Legeforeningen saksøker staten
– Leger utdannet i Danmark må få godkjent sin kliniske basisutdannelse (KBU) som del av spesialistutdanningens første del (LIS1) i Norge. Når staten nekter disse legene godkjenning, bryter de EØS-retten, påpeker Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen.
For å overholde EØS-rettens alminnelige regler om fri bevegelighet, må det vurderes konkret om den kompetansen en lege har opparbeidet seg gjennom KBU i Danmark svarer til den kompetansen som erverves gjennom LIS1 i Norge.
– I den grad det er sammenfall, må legen få uttelling for sin kompetanse og sine kvalifikasjoner. Norske myndigheters praksis, der kompetansen fra KBU kategorisk avvises, strider mot EØS-retten, understreker Rime.
Legeforeningen mener det er vanskelig å se noen god grunn til at legenes kompetanse fra KBU ikke skal telle som del av LIS1. Norske myndigheter har anledning til å godkjenne KBU som tellende, men velger fortsatt å ikke gjøre det.
– Det er overraskende at myndighetene legger avgjørende vekt på formaliteter og begrepsbruk, fremfor å foreta en reell vurdering av hvilken kompetanse disse legene har. Etter EØS-avtalens hoveddel er det den faktiske kompetansen, og ikke formaliteter, som er avgjørende. Vi har hatt inntrykk av at det har vært et politisk ønske om å finne en løsning, også i regjeringen. Uansett stanses saken av byråkratisk formalisme, forklarer Rime.
Konsekvensene av myndighetenes formalisme er betydelig for de berørte legene. Praksisen fører til at leger utdannet i Danmark må ta tilnærmet samme tjeneste i Norge. De må med andre ord ta dobbel tjeneste.
– Disse legene er ressurspersoner og besitter viktig kompetanse som vi har behov for i Norge. Men kompetansen blir ikke anerkjent, og vi mister verdifull arbeidskraft på grunn av dagens godkjenningspraksis. Flere erfarne leger velger å slutte i jobben i Norge for å fullføre spesialiseringen i Danmark. Nasjonale interesser og nordisk samarbeid undergraves mens norsk helsetjeneste står i en alvorlig krise, fremhever Sigurd Stette, som representerer legene som er rammet av manglende KBU-godkjenning.
Samtidig er det for få LIS1-stillinger sammenlignet med både antall søkere og behovet i helsetjenesten. I 2022 var det dobbelt så mange søkere som det var stillinger, og nyutdannede leger i Norge må ofte vente lenge før de får starte på spesialistløpet. Danskutdannede leger legger nemlig beslag på opptil 40-60 LIS1-stillinger årlig.
– En endring av godkjenningspraksisen kunne frigjort stillinger til leger som virkelig har behov for LIS1, sier Rime.
Samtidig sliter både fastlegeordningen og sykehusene med å rekruttere leger.
– I en tid hvor det er ressursknapphet på helsepersonell, og kamp om budsjettmidlene, er det uforståelig at helsemyndighetene ikke har klart å løse denne saken. I stedet krever de dublering av tjeneste for leger som kunne, og burde, vært benyttet bedre og andre steder i helsetjenesten. Legeforeningen har lenge jobbet for en politisk løsning, men dette har altså ikke ført frem. Vi ser oss derfor nødt til å ta rettslige skritt for å få denne uholdbare situasjonen avklart, avslutter president Anne-Karin Rime.
Kontakter
Tor Martin NilsenSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjonsavdelingen
Tel:98036922tor.martin.nilsen@legeforeningen.noNorges største medisinske fellesskap
Legeforeningen er Norges største medisinske fellesskap. Over 40 000 medisinstudenter og leger er medlem hos oss. Vi organiserer 94 prosent av alle leger i Norge og er landets eneste komplette profesjonsforening. Siden 1886 har Legeforeningen kjempet for deg og faget du brenner for. Det gir en bedre helsetjeneste. Vi er foreningen for alle leger, hele livet.
Følg pressemeldinger fra Legeforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Legeforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Legeforeningen
Legeforeningen om de nye fraværsreglene: – Riktig å droppe legeerklæring21.11.2024 13:25:19 CET | Pressemelding
Legeforeningen har lenge jobbet for at elever ikke skal måtte ha legeerklæring for kortidsfravær. Endringen som ble presentert i dag er et viktig skritt i riktig retning.
STATSBUDSJETTET 2025: – Den store helsesatsingen uteblir7.10.2024 11:24:50 CEST | Pressemelding
I sitt siste statsbudsjett før neste års stortingsvalg fremhever regjeringen at de satser på helse. – Men etterslepet er såpass stort og behovene i tjenesten betydelige, så regjeringen burde prioritert befolkningens helse og trygghet langt høyere, sier president i Legeforeningen Anne-Karin Rime.
Positive signaler for sykehusene2.10.2024 12:38:33 CEST | Pressemelding
– Den offentlige helsetjenesten har aldri stått overfor større utfordringer, så det er helt nødvendig at regjeringen prioriterer å øke sykehusbudsjettene, sier president i Legeforeningen Anne-Karin Rime om dagens budsjettlekkasje.
Regjeringens budsjettkonferanse: – Varsellampene blinker for helsetjenesten27.8.2024 15:47:23 CEST | Pressemelding
Regjeringen fullfører statsbudsjettarbeidet denne uken. – Den offentlige helsetjenesten har aldri stått overfor større utfordringer, så nå må regjeringen vise vilje til å prioritere befolkningens helse og trygghet langt høyere enn tidligere, sier Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen.
Resolusjon fra Legeforeningens landsstyremøte: Beskytt sivilbefolkningen og helsetjenesten i Gaza30.5.2024 15:15:09 CEST | Pressemelding
Legeforeningen er sterkt bekymret over den stadig forverrede situasjonen for sivilbefolkningen i Gaza – og ber om våpenhvile og humanitær tilgang nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom