Fastelavnssøndag: Karneval i kirken
Denne helgen er det fastelavnssøndag, og mer enn hundre kirker inviterer til karneval for barn og familier. Gjennom helgen er det mer enn 500 åpne, de fleste gratis, arrangementer i Den norske kirke
Fastleavnsøndag, fastelavnboller og fastelavnsris: Over hele landet og i hele verden feires det fastelavn og karneval denne helgen.
Over hundre kirker åpner dørene for karneval, Se oversikt på skjerikirken.no.
Når det er karneval i kirken, kan for eksempel kirketjeneren plutselig være utkledd som spiderman og Kaptein Sabeltann være solist i barnekoret. I tillegg er det duket for jubel, glede, noen ganger spretting av piñata og lek i kirkerommet. På kirkekaffen serveres det som regel fastelavnsboller.
Fastelavnssøndag og karneval er en fest i kirken før fastetiden starter onsdag.
Markerer inngangen til fastetid
I tillegg til karneval er det mange som markerer inngangen til fasten på andre måter. Totalt viser Den norske kirkes arrangementsside skjerikirken.no, nesten 500 arrangementer i kirken fastelavnshelgen, 11.–12. februar. De fleste arrangementene er åpne for alle og er helt gratis.
Karneval betyr «farvel kjøtt» og over hele verden markerer karnevalet inngangen til fastetiden. I fastetiden har tradisjonen vært at man skal avstå fra kjøtt, leve enkelt og forberede seg på påskens budskap.
– I kirken er det rom for hele livet: lek og alvor, liv og død. Når kirken inviterer til karnevalsgudstjenester, er det nettopp for å ta både livets alvor og lek inn i kirken.
Det sier Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun er kirkerådsleder i Den norske kirke.
40 dager med fastetid
Fastelavn kommer av det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», og brukes om de tre dagene før fastetiden. Fastetiden starter på onsdag 14. februar, som kalles askeonsdag. Tidligere ble budet om å faste, det vil si avstå fra mat og drikke, tatt bokstavelig. Helt fram til 1800-tallet fulgte mange fastetradisjoner her i landet.
– Faste er en mulighet til å rette oppmerksomheten mot det som virkelig betyr noe, sier Raaum.
Fastetiden varer i 40 dager fra askeonsdag til og med påskeaften – minus søndagene, som ikke er fastedager.
Gjennom fastetiden inviterer kirker til mange ulike type arrangementer. Både gudstjenester, konserter, åpne kirker og temakvelder med fordypning i kristen tro og tanke.
Nøkkelord
Kontakter
Anders Emil KaldholPressekontakt og konstituert nestleder, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:98801428ak547@kirken.noBilder
Om oss
65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Mer himmel på jord
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Ventar hundre tusen i kyrkjene denne helga31.10.2024 07:42:00 CET | Pressemelding
Denne helga ventar Den norske kyrkja at meir enn hundre tusen skal innom kyrkja for å minne dei døde. Allehelgen vert markert med gudstenester, konsertar og opne kyrkjer.
Urolig for palestinske trossøsken24.10.2024 07:34:00 CEST | Pressemelding
Biskopene i Den norske kirke er urolig for den palestinske søsterkirken. – Et 2000 år gammelt kristent nærvær står i fare for å forsvinne.
Forskning på utøvelse av åndelig omsorg på sykehjem14.10.2024 15:04:04 CEST | Pressemelding
Sykehjemsprest Anna Dalaker tildeles Olavstipendet for 2025. Det går til forskning for å øke og systematisere kunnskap på feltet der Den norske kirke møter mennesker med demens.
Høye pensjonskostnader utfordrer Den norske kirke7.10.2024 11:00:21 CEST | Pressemelding
Regjeringen ønsker en landsdekkende folkekirke, men tar ikke høyde for økte pensjonsregninger. – En landsdekkende folkekirke er avgjørende i den tiden vi er i, mener kirkerådslederen.
Sudan i verdens blindsone26.9.2024 12:09:25 CEST | Pressemelding
– I skyggen av andre kriser er katastrofen i Sudan svært viktig å mobilisere globalt for nå. Det trengs sårt fred og økt humanitær innsats. Mer enn 26 millioner mennesker lider av kritisk sult og det er fare for hungersnød, sier Kristine Sandmæl, leder av Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom