BDO

Økt eiendomsskatt for mange hytteeiere

Del

Flere populære hyttekommuner øker eiendomsskatten i 2024 og klagefristen for hytteeierne nærmer seg. Hvis du er en av dem som får økt eiendomsskatt for hytta, bør du ta en gjennomgang av skatteseddelen – kanskje er det penger å spare?

Hanne Fritzsønn, partner og daglig leder i BDO Advokater
Hanne Fritzsønn, partner og daglig leder i BDO Advokater

Det er i dag eiendomsskatt på fritidsboliger i 229 av landets 356 kommuner, og i flere av hyttekommunene utgjør hytteeierne majoriteten av skattebetalerne. Eiendomsskattetaksten gjelder for en periode på ti år, før kommunen gjennomfører en retaksering.

- Når hyttekommuner som Fredrikstad, Kragerø og Nesbyen gjorde slike takseringer, innebar det at mange hytteeiere fikk en kraftig økning av eiendomsskattetaksten, forteller Hanne Fritzsønn i BDO Advokater.

I noen av de mest populære hyttekommunene kan boligverdien ha steget kraftig på de ti årene som har gått siden forrige taksering. Den nye taksten blir stående som eiendomsskatt de neste ti årene.

Hvaler og Larvik kommune gjorde en retaksering i fjor, og denne vil skattebetalerne merke på lommeboka først i år, og Oppdal er en av kommunene som vil gjennomføre retaksering i 2024.

Det er kommunene som har ansvaret for takseringen, og her kan det være mye å hente.

- Kommunene hyrer inn fagfolk som tar utgangspunkt i kvadratmeterpris, beliggenhet og utvendig befaring, men tar ikke hensyn til innvendig standard, forklarer Fritzsønn. – Den taksten de da kommer frem til, trekkes fra 30 prosent. De resterende 70 prosentene er grunnlaget for eiendomsskatten på hytta.

- Vår erfaring er at det er lettere å få gjennomslag for en klage i begynnelsen av en takstperiode. Det er også kun mulig å klage en gang på samme forhold innenfor en takseringsperiode, så her er det lurt å gå grundig til verks, sier Fritzsønn.

En klage må sendes innen seks uker etter at eiendomsskatten ble lagt ut på kommunens hjemmeside eller skatteseddelen ble sendt til deg, og rekker du ikke fristen må du vente helt til neste år med å klage.

Det er ulike ting du kan hekte en klage på dersom du mener eiendomsskattetaksten er høyere enn markedsverdien på hytta:

  1. Sjekk at fakta rundt for eksempel kvadratmeter, boligtype og byggeår stemmer.
  2. Beliggenhet. Sjekk at opplysninger om for eksempel utsikt eller nærhet til alpinbakke stemmer.
  3. Om innvendig standard avviker veldig fra utvendig, kan det være noe å hente her.
  4. Dersom du nylig har kjøpt hytta for en lavere salgssum enn taksten er basert på, kan dette være klagegrunnlag.

 

Uansett klagegrunn er det viktig at du setter deg inn i kommunens retningslinjer, og sørger for god dokumentasjon som bilder og eventuelle salgsdokumenter. Det kan i noen tilfeller også være lurt å innhente egen takst som du kan legge ved klagen, tipser Fritzsønn.

Kontakter

Om BDO

Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDOtil stede for å hjelpe dem. Vi er et internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi  2200 ansatte og 60 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 164 land og teller mer enn 111 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

Frykter permitteringsbølge og konkurser i bygg og anlegg23.10.2023 13:34:46 CEST | Pressemelding

Bygg- og anleggsbransjen er soleklart på topp når det gjelder konkurser. 2.kvartal i år var det hele 325 konkurser, noe som er en økning på 12 prosent fra samme kvartal i fjor. Statistikken for 3. kvartal viser at trenden dessverre fortsetter. Med flere rentehevinger både bak oss og trolig foran oss, i tillegg til bråstoppen i boligmarkedet, er det ingen grunn til å tro at dette vil snu med det første.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye