SINTEF

Hvordan oppnå et radonfritt nybygg?

Del

Byggforskserien viser hvordan nye bygninger bør sikres mot inntrenging av helseskadelig radongass.

Radongass dannes naturlig i berggrunnen, og kan trenge inn i bygninger på ulike måter. Ill.: SINTEF
Radongass dannes naturlig i berggrunnen, og kan trenge inn i bygninger på ulike måter. Ill.: SINTEF

Norge er et av landene i verden med høyest radonkonsentrasjon i innelufta. Verdens helseorganisasjon har konkludert med at etter røyking er radon den største årsaken til lungekreft.

– Byggegrunnen er den viktigste kilden til radongass i bygninger. Radongass dannes naturlig i berggrunnen og siver opp gjennom sprekker og utettheter i byggegrunnen og bygningen, forklarer seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.

Krav i byggteknisk forskrift

Byggteknisk forskrift (TEK17) krever at årsmiddelverdi for radonkonsentrasjon i bygninger med rom for varig opphold ikke overstiger 200 Bq/m3. Videre kreves det radonsperre i konstruksjoner mot grunnen og at det tilrettelegges for trykkreduserende tiltak som kan aktiveres dersom radonkonsentrasjonen i innelufta overstiger 100 Bq/m3.

Hvis man kan dokumentere at det er unødvendig med tiltak for å tilfredsstille kravet til årsmiddelverdi for radon, tillater TEK17 at man utelater radonsperre og trykkreduserende tiltak.

Nye anbefalinger i Byggforskserien Byggforskserien 520.706 Sikring mot radon ved nybygging beskriver tiltak for å sikre nye bygninger mot inntrenging av radongass.

Anvisningen beskriver lufttetting av konstruksjoner mot grunnen, det vil si radonsperre med tette tilslutninger mot andre konstruksjoner og gjennomføringer, samt konstruksjoner som i seg selv fungerer som radonsperre. I tillegg beskrives tilrettelegging for trykkreduserende tiltak i byggegrunnen (radonbrønn og/eller perforerte rør).

Anvisningen beskriver også en ny fremgangsmåte for prosjektering og planlegging av trykkreduserende tiltak i grunnen.

Dokumentasjon av løsninger

Det skal dokumenteres at de prosjekterte løsningene for å hindre inntrenging av radon og for trykkreduserende tiltak oppfyller krav i TEK17. Anvisningen beskriver hva slik dokumentasjon bør inneholde.

Radontiltak i eksisterende bygninger omtales i Byggforskserien 701.706.

Kontakter

Bilder

Radongass dannes naturlig i berggrunnen, og kan trenge inn i bygninger på ulike måter. Ill.: SINTEF
Radongass dannes naturlig i berggrunnen, og kan trenge inn i bygninger på ulike måter. Ill.: SINTEF
Last ned bilde

Om oss

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye