NM i Sjømat 2024 – Vi kårer Norges beste sjømatprodukt
Kåringen av Norges beste sjømatprodukt er i gang. NM i Sjømat 2024 starter i dag og varer til og med torsdag 7. mars. Konkurransen har utviklet seg til å bli en prestisjetung konkurranse for produsentene av sjømatprodukter. Produktene som er med i konkurransen skal også folk flest kunne finne i butikkene.
![](/data/images/public/17847300/18054363/4f125249-95ec-42ad-955e-693eef121009-w_720.png)
Norgesmesterskapet i Sjømat er en stor konkurranse for sjømatprodukter, og arrangeres av næringsorganisasjonen Sjømatbedriftene i samarbeid med NTNU Institutt for bioteknologi og matvitenskap.
NM-general Anette Almaas, som til daglig arbeider som faglig leder næringsmiddel og bærekraft hos Sjømatbedriftene, forteller at konkurransen er åpen for alle godkjente norske produsenter. Konkurransen er en handelsvarekonkurranse og de innsendte produktene skal representere den enkelte bedrifts handelsvare.
-Det er påmeldt i overkant av 120 produkter til årets NM-konkurranse. Dette sier vi oss absolutt fornøyd med, og gjør at vi kan få en svært spennende konkurranse med mange gode produkter, sier Almaas.
Hvordan kåre en vinner
For å kunne skille produktene fra hverandre og utrope en vinner i den enkelte produktklasse er det satt ned en fagjury med flere dommere som vil bedømme sjømatproduktene og som vil kåre vinnerne i hver enkelt produktklasse. Produktene blir presentert anonymt til fagdommerne og alle deltagende produkter blir bedømt etter en karakterskala med der følgende kriterier vil bli vektlagt:
- Produktets utseende
- Lukt
- Smak
- Konsistens
Klassene det konkurrerer i:
- Produktklasser for håndverk og industribedrifter
- Produktklasser for kun håndverksbedrifter
- Produktklasser for kun industribedrifter
- Åpen klass
Premieutdeling under Sjømatfestivalen
Selve premieutdelingen vil foregå lørdag 16. mars i Trondheim og da som en del av Norway Seafood Festival.
-Sjømatfestivalen er en perfekt arena for å gjennomføre premieutdeling. Dette er festivalen som viser frem det beste fra havets råvarer. Her får folk flest bli kjent med hvordan rimelige råvarer fra havet kan bli en favoritt rundt middagsbordet. De vil kunne møte produsentene som har deltatt i NM og få smake på produktene. Det som er spennende med årets festival er at det arrangeres i tilknytning til Bocuse d`Or, som også gjester Trondheim, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Holmøy Eriksson.
Annonserer vinnere hver dag
Vinnerne innen de enkelte produktklassene vil bli offentliggjort på www.sjomatbedriftene.no hver dag.
-Jeg anbefaler alle interessert ifølge oss på hjemmesiden eller sosiale medier så vil dere bli løpende oppdatert på hva som skjer, og så vil jeg rette en stor takk til våre stolte samarbeidspartnere: NTNU, TINE, Alimenta, Multivac, NorEngros og FIAS. De er helt avgjørende for at vi kan gjennomføre konkurransen, avslutter Anette Almaas i Sjømatbedriftene.
Bilder
Om Sjømatbedriftene
Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.
Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Regjeringen øker permitteringstiden fra 26 til 52 uker for fiskeindustrien – Sjømatbedriftene ber om at endringen må tre i kraft nå.4.7.2024 14:22:52 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftene har jobbet hardt og lenge med å få utvidet dagpengeperioden for de permitterte i fiskeindustrien, fra 26 til 52 uker innenfor en periode på 18-måneder. Det er en stor seier at vi endelig har fått med oss regjeringen til å utvide permitteringsperioden. Endringene vil bidra til å sikre inntekt til personer som har vært lenge permittert, og ikke minst skape økt forutsigbarhet for arbeidsgiverne.
Sjømatbedriftene ber fiskeri- og havministeren omgjøre beslutningen om nedtrekk i 2024.31.5.2024 14:00:00 CEST | Pressemelding
Denne uken avholdt Sjømatbedriftene sitt landsmøte, og vedtok enstemmig en resolusjon hvor man ber regjeringen stanse årets nedtrekk i trafikklysordningen.
Sjømatbedriftene vil fornye og forbedre ferskfiskordningen27.5.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftene mener ferskfiskordningen bør endres for å oppnå bedre tilgang på råstoff for industrien. Et av forslagene de nå har ute på høring hos sine medlemmer, er å inkludere trålere og konvensjonelle havfiskefartøy inn i ordningen.
Ber fiskeri- og havministeren stanse nedtrekket etter ny føring fra Stortinget17.4.2024 17:00:00 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, mener Myrseth bør stanse nedtrekket i trafikklysordningen etter de nye føringene som har kommet fra et bredt tverrpolitisk flertall i Stortinget.
NM i Sjømat 2024: -Feil resultater publisert for NM i Sjømat16.3.2024 16:49:36 CET | Pressemelding
Under tredje dag i NM i Sjømat 2024 ble det publisert feil resultater i to kategorier. Produktklassene som ble rammet var fiskekaker og osteburger. Dette gikk dessverre utover Trollkrabben. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, legger seg flat og beklager.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom