløse og kvinner som er alene med barn står dårligst stilt, sier Bertinussen.
– En distraksjon
Når 38.000 måltider slippes ned til en befolkning på 2 millioner mennesker i akutt krise, slik USA gjorde i helgen, er det knapt for en dråpe i havet å regne, ifølge Bertinussen.
– De samme statene som har makt til å legge press på både Egypt og Israel for å slippe trailerne på grensen inn, velger å sløse bort knappe nødhjelpsmidler på å slippe nødhjelp fra fly. Flyene må også ha tillatelse for å fly i israelsk luftrom. Det er tankevekkende at fly får tillatelse, og ikke trailerne som står på grensen, sier Bertinussen.
Det er nå nord i Gaza situasjonen er mest prekær, men folk over hele Gazastripen sulter.
– Den beste løsningen for alle vil være om alle grenseoverganger åpnes igjen, inkludert de i nord. Det er ikke vanskelig. Det er bare snakk om politisk vilje, sier Bertinussen.
Det trengs hundrevis om lastebiler med nødhjelp inn om dagen for å reelt kunne møte folks behov for hjelp i Gaza. USA har mulighet til å påvirke dette.
– I den sammenhengen blir slipp av nødhjelp fra fly nærmest som en distraksjon å regne, sier Bertinussen.
Med tilstedeværelse tilbake til 1948 og godt etablerte samarbeid med organisasjoner i lokalt sivilsamfunn, kunne CARE allerede fra krigens tidlige dager bidra med nødhjelp fra interne lagre. Men også CARE opplever store hindringer for å få hjelpen frem. Så langt har CARE klart få 20 lastebiler med nødhjelp inn fra Egypt.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder

Om CARE
CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og jobber både humanitært og langsiktig spesielt for kvinner og jenters rettigheter i mer enn 100 land.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
Jordskjelvet i Myanmar: Etterlater kvinner i stor fare2.4.2025 15:56:14 CEST | Pressemelding
Når folk søker tilflukt på gata, øker risikoen for at jenter og kvinner utsettes for vold og overgrep betydelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom