Grappa Musikkforlag AS

Nils Økland Band med nytt album - "Gjenskinn" ute i dag!

Del

Syv år etter deres forrige utgivelse, slippes i dag endelig Nils Økland Bands nye album. «Gjenskinn» er et album bandet har brygget på over lang tid, hvilket har resultert i et sjangeroverskridende, helhetlig verk med inspirasjon fra mange verdenshjørner.

Albumcover: Aslak Gurholt / Yokoland
Albumcover: Aslak Gurholt / Yokoland

Nils Økland: Hardangerfiddles and violin
Rolf-Erik Nystrøm: Alto and baritone saxophones
Sigbjørn Apeland: Harmonium and Fender Rhodes
Håkon Mørch Stene: Percussion, vibraphone and electronics
Mats Eilertsen: Double bass

LYTT HER

Nils Økland er interessert i musikkens reiser og dialoger på tvers av tid og sted, en musikk uten lande- og tradisjonsgrenser. Samtidig er han veldig inspirert av den lokale musikken fra mange steder, og liker ofte best gamle spelemenn og sangere  som har en helt egen personlig spillestil. Felespiller og komponist Nils Øklands første konsert med Nils Økland Band var i 2014, og de har siden den tid utgitt den spellemannominerte Kjølvatn på ECM, og deretter Lysning på Hubro, som vant statuetten. 

Det er nå syv år siden deres forrige utgivelse, og det har vært god tid til å øve inn nytt repertoar, Nils forteller: 

- Det har vært mye tid til å tenke - hvilket har gjort at en stor del av musikken har blitt preget av minner, oppsummering og viderespinning på tidligere musikalske opplevelser.

Bandet har over tid fylt en skattkiste med musikalske inspirasjoner og melodier, som benyttes på dette albumet. Rolf Erik og Nils lærte seg temaet på «Kairo» fra fra fløytespilleren Ahmed El Arnab i nettopp Kairo, og Nils lærte seg en gammel «old norse»-slått av felespilleren Lell Robertson på Shetland for mange år siden, som benyttes i kollasjen «Tilley Plump». 

I minimalvals har de gått motsatt vei og gjort opptak av valsen «Finnjenta» fra Gudbrandsdalen som Nils har spilt i 40 år, her endte de opp med å ikke bruke melodien, men en ny minimalutgave uten den gamle valsen. 

Anmelder Ralf Christensen var til stede under Nils Økland Bands konsert i Brorson Kirke i 2022, og skrev i Information(DK): «Jeg var ute av stand til å se vekk, få underkjeven på plass, i det heletatt gjøre annet enn å holde kroppen åpen og ørene på dirrende stilk under den helt strålende konserten i en tettpakket Brorsons kirke». 

null
Nils Økland Band

Nils Økland (hardingfele/fiolin/viola d’amore) fra Haugesund har gitt ut flere kritikerroste album under Nils Økland Band, med både Spellemannpris og Folkelarmpris under beltet. Han er kjent for sin nyskapende stil og tilnærming til folkemusikken, og er et stort forbilde for mange yngre felespillerne – spesielt har han åpnet opp nye rom for hardingfela. Han har gitt ut soloalbum på ECM og Rune Grammofon til fantastiske kritikker. Økland har spilt med flere store orkestre, skrevet musikk for London Sinfonietta, film, ballet og teater og spilt på plater med Christian Wallumrød, Arve Henriksen, Åsne Valland Nordli og Bjørnar Andresen. Nils er med i rocketrioen Lumen Drones (ECM), sisteplata Umbra kom på Hubro, og var med i improvisasjonsbandet 1982 (Hubro). Både som utøver og komponist har han bygget broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk.

Nils Økland Band består av flere av de fremste musikerne i Norge: Rolf-Erik Nystrøm (saksofon), Sigbjørn Apeland (trøorgel), Håkon Mørch Stene (slagverk), Mats Eilertsen (kontrabass).
Dette er musikere som hver for seg har samarbeidet med Økland over lang tid, men flere av dem hadde ikke spilt med hverandre før Økland satt sammen bandet. Rolf Erik Nystrøm har i flere tiår spilt i den sjangeroverskridende samtidsmusikktrioen Poing i tillegg til å være solist med store orkester, spilt med verdens- og folkemusikere og i forskjellige jazzband. Sigbjørn Apleland har en lang historie sammen med Økland. De spiller mye duo og spilte også i 11 år i bandet 1982 sammen med trommeslager Øyvind Skarbø. Perkusjonist Håkon Mørch Stene spiller i samtidsensemblet Asamisimasa og har også gitt ut kritikerroste plater med musikk av Laurence Crane, Gavin Bryars og Michael Pisaro på Hubro tidligere. Mats Eilertsen er sin generasjons fremste jazzbassist. Han har spilt med en rekke profilerte jazzmusikere som Tord Gustavsen, Trygve Seim, Bendik Hofseth og har gitt ut flere plater i eget navn på både Hubro og ECM. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Foto: Malene Kristopine Økland
Foto: Malene Kristopine Økland
Last ned bilde
Albumcover: Aslak Gurholt / Yokoland
Albumcover: Aslak Gurholt / Yokoland
Last ned bilde
NilsØklandBand_foto: Ellen Ane Eggen
NilsØklandBand_foto: Ellen Ane Eggen
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye