
Hackaton - vi løser kraftkrisa!
Vi står overfor en kraftkrise, og kriser utløser kreativitet. Et bredt felt av partnere inviterer nå morgendagens problemløsere til hackaton for å finne ut hvordan vi får frem nye 8TWh kraft på klimaet og naturens premisser.

Kraftfloke
Vi står overfor en kraftfloke: Vi har ikke nok, vi har ikke planer for å lage nok, og vi ser ikke løsninger som balanserer hensyn til verdiskaping, natur og klima på en god nok måte. Allerede før Google annonserte sin investering i Telemark tok teknologi- og industriklyngen Powered by Telemark initiativ til en samling av de skarpeste hodene med en felles utfordring: Hvordan får vi frem nye 8TWh innen 2030 på klimaets og naturens premisser?
En konkurranse som løser krisa
Helgen 16.-17. mars samler vi studenter og andre med lidenskap og kunnskap for å lage løsninger som hindrer at vi frem mot 2030 må redusere eller stenge industri. I disse dager rekrutterer vi deltakere. Skagerak Energi stiller med pengepremie på 50.000 til gruppa som vinner, og industrien stiller med penger til øvrige deltakere. Grenlandsamarbeidet, Telemark Fylkeskommune, Universitetet i Sør-Østnorge (USN) stiller med midler til gjennomføringen. Fagfolk med kunnskap om nett, alternative energiformer og kraftkrevende industri stiller med innsikt og kunnskapsgrunnlag. Og her ligger det viktigste poenget: At vi lager veikart som er basert på fakta. Derfor finner arrangementet sted på USN i Porsgrunn. I forberedelsene har vi hatt god dialog med aktører som er like opptatt av natur og klima som den kraftintensive industrien er opptatt av muligheten til verdiskaping. Målet på 8TWh er satt fordi de industriens eksisterende planer for å møte klimamål vil kreve 1075MW. Ganger du dette tallet med antall timer i året får du TWh-tallet.
Nyetablering som genererer interesse
Google-etableringen har skapt ny interesse for kraftfloka. Sammenlignet med tallene over, vil hvert utbyggingstrinn i Googles datasenter kreve et sted mellom 100 og 200 MW. Dette kommer i tillegg til den bekymringen vi i industrien har for manglende evne til å finne politisk vilje til å ta den vanskelige ledertrøya: Hva er minst verst? I balansen mellom natur, klima og skatteinntekter finnes et punkt vi må finne sammen. Veikartet frem til et slikt punkt er oppgaven til deltakerne i Hackaton 8TWh i 2030 på klimaets og naturens premisser.
Du finner mer informasjon på Powered by Telemark sine nettsider om du har lyst til å være med!
Nøkkelord
Kontakter
Bård StranheimDaglig leder - Powered by Telemark
Tel:90885035baard@poweredbytelemark.noBilder


Dokumenter
Lenker
Powered by Telemark
Powered by Telemarks kjernevirksomhet er å få på plass mer digitalisering, elektrifisering og utvikle nye teknologier og infrastruktur innenfor fornybar energi og sirkulærøkonomi. Samarbeid med industriinkubatoren Proventia, akademia, investorer og offentlig sektor er vesentlige elementer i å bygge klyngen som en innovasjonsmotor.
Grenland er Norges største industriregion med over 6000 sysselsatte og mer enn 100 års historie. Regionens største industribedrifter har totalt en omsetning på over 30 MRD kroner og eksportandel på over 85%. Vi har mål om å være en internasjonal foregangsregion for grønn industriomstilling. Ambisjonen er å bli verdens første klimapositive industriregion innen 2040, dvs. å fjerne mer CO2 enn bedriftene slipper ut.

Følg pressemeldinger fra Powered by Telemark
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Powered by Telemark på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.