Resultatforbedring i Nortura
Nortura leverer en resultatforbedring på over en halv milliard kroner i 2023. Driftsresultatet endte (EBIT) på 258 millioner kroner, og Norturas omsetning er for første gang over 30 milliarder kroner.
Resultat før avskrivninger, skatt og finanskostnader (EBITDA) endte på rundt 868 millioner kroner.
Nortura konsern (mill. NOK) |
2023 |
Endring |
Driftsinntekter |
30 872,1 |
+ 2 481,9 |
EBITDA |
867,6 |
+ 515,6 |
Driftsresultat (EBIT) |
+258,2 |
+470,5 |
Resultatforbedringen kan i hovedsak tilskrives tiltakspakken som ble annonsert siste halvår i 2022 og som fikk god effekt i fjor. Positive effekter av operasjonelle forbedringstiltak i industrien, lavere energikostnader, reforhandlede avtaler, høyere slaktesatser og særlige lønnsomhetstiltak i verdikjeden for hvitt kjøtt er hovedforklaringene.
«Jeg er godt tilfreds med veksten og resultatforbedringen. Jeg vil særlig fremheve innsatsen fra ansatte og eiere som har levert en samlet resultatforbedring på over en halv milliard kroner», sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Den underliggende driften påvirkes av lavere produksjons- og salgskvantum. Kombinert med en svak småfesesong og uønsket skjæring som følge av overskuddssituasjonen i kjøttmarkedet, bidro dette til kostbar bemanningsmessig overkapasitet i industrien.
Salget til dagligvarebutikkene falt med tre prosent, drevet av lavere etterspørsel etter rødt kjøtt og fortsatt vridning bort fra uavhengige merkevarer til butikkeide merkevarer (EMV). Inkludert industri og proffmarkedet endte sluttmarkedssalget ned 3,3 prosent i fjor.
Den samlede markedsandelen for Norturas merkevarer, målt i verdi, falt med 0,7 prosent og endte på 32,2 prosent. Gilde hadde ved utgangen av året en markedsandel på 24,7 prosent (-0,8 prosentpoeng), mens Prior økte sin markedsandel med 0,4 prosentpoeng til 7,1 prosent av kjøttmarkedet. Priors markedsandel på egg endte på 34,8 prosent, ned 3,8 prosentpoeng.
«Vi er på rett kurs mot et nytt og sterkere Nortura, men vi ser at det er underliggende utfordringer i markedet som krever strukturelle tiltak for å etablere et stabilt høyere lønnsomhetsnivå og økt konkurransekraft», sier Panengstuen.
Utreder endringer i konsernstrukturen
Nortura annonserte etter første tertial 2023 behovet for å tilpasse forretningsmodellen for å møte konkurransen og større endringer markedet for egg og kjøtt. Nortura har gjennom fjoråret arbeidet med en ny strategi som nå er vedtatt av konsernstyret.
Arbeidet med ny strategi har blant annet konkludert med at det er behov for strukturelle endringer for å spisse og fokusere organisasjonen inn mot selskapets to markeder – tilførselsmarkedet og sluttmarkedet.
«Vi må tilpasse oss endringene og justere forretningsmodellen for å gjøre selskapet mer fokusert, smidigere og bedre tilpasset endringene i våre to markeder, tilførsels- og sluttmarkedet. Vi må jobbe effektivt mot vårt hovedformål som alltid vil være å sikre størst mulig utbytte til eierne våre gjennom norske råvarer og produkter som forbrukerne vil kjøpe», sier styreleder Jan Erik Fløtre.
Som en del av konsernstrategien har styret derfor vedtatt å starte en utredning av en mer fokusert struktur for konsernet med samvirkeselskap (morselskap) spisset mot eierbehovene i råvaremarkedet, og et sluttmarkedsselskap (datterselskap) trimmet og spisset mot forbrukerne og kundenes behov.
«Forutsetningen for utredningen er at medlemmene skal ha eierkontroll og styring over konsernet, og at spesialiserte selskaper skal gi mer fokuserte og effektive organisasjoner spesialtilpasset oppstrøms- og sluttmarkedene» sier Fløtre.
Utredningsarbeidet vil trolig pågå gjennom store deler av 2024. Eventuelle foreslåtte endringer i konsernstrukturen skal vedtas av Norturas årsmøte.
Kontakter
Kjell S. RakkenesKonserndirektør Strategi, rammevilkår og kommunikasjon
Tel:905 52 956kjell.rakkenes@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Nødvendig å oppklare enkelte feil og misforståelser2.5.2024 12:41:20 CEST | Pressemelding
Etter flere medieutspill den siste tiden vedrørende eggsituasjonen, er det nødvendig å oppklare enkelte feil og misforståelser
Seier i retten for Nortura – vinner på alle punkter.19.3.2024 14:54:25 CET | Pressemelding
Nortura har i dag fått medhold på alle punkter i tingretten for vår tolkning av forskriften og vår håndtering av denne i underskuddssituasjonen vi har stått i den siste tiden.
Produktnyheter fra Nortura: Gode og smakfulle nyheter fra både Gilde og PRIOR20.2.2024 11:20:50 CET | Pressemelding
Til årets første lanseringsvindu kommer Nortura med seks spennende og smakfulle nyheter: Slakterens Beste kjøttboller fra Gilde og Crispy sticks fra PRIOR. I tillegg lanseres løvtynn grillet kyllingfilet fra PRIOR og to nye smaker i serien Gilde Turmat.
PRIOR i gang med ny og mer etisk produksjon av egg - uten avlivning av nyklekkede hanekyllinger15.2.2024 14:17:03 CET | Pressemelding
Som første eggleverandør i Norden har Nortura tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å kun klekke høner. De første PRIOR-eggene fra den nye produksjonsformen kommer i butikk denne sommeren, og på sikt er målet en ny nasjonal standard.
PRIOR-egg er nå rikere på jod!30.1.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
PRIOR-egg fra Nortura er nå rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom