BDO

1 av 4 bedriftsledere frykter oppsigelser

Del

Høye kostnader og synkende etterspørsel har skapt et uforutsigbart marked, og BDOs nye undersøkelse viser at så mye som 1 av 4 bedriftseiere frykter oppsigelser og permitteringer det kommende året. Det er særlig én bransje som er rammet.

Bygg- og anlegg er blant bransjene som er hardest rammet av krisen.
Bygg- og anlegg er blant bransjene som er hardest rammet av krisen. Glenn Røkeberg / BDO

– Vi ser at bedriftsledere innen bygg- og anleggsbransjen er mest bekymret, sier Martin Aasen, administrerende direktør i revisjons- og rådgivningsselskapet BDO. Hele 35 prosent av lederne i byggebransjen frykter oppsigelser og permitteringer.

Men det er flere bransjer som er i hardt vær. Også eiendom, handel, service- og reiselivsnæringen opplever en krevende vinter med færre kunder.

– Stadig flere kunder tar kontakt med oss for å håndtere krevende utfordringer. Heldigvis greier vi å komme frem til løsninger som hjelper mange av dem med å finne veien gjennom krisen, men det er krevende for de som står i det, sier Aasen. - Veksten i økonomien avtar og det ventes negativ vekst i første kvartal i år. Dette igjen fører til permitteringer, oppsigelser og i verste fall konkurser.

Undersøkelsen, hvor Norstat har snakket med 600 bedriftsledere i små og mellomstore bedrifter over hele landet, viser store regionale forskjeller. Deler av næringslivet langs kysten kommer bedre ut, mye grunnet olje- og energivirksomheten, mens Osloregionen viser seg å være betydelig hardere rammet.

- Det er urovekkende å se at 14 prosent av bedriftslederne frykter konkurs, dette er mange, sier Aasen.

Bekymringen er størst blant de minste bedriftene, hvor andelen som frykter konkurs har økt fra 9 prosent i fjor til 18 prosent i år. Bedriftsledernes største bekymringer er økte produksjonskostnader, høy rente, synkende etterspørsel og høye strømpriser. Samtidig opplever hele 43 prosent av bedriftslederne i undersøkelsen at uforutsigbare rammevilkår er et hinder for vekst.

– Vi har også tidligere etterlyst større forutsigbarhet og tiltak som forenkler hverdagen for norsk næringsliv. Våre undersøkelser viser at uforutsigbare rammevilkår har bekymret små og mellomstore bedrifter i flere år. Selv om regjeringen lover forenkling, har vi ikke sett store endringer, mener Aasen.

Regelrådet, som gransker utformingen av forslag til nytt eller endret regelverk for næringslivet, markerte 20 av 40 lovforslag som grønne i fjor – etter trafikklysmodellen. Dette er flere enn noen gang, men betyr også at 50 prosent av sakene ikke var godt nok utredet.

- Bedre konsekvensutredninger av nye lovforslag fremstår som et av de viktigste tiltakene for å skape mer forutsigbare rammevilkår for næringslivet, sier Aasen.

Kontakter

Bilder

Martin Aasen, administrerende direktør i BDO
Martin Aasen, administrerende direktør i BDO
Last ned bilde

Om BDO

Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi  2200 ansatte og 60 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 164 land og teller mer enn 111 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

Frykter permitteringsbølge og konkurser i bygg og anlegg23.10.2023 13:34:46 CEST | Pressemelding

Bygg- og anleggsbransjen er soleklart på topp når det gjelder konkurser. 2.kvartal i år var det hele 325 konkurser, noe som er en økning på 12 prosent fra samme kvartal i fjor. Statistikken for 3. kvartal viser at trenden dessverre fortsetter. Med flere rentehevinger både bak oss og trolig foran oss, i tillegg til bråstoppen i boligmarkedet, er det ingen grunn til å tro at dette vil snu med det første.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye