Vil redusere bruken av gastroskopi
Bruken av gastroskopi varierer mye mellom helseforetakene i Helse Sør-Øst. – Selv om praksisen har blitt mer lik, er det fortsatt store lokale forskjeller. Denne variasjonen jobber vi med å redusere, sier fagdirektør i Helse Sør-Øst RHF, Ulrich Spreng.
Gastroskopi er en undersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Den benyttes i hovedsak for å diagnostisere sår eller kreft. Ny kunnskap viser at det ikke lenger er behov for å bruke gastroskopi ved mistanke om sår i magesekk og tolvfingertarm. Forekomst av kreft i magesekken er dessuten redusert, og denne kreftformen forekommer nesten ikke hos yngre pasienter.
I Norge er det likevel et stort forbruk av gastroskopi sammenliknet med en rekke andre land.
– Vi må redusere overbehandling, og derfor er det et mål å benytte gastroskopi i mindre grad enn tidligere, sier fagdirektør Ulrich Spreng.
Siden 2018 er antall gastroskopier på pasienter mellom 18 og 45 år redusert fra om lag 11 000 per år til om lag 9 000 per år ved helseforetakene i Helse Sør-Øst. Fra 2018 til 2023 har bruken av gastroskopi også jevnet seg ut mellom helseforetakene. Det er med andre ord mindre uønsket variasjon enn tidligere.
– Det forteller oss at helseforetakene vurderer og behandler pasientene mer likt, og det skyldes blant annet gode og faglige diskusjoner på tvers av helseforetakene, sier Spreng.
Men det er ikke bare helseforetakene som behandler pasienter med gastroskopi. En stor andel av gastroskopiene i regionen blir utført av avtalespesialister.
– Inkluderer vi tallene fra dem, ser vi at de lokale forskjellene fortsatt er svært store, og her har vi en jobb å gjøre, mener Ulrich Spreng.
Helse Sør-Øst RHF har derfor startet et prosjekt i samarbeid med Sykehuset Sørlandet HF for å redusere forbruket av gastroskopier i denne aldergruppen. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med avtalespesialister, praksiskonsulenter og fastleger. Etter at prosjektet startet, er antall gastroskopier i aldersgruppen 18–-45 år redusert med 22 prosent i Kristiansand, 14 prosent i Arendal og 12 prosent i Flekkefjord. Planen er å gjennomføre de samme tiltakene ved Sykehuset i Vestfold HF, Sykehuset Telemark HF og Sykehuset Østfold HF.
– Målet vårt er at pasienter skal få slippe unødvendige og plagsomme undersøkelser, men også at leger og annet helsepersonell kan bruke tiden sin til andre viktige oppgaver, sier Spreng.
Hvis vi reduserer overbehandling og jevner ut forskjellene, vil det spare sykehusenes ansatte for mye tid, og det frigjør både helsepersonell og lokaler til annen aktivitet. I tillegg sparer det pasienter og fastleger for verdifull tid, sier Spreng.
Å redusere uønsket variasjon i kvalitet, pasientsikkerhet og behandling er ett av seks strategiske hovedsatsingsområder i Regional utviklingsplan Helse Sør-Øst 2040. Helse Sør-Øst har derfor startet tre prosjekter for å redusere forbruket av helsetjenester med lav kost-nytte effekt.
Fakta om gastroskopi
- Gastroskopi er en undersøkelse av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen ved hjelp av et gastroskop.
- Et gastroskop er en bøyelig slange som kan overføre fargebilder fra kroppens indre til en skjerm.
- Formålet med gastroskopi er å påvise eller utelukke sykdommer som betennelse, sår eller godartede/ondartede svulster.
- Man kan ta vevsprøver fra slimhinna, og enkelte tilstander kan behandles.
Kilde: Helseforetakenes nettsider
Nøkkelord
Bilder
Om Helse Sør-Øst
Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er en av fire regionale helseforetak i Norge, og eier av de 11 statlige helseforetakene i regionen.
Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i fylkene Agder, Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken. Det arbeider tilsammen 81.000 medarbeidere i helseforetakene/sykehusene.
Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Forbedrer tilgangen til jordmødre i Helse Sør-Øst8.11.2024 09:11:52 CET | Pressemelding
Siden 2023 er det satt i gang flere regionale og lokale tiltak for å sikre tilstrekkelig tilgang på jordmordmødre. Bakgrunnen økende rekrutteringsutfordringer og vekst i fødselstall i årene som kommer. Målet er å tilrettelegge for fremtidig behov og bedre bruk av eksisterende ressurser.
Fra grå til lys november - Helse Sør-Øst vil redusere ventetiden for øyebehandling7.11.2024 10:09:16 CET | Pressemelding
Arbeidet med Ventetidsløftet har identifisert katarakt (grå stær) som et område der det er mange ventende pasienter og lange ventetider. I dag står 5000 pasienter på venteliste i regionen, og ventetiden for avviklede pasienter (pasienter som har fått sin helsehjelp påstartet) hittil i 2024 er 197 dager. For å få ned ventetidene på dette området har Helse Sør-Øst satt i gang aksjonen Lys november.
Gjenåpner konkurransen om rusbehandling6.11.2024 08:54:38 CET | Pressemelding
Helse Sør-Øst RHF har besluttet å omgjøre tildelingen til 13 private aktører innen tverrfaglig spesialist rusbehandling. Dette innebærer at anskaffelsen gjenåpnes for alle som har gitt tilbud, med unntak av de som er avvist i konkurransen.
Stiller strenge krav til kvalitet28.10.2024 12:44:00 CET | Pressemelding
Kvalitet er helt vesentlig i tildelingen av nye avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Det sier konserndirektør i Helse Sør-Øst RHF, Mona Stensby. Hun sier det feil at økonomi teller mer enn kvalitet.
Inngår nye avtaler om rusbehandling21.10.2024 13:30:29 CEST | Pressemelding
Til sammen 14 private aktører får nå tilbud om å inngå avtale med Helse Sør-Øst RHF innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Dette er avtaler som vil styrke kvaliteten i det samlede tilbudet. I tillegg skal sykehusene videreutvikle sine tjenester, spesielt innen integrert ettervern.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom