Eiendom Norge

Stabilt hyttemarked i dyrtiden

Del

- Fritidsboligmarkedet har roet seg etter hytteboomen under pandemien. I lys av dyrtiden og de mange renteøkningene er utviklingen i hyttemarkedet påfallende stabil, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Foto: Eiendom Norge.

I dag presenterer Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no fersk statistikk for fritidsboligprisstatistikk for fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter i 2023.

Gjennomsnittsprisen for fritidsboliger i Norge sank med 1,2 prosent i 2023. Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.934.029 kroner.

I 2023 ble det solgt 5 664 hytter i Norge – en nedgang på 5,2 prosent fra 2022.

Overraskende

Det har de siste de ti årene vært en sterk vekst i hyttemarkedet som ble toppet med det store oppsvinget under pandemien.

- I 2023 har omsetningsvolumet falt til litt tilbake fra 2022, og vi må tilbake til 2015 for å finne tilsvarende volum, sier Lauridsen.

- I lys av at styringsrenten de siste to årene er økt fra 0,5 til 4,5 prosent, samtidig som leve- og bokostnadene har økt over bred front, er utviklingen overraskende, sier han.

Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3 095 817, en nedgang 0,8 prosent fra 2022.

Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3 443 247, en nedgang på 4,1 prosent fra 2022.

Innlandshyttene hadde en gjennomsnittspris på 1 691 849, en nedgang på 1,4 prosent fra 2022.

- Gjennomsnittprisene faller ikke overraskende noe tilbake, og i snitt ble hyttene i 2023 solgt 3,6 prosent under prisantydning, forteller Lauridsen.

Oppdrift for dyre hytter
Under pandemien skjedde det et skift i antall omsetninger av hytter over 5 millioner. Dette segmentet har mer enn doblet seg i omfang etter pandemien.

- Også i 2023 er det også solgt mange dyre hytter. Det som er oppsiktsvekkende er at det dyre segmentet holder stand totalt sett, og det er til og med solgt flere hytter over 10 millioner enn i 2022.

- Omsetningen av dyre hytter er langt høyere enn før pandemien. Dette segmentet synes frikoblet fra renteøkninger og dyrtid, sier han.

Flest omsetninger i Trysil, Ringsaker og Vinje

I 2023 ble det omsatt 5 664 hytter i bruktmarkedet. 2 817 var fjellhytter, 1 777 var sjøhytter og 1 070 var innlandshytter.

Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune.

- Det er stort sett de samme hyttekommuner som bytter på å ha flest omsetninger, noe som ikke er overraskende da disse hyttekommune også har flest hytter totalt sett, sier Lauridsen.

Kystkommunene Moss, Tvedestrand og Grimstad var kommunene med de høyeste fritidsboligprisene.

Dyrest av fjellkommunene var Øyer (Hafjell), Hemsedal og Hol (Geilo).

Fortsatt stabilt fremover

I gjennomsnitt tok det 73 dager å selge en fritidsbolig, mens den typiske formidlingstiden var på 31 dager.

- Salgstiden falt mye under pandemien. Nå har også denne kommet opp nivået vi var vant til før pandemien.

- Spådommene om at hyttemarkedet skulle få seg en stor knekk på grunn av høyere rente, høye strømpriser og generell usikkerhet har ikke slått til. Slik det står nå er det salg og byggingen av nye hytter har tatt den største støyten og ikke brukthyttemarkedet, sier han.

- Omsetningen i årets første seks uker er litt lavere enn i 2023. Dette tyder på en stabil utvikling i hyttemarkedet fremover, avslutter Lauridsen.

Se Boligbobla DIREKTE kl. 1000: Hvor skal hyttemarkedet?

Pandemiårene 2020 og 2021 slo alle rekorder i hyttemarkedet. Det måtte snu, og i 2022 falt omsetning i brukthyttemarkedet med omlag 30 prosent mot året før.

Hvor skal hyttemarkedet nå? Skal vi tilbake til hvor vi var før pandemien?

Og: Hvordan står det til med hytteskammen?
For skal vi tro mange naturvernerne så er hyttebyggingen den største trusselen mot nedbygging av naturen. Men er det egentlig slik?

Gjester: Eiendomsmegler MNEF Petter Birkem (PrivatMegleren) og høyskolelektor Øystein Sjølie (Høgskolen i Innlandet). 

Se Boligbobla direkte på eiendomnorge.no eller på våre plattformer.

Ytterligere informasjon:

Finn lokal pressekontakt her.

Om statistikken

Eiendom Norges fritidsboligprisstatistikk er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Statistikken utarbeides av Eiendomsverdi AS, og fra og med januar 2014 benyttes Eiendomsverdis datakilder også for perioden før Eiendomsverdi overtok beregningsansvaret.

Fjellhytter er hytter i det som er karakterisert som fjellkommuner av Østlandsforskning. Sjøhytter er de som ligger mindre enn 2000 meter fra kysten og mindre enn 300 meter over havet, mens innlandshytter ligger mer enn 2000 meter fra kysten, men samtidig ikke er i en fjellkommune.

Nøkkelord

Kontakter

Erik LundesgaardSjef for kommunikasjon og politikk

Besvarer spørsmål om organisasjonens politiske saker, samt spørsmål om boligprisstatistikken.

Tel:+47 95 88 19 87el@eiendomnorge.no

Henning LauridsenAdministrerende direktør

Besvarer spørsmål om boligmarkedet og om organisasjonens politiske saker

Tel:99720485hl@eiendomnorge.no

Lenker

Om Eiendom Norge

Bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak

Vi er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak. Ved årsskiftet 2022/2023 hadde Eiendom Norge 60 foretaksmedlemmer.

Disse foretakene hadde 767 kontorer/filialer. Medlemmene står for cirka 98 % av alle boligtransaksjoner i Norge.

Det utgjorde i 2022 130 385 transaksjoner.

Vårt mål er å være landets ledende organisasjon innen bolig- og bransjepolitiske spørsmål, og vi arbeider for eiendomsmeglingsbransjens rammebetingelser og for å sikre forbrukerne effektive og trygge eiendomstransaksjoner.

Eiendom Norge utarbeider og publiserer Eiendom Norges prisstatistikk i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no. Statistikken har en viktig funksjon for det norske boligmarkedet, norsk økonomi og det norske samfunnet.

Følg pressemeldinger fra Eiendom Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eiendom Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Eiendom Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye