PRIOR i gang med ny og mer etisk produksjon av egg - uten avlivning av nyklekkede hanekyllinger
Som første eggleverandør i Norden har Nortura tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å kun klekke høner. De første PRIOR-eggene fra den nye produksjonsformen kommer i butikk denne sommeren, og på sikt er målet en ny nasjonal standard.
- Med denne teknologien tilgjengeliggjør vi mer etiske egg for norske forbrukere. Vi er blant de første i verden til å kjønnssortere rugeegg og håper at Norge kan være et foregangsland for denne produksjonsformen, sier Konserndirektør for strategi, bærekraft og kommunikasjon i Nortura, Kjell S. Rakkenes og legger til;
- Historisk har Nortura og PRIOR på mange områder drevet utviklingen av dyrevelferd i Norge. Vi har gjort flere tiltak som senere har blitt bransjestandard, og det er også målet her. Derfor ønsker vi å dele våre erfaringer og kunnskap med resten av bransjen, slik at dette så raskt som mulig blir den eneste standarden i produksjon av egg, både i Norge og Europa.
Å kjønnssorte i rugeegget, vil si at man identifiserer kjønnet på kyllingene halvveis i rugeprosessen, istedenfor etter klekking, som er det som er vanlig praksis i Norge og i verden i dag. Gjennom en hormonanalyse av væske fra egget, fastsettes kjønnet på embryoet, og på den måten kan man sortere ut hanekylling-eggene i stedet for å måtte avlive nyklekkede hanekyllinger. Hanekyllingene kan av naturlige årsaker ikke legge egg, og de er av en rase som heller ikke får nok kjøtt til å kunne benyttes til ordinær kjøttproduksjon.
Alle PRIOR-egg i 2025
Den nye teknologien ble i september 2023 installert på rugeriet til Steinsland & Co på Bryne, der Nortura er deleier, og sommeren 2024 kommer de første eggene fra PRIOR i butikk.
- Målet er at dette skal gjelde for alle egg fra PRIOR i løpet av 2025, og så håper vi at resten av bransjen raskt blir med på dette. Maskinen på rugeriet til Steinsland & Co kan i praksis serve hele det norske markedet, så her er det mange muligheter, sier Rakkenes.
Tilleggsopplysninger:
-
Det avlives omlag 3,5 millioner hanekyllinger hvert år i Norge
-
Det er innført forbud i Tyskland, Frankrike og Sveits. Italia er på vei (2027)
-
Bak teknologien som benyttes hos Steinsland & Co står det nederlandske selskapet respeggt group.
Kontakter
Marthine Haugen PetersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:90 50 30 21marthine.petersen@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Nødvendig å oppklare enkelte feil og misforståelser2.5.2024 12:41:20 CEST | Pressemelding
Etter flere medieutspill den siste tiden vedrørende eggsituasjonen, er det nødvendig å oppklare enkelte feil og misforståelser
Seier i retten for Nortura – vinner på alle punkter.19.3.2024 14:54:25 CET | Pressemelding
Nortura har i dag fått medhold på alle punkter i tingretten for vår tolkning av forskriften og vår håndtering av denne i underskuddssituasjonen vi har stått i den siste tiden.
Produktnyheter fra Nortura: Gode og smakfulle nyheter fra både Gilde og PRIOR20.2.2024 11:20:50 CET | Pressemelding
Til årets første lanseringsvindu kommer Nortura med seks spennende og smakfulle nyheter: Slakterens Beste kjøttboller fra Gilde og Crispy sticks fra PRIOR. I tillegg lanseres løvtynn grillet kyllingfilet fra PRIOR og to nye smaker i serien Gilde Turmat.
Resultatforbedring i Nortura14.2.2024 09:40:25 CET | Pressemelding
Nortura leverer en resultatforbedring på over en halv milliard kroner i 2023. Driftsresultatet endte (EBIT) på 258 millioner kroner, og Norturas omsetning er for første gang over 30 milliarder kroner.
PRIOR-egg er nå rikere på jod!30.1.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
PRIOR-egg fra Nortura er nå rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom