Universitetet i Bergen (UiB)

UiB og UD inviterer til utenrikspolitisk konferanse

Del

Hvilken rolle skal Norge spille på den utenrikspolitiske arenaen i årene fremover? Få med deg Respons-konferansen i Universitetsaulaen 13. februar.

Responskonferansen i Bergen 13. februar
Responskonferansen i Bergen 13. februar Utenriksdepartementet

Global orden og demokratiske verdier i en tid med maktforskyvning og stormaktrivalisering er tema når Universitetet i Bergen og Utenriksdepartementet inviterer til Respons-konferanse i Aulaen 13. februar. Temaet er svært aktuelt i en tid der nyhetsbildet preges av store regionale og globale konflikter.

– Demokrati, menneskerettigheter og en verdensorden basert på folkeretten er utenrikspolitiske kjerneinteresser for Norge. Jeg ser fram til å få innspill på hvordan vi kan jobbe enda bedre for å fremme disse interessene, i en krevende tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Konferansen er en del av serien "Respons - utenrikspolitikk for en ny tid". Gjennom konferanseserien som arrangeres sammen med utvalgte institusjoner over hele landet, ønsker Utenriksdepartementet å skape et forum for debatt og videreutvikling av norsk utenrikspolitikk. 13. februar er det duket for konferanse i samarbeid med Universitetet i Bergen.

Mange UiB-forskere deltar på scenen

Denne dagen skal en rekke forskere og eksperter, i all hovedsak tilknyttet Universitetet i Bergen, belyse og diskutere ulike områder knyttet til temaet for konferansen.

– Vi lever i en urolig tid der kriser og konflikter preger nyhetsbildet, og der en rekke land går i en mer autoritær retning. Da er det viktig at forskere bidrar til å forklare bakteppet for hvorfor det skjer, og slik bidra med grunnlagskunnskap til Norges utenrikspolitikk, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Jonas Linde, er en av dem som skal stå på scenen under Responskonferansen. Han ser frem til å dele sin kunnskap om demokratiets status i verden.

– Det hevdes ofte at misnøyen med måten demokratiet fungerer på vokser. Det gjelder kanskje fremfor alt de etablerte demokratiene – for eksempel Norge – som er kjent for å ha en sterk støtte til demokratiet og høy tillit til politikere og institusjoner. Er dette en relevant virkelighetsbeskrivelse, eller er bildet av demokratiets status som ofte presenteres i den offentlige – og akademiske – debatt kanskje noen ganger overdrevent negativt? Dette er spørsmål som jeg vil ta opp i mitt innlegg på Responskonferansen, sier Linde.

Professoren er positiv til å bidra med kunnskap til morgendagens utenrikspolitikk. 

– At Utenriksdepartementet har tatt initiativ til at Responskonferansene skal gi forskere mulighet til å gi innspill til norsk utenrikspolitikk er veldig positivt og utgjør et godt eksempel på hvordan våre politiske representanter kan dra nytte av relevant forskning utført ved norske universiteter, sier han.

Innspill til fremtidens politikk

Bakgrunn for konferanseserien er blant annet Russlands invasjon av Ukraina og endringer i Europas sikkerhetspolitiske orden, økende rivalisering og spenning mellom stormakter, utfordringer i det internasjonale samarbeidet, utviklingspolitiske konsekvenser, flyktninge- og migrasjonsbevegelser samt den overordnede kampen mot klimaendringene.

Utenriksministeren ønsker at innspill og ideer fra konferansen skal bidra til å identifisere norske utenrikspolitiske initiativ og mulige handlingsrom sammen med våre internasjonale partnere.

– Universitet i Bergen har et av Norges sterkeste fagmiljøer innen internasjonal politikk, og mye verdifull kompetanse å by på. Bergen er et opplagt valg for denne viktige konferansen, sier utenriksminister Eide.

Konferansen i Bergen er den sjette i rekken av responskonferanser. Konferansen er åpen for alle som er interessert i norsk utenrikspolitikk. 

– UiB er glad for å bidra med forskningsbaserte innspill til fremtidens utenrikspolitikk. Respons-konferansen vil reflektere UiBs store bredde av fagkompetanse, og jeg er sikker på at dette blir en interessant konferanse, sier UiB-rektor Margareth Hagen. 

Presse som ønsker å være tilstede på hele eller deler av konferansen, er hjertelig velkommen. 

Kontakter

Bilder

- Respons-konferansen vil reflektere UiBs store bredde av fagkompetanse, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
- Respons-konferansen vil reflektere UiBs store bredde av fagkompetanse, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
Last ned bilde
Utenriksminister Espen Barth Eide er tilstede på Respons-konferansen i Bergen 13. februar.
Utenriksminister Espen Barth Eide er tilstede på Respons-konferansen i Bergen 13. februar.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye