Rettelse: Fire personer druknet i februar

Del

Fire personer omkom i drukningsulykker i februar. Så langt i år har 12 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er fire flere enn på samme tid i fjor. 

Illustrasjonsbilde: Redningsselskapet oppfordrer alle som ferdes rundt sjø og vann til å lære seg godt kaldtvannsvett.
Illustrasjonsbilde: Redningsselskapet oppfordrer alle som ferdes rundt sjø og vann til å lære seg godt kaldtvannsvett.

Priv til red.: En tidligere versjon av pressemeldingen inkluderte helikopterulykken utenfor Bergen. Denne er fjernet, da det er for tidlig å slå fast at drukning var årsak. Vi ber redaksjonene ta hensyn til dette.

Tre av drukningsulykkene i februar skjedde etter fall fra land, mens én person omkom i en båthavn. 

  • Østfold: En mann i 20-årene ble funnet livløs i sjøen i Fredrikstad. Hendelsesforløpet er ikke klarlagt.
  • Nordland: En 78 år gammel mann omkom etter at han falt i sjøen i en småbåthavn i Brønnøysund i forbindelse med at han skulle se etter båten sin.
  • Vestland: En mann i 50-årene, som ble meldt savnet da han ikke kom hjem etter en fisketur fra land i Bergen, ble funnet omkommet i sjøen.
  • Agder: En 25 år gammel mann omkom etter at han havnet i Nodelandselva i Kristiansand.

Det har vært fem drukningsulykker i Agder og tre i Nordland i de to første månedene av 2024. To personer har druknet i Vestland, mens det har vært én ulykke i både Rogaland og Østfold. Så langt i år har 11 menn og en kvinne mistet livet i drukningsulykker. 

Se detaljert drukningsstatistikk på rs.no/drukning.

Kaldtvannsvett

De fleste drukningsulykkene i Norge skjer etter at personer faller utilsiktet i vannet. Vannet er kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet «kaldtvannsvett», med råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.

I kaldt vann får kroppen kaldtvannssjokk. Personen vil gispe etter luft og hyperventilere, noe som øker faren for drukning.

 – Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt. Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Les mer på rs.no/kaldtvannsvett

  • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
  • Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt. 

Nøkkelord

Kontakter

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye