Standard Norge

Matjord gjenoppstår med ny standard

Del

Tusenvis av tonn med jord som i dag blir kastet i masseforflytning, kan bevares gjennom varmebehandling. Nå har arbeidet med en egen Norsk Standard for varmebehandling av jord startet. Bygge- og anleggsprosjekter fører ofte til tap av natur, men nå setter vi avbøtende tiltak i system for å gjøre prosjektene mer bærekraftige.

Pexels

Varmebehandling med damp fjerner skadegjørere  og fremmedarter og sørger for at jord kan gjenbrukes til jordbruk. Nå setter vi prosessene i system. Standard Norge har etablert en standardiseringskomité med bred deltakelse som skal utvikle én, eller flere, norske standarder som skal stoppe spredning av uønskede fremmede arter og organismer som gjør skade på planter. Komiteen har støtte fra Miljødirektoratet, og deltakerne representerer bant annet anleggsbransjen, forskningsinstitusjoner, gjenvinningsbransjen, kommuner og fylkeskommuner.

 - Når bygge- og anleggsnæringen i dag møter på jord med uønskede fremmede arter og planteskadegjørere, må jorda leveres til mottak, eller graves ned og dekkes til. I begge tilfeller forsvinner jorda ut av sirkulasjon. Det er ikke bærekraftig, og samtidig må en påse at man ikke skader det naturlige livet i jorda, sier komitéleder, Roar Kjendalen, medlem av ressursgruppa for anleggsgartnere i MEF (Maskinentreprenørenes Forbund).

Gjenbruk i landbruksproduksjon

Standardene som utvikles, har som mål å være en muliggjører for grønn omstilling på flere områder. De bidrar til økt gjenvinningsgrad av jord i bygge- og anleggsprosjekter, redusert uttak av jomfruelige ressurser i form av skogsjord, sand og tilsvarende i tillegg til styrket matsikkerhet ved at jord som må flyttes, kan gjenbrukes i landbruksproduksjon.

I tillegg vil arealer til deponering av avfallsmasser reduseres, transportbehovet bli mindre og uttakene i urørt natur reduseres.

Forenkler prosesser

Standardene vil utfylle gjeldende regelverk med praktiske rammer for gjenbruk av jord i bygge- og anleggsprosjekter og/eller til matproduksjon. De vil forenkle prosessen med håndteringen av jord i prosjekter både for myndighetene (Mattilsynet og arealforvaltningsmyndigheten), entreprenører og andre aktører i bygge- og anleggsbransjen.

Den første standarden for varmebehandling av jord vil sannsynligvis være klar mot slutten av 2025.

Kontakter

Om Standard Norge

Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.

Følg pressemeldinger fra Standard Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Standard Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye