Veterinærinstituttet

Fugleinfluensa påvist i fjørfebesetning i Rogaland

Del

Veterinærinstituttet har påvist høypatogen fugleinfluensa hos en kommersiell fjørfebesetning i Rogaland. Mattilsynet ble varslet etter at flere dyr i besetningen døde brått, og prøver fra besetningen ble sendt til Veterinærinstituttet for analyse.

Veterinærinstituttet har påvist høypatogen fugleinfluensa hos en kommersiell fjørfebesetning i Rogaland. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Veterinærinstituttet har påvist høypatogen fugleinfluensa hos en kommersiell fjørfebesetning i Rogaland. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Dyreholdet består av 18 000 fjørfe som holdes i to separate bygninger. Det er så langt bare påvist fugleinfluensa hos fjørfe i en av bygningene. Som en respons på utbruddet vil Mattilsynet avlive alle fjørfe i bygningen hvor det er påvist smitte og etablere en verne- og overvåkingssone med henholdsvis tre og ti kilometers radius fra den rammede gården. Innenfor disse sonene gjelder restriksjoner som berører alle som holder fugler. Les mer om dette på Mattilsynets nettsider.

Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for aviær influensa og lager jevnlig oppdaterte oversikter om forekomsten av fugleinfluensa i Norge. I en risikovurdering fra 11. januar 2024 advarte Veterinærinstituttet om økt risiko for utbrudd i norske fjørfebesetninger de kommende månedene, særlig i områder der det er mye andefugl tett på fjørfegårder. Veterinærinstituttet anbefalte derfor sammen med Mattilsynet at både kommersielle fjørfehold og dyrehold med fugler i fangenskap burde ha økt fokus på smitteverntiltak. I tillegg anbefalte Veterinærinstituttet og Mattilsynet at dyrehold med fugler i kommunene Stavanger, Randaberg, Sola, Sandnes (unntatt tidl. Forsand kommune), Klepp, Time og Hå burde gjøre tiltak for å øke biosikkerheten.

Les mer i siste statusrapport fra Veterinærinstituttet. 

Høypatogen fugleinfluensa er en fjørfesykdom på nasjonal liste 1.

- Viruset kan forårsake store lidelser hos fuglene som rammes, og sykdommen er vanligvis svært dødelig for høns, sier Silje Granstad, veterinær og fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.

Les mer om fugleinfluensa i Norge her.

Meld ifra til Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa hos fugler eller andre dyr.

Kontakter

Om oss

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye