Tysklands strategi for karbonfangst og -lagring
Fangst, lagring og transport av karbon kan bli mulig i Tyskland i fremtiden. På mandag la nærings- og klimaminister Robert Habeck frem et lovforslag med endringer i loven om karbonlagring, og retningslinjer for en tysk karbonforvaltningsstrategi. Det er et betydelig skille i tysk politikk – karbonfangst og -lagring er i dag forbudt i Tyskland.
Tyskland kan ikke nå klimamålene sine uten karbonfangst og -lagring. Det sa Robert Habeck i en pressekonferanse fra nærings- og klimadepartementet. Det er enighet om at karbonfangst og -lagring (CCS) kun er et supplement i klimapolitikken. Derfor skal den fremtidige bruken av CCS kun gjelde industrier som med dagens teknologi ikke kan redusere CO2-utslippene uten denne teknologien.
Lagringen av CO2 skal foregå under havbunnen på den tyske sokkelen. For å muliggjøre eksport og offshore-lagring av karbon vil den tyske regjeringen ratifisere endringene i London-protokollen for CO2-eksport og -lagring. Regjeringen vil også gjøre nødvendige endringer i lovverket for internasjonalt farvann. Habeck utelukker fortsatt lagring på land. Om nødvendig kan avgjørelsen overlates til de enkelte delstatene.
Ifølge Habeck er teknologien for karbonfangst og -lagring dessuten viktig for konkurransedyktigheten til Tysklands industri, og at det vil medføre ulemper for konkurransedyktigheten dersom Tyskland avstår fra CCS. Mange industriland skal allerede ha gjort store fremskritt med bruken og utviklingen av CCS. På pressekonferansen fikk Habeck støtte fra Dominik von Achten, administrerende direktør i Heidelberg Material. Selskapet bygger verdens første CO2-fangstanlegg for sementindustrieni Norge.
- De nevnte retningslinjene danner et svært godt grunnlag for en mer intensiv utveksling mellom Norge og Tyskland, oppsummerer Michael Kern, administrerende direktør for Norsk-Tysk Handelskammer. – Strategien vil helt sikkert være tema på den kommende Hannover-messen, hvor Norge er partnerland.
Retningslinjene og lovforslag ligger til avstemning i departementet. Deretter følger høringer med delstatene og interessegrupper, til slutt etterfulgt av behandling i kabinettet.
Kontakter
Sarah Becker-KraftPressekontaktNorsk-Tysk Handelskammer
Tel:46708448sbk@handelskammer.noNorsk-Tysk Handelskammer
Siden 1986 har Norsk-Tysk Handelskammer jobbet for økt handel, næringssamarbeid og erfaringsutveksling mellom Norge og Tyskland. Norske og tyske bedrifter kompletterer hverandre på mange områder. Vår visjon er å være en naturlig partner for eksportorienterte bedrifter og sørge for at kundene og medlemmene våre drar nytte av samarbeidspotensialet landene imellom.
Som eksperter er vi det første kontaktpunktet og rådgiver for aktører innen norsk-tyske næringslivsforbindelser uavhengig av bedriftsstørrelse og bransje. Gjennom vår bilaterale plattform åpner vi dører, bygger broer og bidrar til verdiskapning for våre medlemsbedrifter og kunder.
Som nøytral partner for norske og tyske bedrifter representerer og fremmer vi vårt nettverks interesser og mål i skjæringspunktet mellom næringsliv og politikk. Handelskammeret har over 800 norske og tyske medlemsbedrifter og er en del av et verdensomspennende nettverk av tyske utenlandshandelskamre (AHKs), lokalisert på 140 steder i 92 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk-Tysk Handelskammer på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk-Tysk Handelskammer
Tyskland: Andelen fornybar energi over 60 prosent18.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
Energiomstillingen er i full gang: Ifølge det tyske statistikkbyrået Destatis ble 61,5 prosent av strømmen i Tyskland generert fra fornybare energikilder i første halvdel av 2024. Vindturbiner står for 73,4 milliarder kilowattimer. Vindkraft utgjør dermed 33 prosent og den største andelen av kraftproduksjonen. Mens den totale mengden strøm som ble produsert og tilført strømnettet i Tyskland falt 5,3 prosent sammenlignet med fjorårsperioden, til totalt 220 milliarder kilowattimer, økte produksjonen av fornybar energi betydelig, fra 123,9 til 135,2 milliarder kilowattimer. Denne rekorden er en milepæl på veien mot omlegging til mer bærekraftige strømproduksjon.
Tyskland tar viktig beslutning om karbonfangst30.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
Tyskland vil åpne for bruk av CCS- og CCU-teknologi samt transport og lagring av CO2 til havs. Den tyske regjeringen har fastlagt hovedlinjene i en ny Carbon Management Strategy (CMS) og fremmer nå et nytt lovforslag for lagring av karbondioksid. Verneområder til havs skal utelukkes fra CO2-lagring. Som hovedstrategi skal CCS benyttes for utslipp som er vanskelige eller umulige å unngå. CCS står for fangst og lagring av CO2 (Carbon Capture and Storage), mens CCU innebærer fangst og bruk av CO2 (Carbon Capture and Usage).
Forsiktig optimisme til egen bedriftsutvikling, men store utfordringer ved vilkårene i Norge7.5.2024 14:37:01 CEST | Pressemelding
I april gjennomførte Norsk-Tysk Handelskammer sin årlige konjunkturundersøkelse for bedrifter i det norsk-tyske forretningsmiljøet. Mer enn halvparten av bedriftene vurderte sin nåværende situasjon som god og forventet en positiv bedriftsutvikling de neste tolv månedene. Imidlertid anser bedriftene de generelle vilkårene for næringslivet i Norge som dårligere enn i fjor. Konjunkturundersøkelsen gjennomføres hvert år gjennom det Tyske Industri- og Handelskammernettverket (DIHK) sin World Business Outlook.
Tyskland stenger ned kullkraftverk5.4.2024 08:26:59 CEST | Pressemelding
I påsken ble 15 tyske kullkraftverk koblet fra strømnettet. Energikrisen hadde gjort det nødvendig å forlenge driften frem til nå. Men nå er driften verken nødvendig eller lønnsom, ifølge det tyske næringsdepartementet.
Havnestrategi for eksportlandet Tyskland22.3.2024 13:31:11 CET | Pressemelding
Onsdag 20. mars publiserte den tyske regjeringen Den nasjonale havnestrategien for sjø- og innlandshavner, med mer enn 130 tiltak for å forberede tyske havner for fremtiden. Målet til tiltakene er å øke havnenes konkurransedyktighet, gjøre havnene utslippsnøytrale innen 2045, utbygge til Energy Hubs, og å digitalisere havnene. Klassifiseringen av havner som kritisk infrastruktur gir strengere krav ved utenlandske investeringer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom