Barn og unge skal prege verdens nordligste kulturhovedstad

Del

Når Bodø og Nordland markerer statusen som europeisk kulturhovedstad, er landsdelens yngste innbyggere sentrale.

Foto: Dan Mariner

Bodø og Nordland har i år æren av å være Europeisk kulturhovedstad. Kulturhovedstad er et EU-program som har eksistert siden 1985, med formål om å bringe Europas befolkning sammen. Det er første gang at en arktisk by kan pryde seg med tittelen. Kulturprosjektet Bodø2024 blir faktisk det største i Nord-Norge noensinne, og i tillegg det største i Norge på over ti år!

Ungdomsprosjektet Ung2024 er et av de viktigste satsningsområdene i kulturhovedstadsåret, og trekkes fram som en viktig årsak til at Bodø ble valgt. Målet er å tiltrekke seg og beholde barn og unge i regionen gjennom kunst og kultur. For mens befolkningstallet i Nordland har vært stabilt siden 1950, er det nå flere eldre enn unge i fylket.

– Denne satsingen resonnerer godt med Den kulturelle skolesekkens virke og relevans med tanke på å servere opplevelser til barn og unge og den demokratiske øvelsen DKS skal utøve, poengterer Mette  Jordahl-Broback, produsent i DKS Nordland.

DKS Nordland bidrar sterkt

Nordland fylkeskommune og Bodø kommune deler på oppgaven som prosjekteiere for Bodø2024. Jordahl-Broback forteller at da Bodø ble kåret til kulturhovedstad i 2019, så var det selvsagt at DKS Nordland skulle bidra til programmet.

– Vi startet med å be produsentene levere et konsept/prosjekt som matchet profilen til Bodø2024, som var å åpne opp flere øyne for Nordland, trekke veksler på ressurser lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og hvor kunst og kultur er plattformen for all aktivitet og utvikling.   

Flere produkter av den prosessen er enten allerede realisert eller under utarbeidelse: 

  • «Artikulasjon» er en litteraturproduksjon som er i full gang med å turnere i alle 10. trinnsklassene i Nordland. Dette er en workshop hvor elevene får skrive egne heimstaddikt som samles og publiseres på en egen hjemmeside.  
  • «Folkelig thriller» er en interaktiv forestilling basert på folkemusikk og folkedans fra Nordland. Dette er en samproduksjon og en del av et større folkedansprosjekt som gjennomføres i 2024, initiert av DKS Nordland og i regi av Scene Nord.   

Arrangerer både Marked for Musikk og YAMsession

I anledning kulturhovedstadsåret samarbeider også DKS Nordland med Vestfold fylkeskommune om å arrangere Marked for Musikk 2024, som i år avholdes 16.-19. september.

– Hovedmotivasjonen for å gjennomføre Marked for Musikk i Bodø er å øke folks oppmerksomhet om det arktiske lydbildet, gi nordlandssamfunnet nye opplevelser og å gi Bodø en ny posisjon innenfor kunst-og kulturverden, forteller Jordahl-Broback.

YAMsession avholdes samtidig med visningsarenaen, så arrangørene regner med å ta imot rundt 80 europeiske produsenter og utøvere bare til det arrangementet.

– Vi vil vise alle våre gjester det som særpreger Nordlands kunst- og kulturliv. Når du reiser hjem, skal du ha en sterk følelse av hva Arktis er, også musikalsk,  sammen med en trang til å komme tilbake for å oppleve mer og jobbe mer med nye musikalske relasjoner.  

Flere etablerte og nye kulturhubber utviklet i Bodø2024-sammenheng skal benyttes til de to arrangementene, i tillegg til Stormen konserthus og -bibliotek, som er anerkjent for sin arkitektur og akustikk. Tro til Marked for Musikk-konseptet vil barn og unge som vanlig delta som arrangører, bloggere og publikummere. Det blir også flere arrangementer for familier. 

– Samlet er Marked for Musikk og YAMsession en unik arena fullspekket med de beste konsertene for barn og unge, og vi ønsker å dele dette også med øvrig publikum utenfor bransjefestivalen, forklarer Jordahl-Broback.

Hvorfor bør de som vanligvis deltar på Marked for Musikk i Larvik ta turen til Bodø?  

– I kulturhovedstaden Bodø2024 vil du få en sjelden mulighet til å oppleve Marked for Musikk og YAMsession i spektakulære omgivelser sammen med rause nordboere.  Det er en sjelden mulighet til å shoppe musikkopplevelser til barn og unge samtidig som Nord-Norges største kulturprosjekt noensinne går av stabelen.  

Øyepå arrangeres også i Bodø

Visningsarenaen for visuell kunst i DKS legges i år til Bodø, som en del av Bodø2024. Arrangementet skjer 4.-6. september.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mette Jordahl-Broback, produsent i DKS Nordland.
Mette Jordahl-Broback, produsent i DKS Nordland.
Last ned bilde
Programråd Marked for Musikk 2024: Linda Gjersøe Helseth, Tor André Moritsgard, Morten Brenne, Øyvind Lyslo, Sarah Camille Ramin Osmundsen, Charlotte Wergeland og Linn Silje Jarness Rohdin.
Programråd Marked for Musikk 2024: Linda Gjersøe Helseth, Tor André Moritsgard, Morten Brenne, Øyvind Lyslo, Sarah Camille Ramin Osmundsen, Charlotte Wergeland og Linn Silje Jarness Rohdin.
Last ned bilde

Lenker

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye