Norges Fotballforbund

PM: NFF og Handelens Miljøfond til kamp mot gummigranulat-lekkasjen fra norske fotballbaner

Del

Tidenes lissepasning sendes til norske klubber og baneeiere. Nå kan de søke om støtte til miljøtiltak for inntil 350 000 kroner per kunstgressbane. 

Hvert år er det estimert at det forsvinner 1500 tonn granulat fra norske kunstgressbaner. Gummigranulat på avveie er et stort miljøproblem, men også økonomisk utfordrende for mange fotballklubber. Nå tar Norges Fotballforbund og Handelens Miljøfond grep for å redusere problemet drastisk. 

– Alle som har vært på en kunstgressbane vet hvor enkelt de svarte kulene lurer seg inn i sko, klær, bager, og så videre. Det er lett å tenke at det ikke er snakk om så mye, men når man legger til grunn at det er nesten 350 000 aktive fotballspillere i Norge, og at flesteparten av disse trener og spiller kamper på kunstgressbaner, så forstår man at problemet fort blir stort, sier president i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness. 

Før jul ble det klart at Handelens Miljøfond bevilger 80 millioner plastposekroner til tiltak mot spredning av gummigranulat på norske fotballbaner. Gummigranulat som spres fra landets over 2000 kunstgressbaner anslås altså å ligge på rundt 1500 tonn, et volum som tilsvarer en ball på 15 diameter – eller en ball på størrelse med Monolitten i Frognerparken. Det anslås videre at det forsvinner mellom et halvt og ett tonn gummigranulat fra hver kunstgressbane hvor det ikke er etablert miljøtiltak i henhold til forskrift.

Nå lanserer Norges Fotballforbund, sammen med Handelens Miljøfond kampanjen Mer fotball, mindre plast, der målet er over tid er å kutte utslippet fra norske kunstgressbaner med inntil 95 prosent. Fotballklubber over hele landet kan søke om støtte til fysiske barrierer rundt banen. I fase 1 skal det deles ut 40 millioner kroner, mens det i fase 2 skal deles ut ytterligere 40 millioner kroner. 

Les hele saken på fotball.no 

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Norges Fotballforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Fotballforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Fotballforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye