Nødhjelp i seg selv er ikke nok for å redde sivile i Gaza nå, sier hjelpeorganisasjoner
– Barna mine trygler meg om å ikke gå på jobb om morgenen. De er redd jeg ikke kommer tilbake igjen, sier Saaed Al-Madhoun.
Han jobber for CARE i Gaza, og er sentral i CAREs nødhjelpsarbeid. Barna hans frykter ikke uten grunn. Også hjelpearbeidere er blant de mer enn 28.000 menneskene som er drept i Gaza de siste månedene.
– Vi er nå særlig bekymret over Israels varslede oppskalering i Rafah, som er et område nord på Gazastripen hvor godt over en million mennesker nå oppholder seg tett i tett fordi Israel la det frem som en «safe zone», sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
I dag er krigen inne i dag nr 133.
– Trygghet er for lengst utenfor rekkevidde i Gaza. Det er et skrikende behov for at våpnene legges ned. Sykdommer som kunne vært kurert sprer seg på grunn av mangel på helsehjelp, og dødelig hungersnød brer om seg. Det rammer særlig barn og gravide eller ammende kvinner hardt, sier Georgsen.
I et felles innlegg i USA Today advarer internasjonale hjelpeorganisasjoner om at krisen i Gaza befinner seg på et vippepunkt, hvor nødhjelp i seg selv ikke er tilstrekkelig.
«At folk i Gaza lider og dør av sult og kurerbare sykdommer, er et politisk valg», skriver ledere fra organisasjonene CARE, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Oxfam, Mercy Corps, Action Against Hunger og Refugees International, med klar henvisning til den amerikanske presidenten spesielt.
– Vi gjør det vi kan for å få hjelp inn og frem til folk, og klarer innimellom å få lastebiler over grensen, men det er så alt for lite hjelp som kommer inn. Så lenge angrepene fortsetter, er det begrenset hvor mye hjelpeorganisasjoner som oss får gjort. Også vi som skal hjelpe, blir tvunget til å se på mens folk dør, sier Georgsen.
Han stiller seg sterkt tvilende til at det vil være mulig å sikre tryggheten til sivile i Rafah, slik USAs president Joe Biden skal ha bedt om i samtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, dersom en bakkeinvasjon gjennomføres.
– Hvis ikke det internasjonale samfunnet setter foten unisont ned for angrepene på Gaza nå, vil det som følger bli til en skamplett på menneskehetens historie, sier Georgsen.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noBilder
Om CARE i Gaza
CARE International har hatt kontorer på Gaza og Vestbredden siden 1948. Før konflikten som nå finner sted, støtter vi om lag 200.000 palestinere i Gaza. Vi fortsetter å gi støtte til om lag 300.000 mennesker på Vestbredden, hvor vi har prosjekter knyttet til landbruk, kvinnelig lederskap og helse. I helse-prosjektene fokuserer vi spesielt på kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse, og barns mentale helse.
Siden konflikten eskalerte har CAREs team i Gaza distribuert hygienekits, tepper og madrasser, og drikkevann til opp til 91.000 internt fordrevne. CARE har også nådd ut til 30.000 mennesker med medisiner og helsetjenester.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Goma: Folk går tomme for mat og vann30.1.2025 17:09:40 CET | Pressemelding
Etter flere dager med kamper råder kaoset fortsatt i millionbyen Goma. – Det trenges en våpenhvile nå, sier CARE Norge.
Trump innfører global munnkurv-regel om abort25.1.2025 08:46:13 CET | Pressemelding
– Resultatet blir ikke færre aborter, men en gjeninnføring av farlige strikkepinner, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Dramatisk for sivile i Øst-Kongo24.1.2025 15:21:31 CET | Pressemelding
Tusenvis er tvunget på flukt etter at kampene mellom myndighetsstyrker og opprørsgrupper i DR Kongo har eskalert de siste dagene. – En glemt humanitær krise som stadig blir verre, sier CARE Norge.
Etterlengtet våpenhvile gir folk i Gaza sjans til å overleve15.1.2025 20:48:35 CET | Pressemelding
– Avgjørende at betydelige mengder nødhjelp får komme inn, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge
Gaza: Ansatt i CARE-partner drept i angrep mot nødhjelpssenter7.1.2025 16:20:11 CET | Pressemelding
Døde i dag av skadene han fikk etter at Israel søndag bombet et senter for utdeling av nødhjelp. – Når hjelpearbeidere drepes, er det i praksis angrep på folks sjanser til å overleve, sier CARE.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom