CARE

Satelittbilder viser at Gaza er mørktlagt

Del

Etter nesten fem måneder med brutal konflikt er nesten alt lys slukket på Gazastripen. Befolkningen står overfor sult, sykdom og mørke.

Dette satelittbildet, tatt 1. januar 2024, viser et mørklagt Gaza.
Dette satelittbildet, tatt 1. januar 2024, viser et mørklagt Gaza. Origin Space Co. Ltd, China Origin Space Co. Ltd, China

– Ødeleggelsene på Gazastripen er så enorme at de er vanskelige å fatte. Det ser bekmørkt ut for folk på Gazastripen nå – både billedlig og bokstavelig talt, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.   

En analyse av satellittbilder som CARE har fått gjennomført sammen med universitet i Wuhan, viser en nedgang i nattlys på Gazastripen med 84 prosent. Aller mørkest er det i Gaza by, der 91 prosent av lyset som før krigen var synlig om natten, er borte. 

– Satellittbilder gir den mest uhildede og upartiske inntrykket av de store ødeleggelsene på Gazastripen, sier Xi Li, professor ved universitetet i Wuhan. 

Også i tidligere kriser har CARE samarbeidet med professor Xi Li om lignende analyser.   

– Bildene gir oss ett inntrykk av skadene som er gjort på infrastrukturen og økonomien. De sier oss også noe om kutt i strømforsyningen, som får alvorlige konsekvenser, sier Georgsen.  

Mangelen på strøm har vært en del av konflikten siden den startet. Gazas eneste kraftverk i Deir al-Balah gikk tom for drivstoff allerede i midten av oktober. Siden da har bakerier, vannrenseanlegg og sykehus vært nødt til å legge ned driften. 

– Uten strøm er det umulig for sykehus å gi livreddende behandling til folk som trenger det. Vi hører om nyfødte som dør fordi det ikke er strøm til inkubatorene. Mødre dør på operasjonsbordet, fordi sykehusene ikke klarer å drifte livreddende maskiner, sier Georgsen.  

Situasjonen er spesielt bekymringsfull for kvinner og barn, som utgjør 70 prosent av de internt fordrevne på Gazastripen. Mødre- og spedbarnsdødeligheten har økt siden konflikten startet. De siste månedene har antallet tilfeller av diaré hos barn under fem år økt med 2000 prosent, ifølge UNICEF. Flere enn 330.000 mennesker lider av akutte luftveisinfeksjoner.  

– Folk drikker forurenset vann. Noen har ikke noe annet valg enn å spise dyremat. Barn er dehydrerte og syke. Stadig flere dør av sult og sykdommer som vanligvis kan behandles. Livet og hverdagen har blitt svært mørk for folk på Gazastripen, sier Hiba Tibi, direktør for CARE Gaza og Vestbredden.  

Hun legger til at den pågående volden hindrer hjelpearbeidere i å nå ut til en desperat og stadig mer utslitt befolkning.  

CARE ber om at mer nødhjelp må få komme inn til Gazastripen, inkludert drivstoff som kan drifte livsviktige strømaggregater.  

– Det som skjer på Gazastripen nå, er hjerteskjærende. Det er avgjørende at vi snart får slutt på lidelsen og ødeleggelsen. Sivile på Gazastripen trenger en våpenhvile nå, sier Kaj-Martin Georgsen. 

CARE er blant organisasjonene som står godt rustet for å hjelpe folk i Gaza. Med tilstedeværelse tilbake til 1948 og godt etablerte samarbeid med organisasjoner i lokalt sivilsamfunn, kunne CARE allerede fra krigens tidlige dager bidra med nødhjelp fra interne lagre. Til nå har CARE klart å få 20 lastebiler med nødhjelp over grensen fra Egypt, men opplever store hindringer for å få hjelpen frem. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Et satelittbilde tatt i september 2023 viser Gaza før konflikten og ødeleggelsene begynte.
Et satelittbilde tatt i september 2023 viser Gaza før konflikten og ødeleggelsene begynte.
Last ned bilde
Dette bildet, tatt 21. oktober2023, viser et mørklagt Gaza.
Dette bildet, tatt 21. oktober2023, viser et mørklagt Gaza.
Last ned bilde
Dette satelittbildet, tatt 1. januar 2024, viser et mørklagt Gaza.
Dette satelittbildet, tatt 1. januar 2024, viser et mørklagt Gaza.
Last ned bilde
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Kaj Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Last ned bilde

Om CARE

CARE International har hatt kontorer på Gaza og Vestbredden siden 1948. Før konflikten som nå finner sted, støtter vi om lag 200.000 palestinere i Gaza. Vi fortsetter å gi støtte til om lag 300.000 mennesker på Vestbredden, hvor vi har prosjekter knyttet til landbruk, kvinnelig lederskap og helse. I helse-prosjektene fokuserer vi spesielt på kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse, og barns mentale helse.  

Siden konflikten eskalerte har CAREs team i Gaza distribuert hygienekits, tepper og madrasser, og drikkevann til opp til 91.000 internt fordrevne. CARE har også nådd ut til 30.000 mennesker med medisiner og helsetjenester. 

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye