NAF

Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Del

Flere steder i landet har hatt en rekke store snøfall denne vinteren, noe som fører til økte brøyteutgifter for kommuner og fylkeskommuner. – Vi frykter for trafikksikkerheten hvis ikke de økte kostnadene blir kompensert, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Bilde av bil med snø på taket og bilkø
Store snøfall har ført til problemer i trafikken og økt behov for brøyting mange steder i landet NAF

Hun viser til at flere sørlands-kommuner allerede har brukt to og tre ganger så mye på brøyting i år som i et normalår, og at de nå varsler at den økte pengebruken kan gå ut over vedlikehold av veiene. Dette kan være situasjonen for flere kommuner og fylker, frykter NAF. 

Må få hjelp

NAF etterlyser derfor at Kommunaldepartementet, med Erling Sande i spissen, raskt kommer med en avklaring om fylker og kommuner vil få de ekstra midlene som trengs.

– Det finnes en søknadsbasert ordning, men spørsmålet er om det er nok midler i potten til å dekke behovene der ute. Vi forventer at staten raskt kommer fylkene og kommunene til unnsetning, slik at vi unngår ytterligere økt forfall på veinettet fremover, sier Handagard.

Har senket standarden

Flere fylkeskommuner har allerede senket standarden for vinterdrift av sine veier, påpekte Riksrevisjonen i sin rapport om fylkesveiene som kom i juni i fjor. Fire fylkeskommuner har gjort endringer i vinterdriftsklassene de siste årene, som har medført redusert vinterdriftsstandard.  

– Vi må være forberedt på at det blir flere vintre som denne. Det har ikke manglet på advarsler om at økt nedbør og mer ekstremvær kan føre til større påkjenninger på infrastrukturen fremover. Å senke driftsstandarden på grunn av pengemangel er å utsette trafikantene for unødvendig risiko, sier Handagard.

Tøff vinter gir større vedlikeholdsbehov

En vinter med mye snø og hyppig brøyting kan også slite mer på veinettet. Fylkesveiene er allerede nedslitt mange steder, og kan trenge mer vedlikehold etter en tøff vintersesong. Allerede er forfallet på fylkesveiene beregnet til å koste om lag 100 milliarder å utbedre. Her mener NAF regjeringen må følge opp med et løft i kommende statsbudsjett og Nasjonal transportplan (NTP).

– Utover våren vil vi se resultatet av vinterens herjinger, sier Handagard. – Vi er bekymret for om kommuner og fylker har midlene som trengs for å ta unna det forfallet som bygger seg opp år for år, sier hun.

Totalt har fylker og kommuner ansvar for 42 000 km kommunale veier og 44 000 kilometer fylkesvei.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye