Hvordan oppnå et radonfritt nybygg?
Byggforskserien viser hvordan nye bygninger bør sikres mot inntrenging av helseskadelig radongass.

Norge er et av landene i verden med høyest radonkonsentrasjon i innelufta. Verdens helseorganisasjon har konkludert med at etter røyking er radon den største årsaken til lungekreft.
– Byggegrunnen er den viktigste kilden til radongass i bygninger. Radongass dannes naturlig i berggrunnen og siver opp gjennom sprekker og utettheter i byggegrunnen og bygningen, forklarer seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.
Krav i byggteknisk forskrift
Byggteknisk forskrift (TEK17) krever at årsmiddelverdi for radonkonsentrasjon i bygninger med rom for varig opphold ikke overstiger 200 Bq/m3. Videre kreves det radonsperre i konstruksjoner mot grunnen og at det tilrettelegges for trykkreduserende tiltak som kan aktiveres dersom radonkonsentrasjonen i innelufta overstiger 100 Bq/m3.
Hvis man kan dokumentere at det er unødvendig med tiltak for å tilfredsstille kravet til årsmiddelverdi for radon, tillater TEK17 at man utelater radonsperre og trykkreduserende tiltak.
Nye anbefalinger i Byggforskserien Byggforskserien 520.706 Sikring mot radon ved nybygging beskriver tiltak for å sikre nye bygninger mot inntrenging av radongass.
Anvisningen beskriver lufttetting av konstruksjoner mot grunnen, det vil si radonsperre med tette tilslutninger mot andre konstruksjoner og gjennomføringer, samt konstruksjoner som i seg selv fungerer som radonsperre. I tillegg beskrives tilrettelegging for trykkreduserende tiltak i byggegrunnen (radonbrønn og/eller perforerte rør).
Anvisningen beskriver også en ny fremgangsmåte for prosjektering og planlegging av trykkreduserende tiltak i grunnen.
Dokumentasjon av løsninger
Det skal dokumenteres at de prosjekterte løsningene for å hindre inntrenging av radon og for trykkreduserende tiltak oppfyller krav i TEK17. Anvisningen beskriver hva slik dokumentasjon bør inneholde.
Radontiltak i eksisterende bygninger omtales i Byggforskserien 701.706.
Kontakter
Sissel Hjorth-HansenSeniorrådgiver
Tel:979 57 079sissel.hjorth-hansen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Sterk vekst i EU-prosjekter løfter SINTEFs resultater – advarer mot sviktende støtte til norsk næringsliv12.5.2025 11:19:05 CEST | Pressemelding
SINTEF hadde brutto driftsinntekter på 4,4 milliarder kroner i 2024 – en økning fra året før – drevet av sterk vekst i internasjonale forskningsprosjekter. Samtidig peker konsernsjef Alexandra Bech Gjørv på at svekket norsk støtte til næringslivets forskningsprosjekter truer både innovasjon og verdiskaping i Norge.
Detaljerte energimåledata fra 48 Oslo-skoler er nå tilgjengelig for forskning og næringsliv12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Et omfattende datasett er nå åpent tilgjengelig. Dette kan gi nye muligheter for å utvikle smartere, mer energieffektiv og klimavennlig drift av bygninger, ifølge SINTEF.
Arealet under byene må brukes smartere8.5.2025 13:22:57 CEST | Pressemelding
Mer kritisk infrastruktur må ned i undergrunnen, både for sikkerheten og for å frigjøre områder over bakken. I tillegg er debatten om tilfluktsrom høyaktuell.
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom