Slik blir vinterferieutfarten

Del

Over 1,8 millioner reisende skal reise til og fra landets største flyplasser i vinterferieukene. Her er tipsene du bør vite om for en smidig start på ferien.

Avinor - Espen Solli

- Det spesielle med vinterferien er både mengden og typen bagasje vi tar imot. Det er en god miks av reisende som skal til sydligere strøk og på skiferie, så golfkøller og alpinski er stikkord for bagasjehåndtering denne uken, forteller Stine Ramstad Westby, Avinors konserndirektør for Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger lufthavn.

Mye spesialbagasje byr også på litt ekstra jobb for både reisende og flyselskaper, og Westby har klare råd for dem som skal ut reise denne helgen.

- Sjekk hvilke regler ditt flyselskap har for slik bagasje, og bestill det på forhånd. Da sparer du deg for unødvendig stress på flyplassen, sier hun.

Feriens travleste dag

Mellom torsdag og søndag denne uken skal nærmere 265 000 passasjerer reise til og fra Oslo lufthavn, med fredag og søndag som de største utfartsdagene. Den store reisedagen for samtlige flyplasser er søndag 25. februar, der 79 000 reisende skal innom Oslo lufthavn. Bergen får rundt 17 000, Trondheim 12 000 og Stavanger 11 000.

- Vinterferien avvikles over to uker avhengig av hvor du bor i landet, og søndag 25. februar er det mange som både skal reise på ferie, og hjem fra ferie. Det blir en travel dag for samtlige av de store flyplassene våre, sier Westby.

Møt opp i god tid

Lufthavndirektøren forteller at flyplassene er godt bemannet for storinnrykket, og at vi forbereder oss på ulike værsituasjoner. Hun poengterer også at det er mye man selv kan forberede for en god start på reisen.

– Møt opp i god tid og senk skuldrene. Da blir reisen bedre både for deg selv, medpassasjerer og ansatte, sier Ramstad Westby.

Her er Avinors tips for en god start på vinterferien:

1. Legg inn litt ekstra tid og lytt til flyselskapet

Senk skuldrene og ta deg litt ekstra god tid. Da vil innsjekking, eventuell sending av spesialbagasje, og passering gjennom sikkerhetskontrollen gå lettere. Skal du reise til land utenfor Schengen er det lurt å beregne litt ekstra tid til passkontrollen.

2. Sjekk om flyet er i rute

Alle ankomster og avganger kan du følge på avinor.no og via Avinor-appen. Her får du også full oversikt over flyplassens butikk- og serveringstilbud, kart og parkering, og vår AI-assistent kan også gi deg tips om reisedestinasjonen. Forhold deg ellers til informasjon om reisen fra ditt flyselskap.

3. Pakk smart

I vinterferien har man ofte med seg spesialbagasje som vogner, ski og golfutstyr. Sett deg inn i reglene hos ditt flyselskap for hvordan dette skal sendes. Sjekk at lange reimer, hemper eller stropper knytes sammen slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Husk også at litium-batterier og Powerbanks pakkes i håndbagasjen, og ikke i innsjekket bagasje.

4. Forbered deg til sikkerhetskontrollen

Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen dersom man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske, og alt av løse metallgjenstander må tas av. PC, nettbrett og fotoutstyr skal også ut av bagen ved passering. Behold brillene på og pass på at du får med deg alle tingene dine når du er ferdig med kontrollen. Det er fort gjort å glemme noe!

5. Skal du reise med barn?

På Oslo lufthavn har vi egne sluser i sikkerhetskontrollen til familier med barn under 12 år. Vi tilbyr også barnevogner, ammehjørne, lekeplasser, gratis vann og wifi. En oversikt over alle våre tilbud til barnefamilier finner du her.

6. Trenger du assistanse?

Vi har flere tilbud for reisende med nedsatt funksjonsevne på Oslo lufthavn. Husk at du må bestille assistanse i god tid før avreise. Dersom du bestiller senere enn 48 timer for avgangstid må du regne med ekstra ventetid. Les mer om dette her.

Nøkkelord

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.

- Avinors offentlige journal

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye