30 år siden Lillehammer-OL: – Et viktig arrangement i OL-historien
12. februar er det tre tiår siden åpningen av de olympiske vinterleker på Lillehammer. Er 1994-lekene fortsatt noe å snakke om i 2024?

Joda, det snakkes fortsatt varmt om Lillehammer-1994 rundt i verden, ifølge OL-forsker Svein Erik Nordhagen.
– Både innen forskning og i den internasjonale idrettsverdenen trekkes dette fram som et meget vellykket arrangement, spesielt med tanke på etterbruken av anleggene og annen infrastruktur. Lillehammer er helt klart sett på som et viktig arrangement i OL-historien.
Nordhagen er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet på Lillehammer og del av Lillehammer olympiske og paralympiske studiesenter (LOSC).
Hvilken arv arrangementet etterlater for vertsbyene er blitt mye mer sentralt de seinere årene, også for Den internasjonale olympiske komiteen (IOC). Alle søkere må legge fram et skreddersydd konsept for hvordan lekene kan bli en katalysator for bærekraftig utvikling.
Har blitt en idrettsmetropol
Så, hva er det Lillehammer-regionen har fått til bedre enn mange andre OL-arrangører?
– En viktig konsekvens av Lillehammer-OL er at byen og regionen er vertskap for et stort antall større og mindre idrettsarrangementer hvert år. som innebærer en høy arrangementskompetanse. Regionen har også blitt et senter for eliteidrett. Mange utøvere kommer hit på treningssamlinger eller flytter hit for å satse på idrett, sier Nordhagen.
Han skrev selv sin doktorgrad om Ungdoms-OL 2016, som i all hovedsak ble holdt i de gamle anleggene fra 1994.
Frykten for at de dyre, nye anleggene skulle stå tomme og ubrukte etter lekene, er gjort til skamme. Det er høy aktivitet med trening og konkurranser i alle anleggene som ble bygget. Slik er det ikke alle steder det har vært olympiske leker.
Turister og hytter
Det har også vært konsekvenser for reiselivet, men kanskje ikke slik som forventet.
– Forventningene om at det skulle komme mange hotellturister til Lillehammer-regionen etter OL, slo ikke helt til. Men det ble isteden stor hytteutbygging og et stort antall deltidsinnbyggere. OL fikk altså en annen effekt på reiselivet enn ventet, sier Nordhagen
Lillehammer ble valgt som norsk søkerby blant annet for å få økonomisk utvikling i en del av landet som levde i skyggen av oljeutbyggingen. Hvordan ville utviklingen i Lillehammer og Innlandet ha vært uten arrangementet?
– Det er et interessant spørsmål som det er vanskelig å gi noe godt svar på. Man kunne i så fall sammenlignet utviklingen i Lillehammer-regionen med andre norske regioner med lignende utgangspunkt. Uten et OL ville Lillehammer-regionen likevel vært et attraktivt sted for idrett, kultur og reiseliv, men ikke i samme skala som i dag.
Årets jubileum
For fem år siden var det stortstil feiring av 25-årsjubileet. Om det er verdt å slå på stortromma igjen, er OL-forskeren usikker på. Likevel:
– OL er en viktig del av Lillehammers og Norges historie, og kommer ikke til å bli glemt. Slik sett er det kanskje ikke så viktig, men det er interessant inn i en diskusjon om en eventuell ny norsk OL-søknad. IOC har forandret søknadskriteriene og vi må lage et konsept som inkluderer flere regioner. I et slikt konsept kommer Lillehammer garantert til å være en av arrangørbyene, kanskje den viktigste, sier Svein Erik Nordhagen, førsteamanuensis og OL-forsker ved Høgskolen i Innlandet.
Nøkkelord
Kontakter
Svein Erik NordhagenFørsteamanuensisHøgskolen i Innlandet
Tel:+47 61 28 84 72Tel:+4799256955svein.erik.nordhagen@inn.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Drøyt 16.000 har INN som førstevalg28.4.2025 11:01:00 CEST | Pressemelding
Det viser søkertallene fra Samordna opptak og vårt lokale opptak. – Det er gledelig å se at vi har stabilt god rekruttering til studiene våre, sier prorektor utdanning ved Universitetet i Innlandet, Stine Grønvold.
Totalforsvaret viktig for at Europa skal klare å beskytte seg selv4.4.2025 09:07:15 CEST | Pressemelding
Europeiske land må prioritere totalforsvaret sitt i fremtiden og utvikle det sammen. Det er en av hovedkonklusjonene i ei ny norsk bok som ble presentert for NATO-sjef Mark Rutte denne uka.
Urfolksperspektiver er en nødvendig del av inkluderende utdanning31.3.2025 10:55:52 CEST | Pressemelding
Samiske barn og elever har ikke lik tilgang og lik kvalitet på den spesialpedagogiske støtten de har behov for, viser forskning.
Skal lede universitetets største fakultet6.3.2025 12:35:26 CET | Pressemelding
Ingvild Jøranli får tilbud om stillingen som dekan ved Handelshøgskolen Innlandet – Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap.
Skal forske på konflikter i utmark i Europa27.2.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke bare her til lands at rovdyr er et betent tema. Forskere i 12 europeiske land skal nå finne gode løsninger der møtet mellom viltforvaltning og husdyrhold har blitt til inngrodde konflikter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom