Frende Forsikring

Nesten 1 av 3 bønder har ikke hatt brannkontroll

Del

Blant 1000 spurte bønder sier urovekkende mange at de ikke har hatt el-kontroll på landbruksbygget sitt i løpet av de siste tre årene. - El-kontroll er noe alle bør ha regelmessig.

Regelmessig el-kontroll på landbruksbygget er viktig for brannsikkerheten.
Regelmessig el-kontroll på landbruksbygget er viktig for brannsikkerheten.

Det sier produktsjef for landbruk i Frende Forsikring, Øystein Øren. Landbrukets Brannvernkomité er enig. 

- Mattilsynet krever kontroll for de som har husdyrhold hvert tredje år, men det er en kontroll jeg mener alle bønder bør ha. Det er mye god trygghet i en slik kontroll. Målet må være at alle har kontroll hvert tredje år, sier styreleder, Einar Frogner. 

Dette svarer næringsgruppene 
På spørsmål om de har hatt brannforebyggende el-kontroll på landbruksbygget de siste tre årene svarer 1000 norske bønder ulikt ut fra næringsgruppen de tilhører. 29 prosent sier at de ikke har hatt el-kontroll siste tre år. 

- Dette er bekymringsfullt av to grunner. For det første krever både myndigheter og forsikringsselskaper regelmessig el-kontroll i mange tilfeller. For det andre er feil og mangler på elektriske anlegg en viktig årsak til branner i landbruket, sier Øystein Øren.  

Næringsgruppe 

Har ikke hatt el-kontroll siste tre år 

Dyrking av planter/vekster  

42 prosent  

Svin, fjærfe, hest og hold av andre husdyr

34 prosent  

Saue- og geitehold  

33 prosent  

Oppdrett og avl av storfe og bøfler

21 prosent  

Kombinert husdyrhold/plante 

18 prosent  

Melkeproduksjon  

10 prosent  

(Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Sentio)

- Det er de som driver med melkeproduksjon som er flinkest i klassen. Det er godt å se, men det er likevel 10 prosent av dem også som ikke har oppfylt kravet. Og i de andre næringsgruppene står det verre til, sier Øystein Øren. 

Enkel og billig trygghet 
Landbrukseksperten til Frende Forsikring har sett mange branner som skyldtes elektriske feil. 

- Jevnlig el-kontroll kan oppdage slike feil og hindre brann. Det er et konkret, enkelt og relativt rimelig tiltak for å sikre både dyr, mennesker og materielle verdier, sier Øren. 

Når en næringseiendom sjekkes, blir ulike risikopunkter kontrollert og termografert. 

- Sikringstavler, motorer, vifter, stikkontakter, koblinger, varmtvannsberedere og slikt blir sjekket. Dette er typiske steder der det kan begynne å brenne hvis noe er galt, sier Einar Frogner i Landbrukets Brannvernkomité. 

- Forebygging, forebygging, forebygging 
- Det viktigste er forebygging, forebygging, forebygging. Og det beste tiltaket for det er el-kontroll, el-kontroll, el-kontroll, sier Frogner som nylig hadde sin tredje kontroll på gården sin. 

- Vi har funnet ting vi ikke hadde funnet ellers, så det gir god trygghet å gjennomføre dette. Det trenger ikke være store ting, eller kostbare ting, men det er viktig å avdekke. Samtidig er det viktig å få alle landbrukseiendommer inn i systemet, sier han. 

Håper bøndene blir mer bevisste 
Kontrollene utføres av godkjente fagfolk. Landbrukets Brannvernkomité har liste over kontrollører på nettsidene sine. 

- Noen har timepris og noen har fastpris. Sjekk gjerne med et par forskjellige, sier Øystein Øren. 

Hvis det begynner å brenne og bonden ikke har oppfylt plikten for el-kontroll på bruket sitt kan det få konsekvenser for forsikringsutbetalingen. 

- Erstatningen kan bli redusert. Det vurderes fra sak til sak. Som en gulrot på andre siden er det også greit å vite at hvis du har el-kontrollen i boks får du billigere forsikring, sier Øystein Øren. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Regelmessig el-kontroll på landbruksbygget er viktig for brannsikkerheten.
Regelmessig el-kontroll på landbruksbygget er viktig for brannsikkerheten.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye