UiB og UD inviterer til utenrikspolitisk konferanse
Hvilken rolle skal Norge spille på den utenrikspolitiske arenaen i årene fremover? Få med deg Respons-konferansen i Universitetsaulaen 13. februar.

Global orden og demokratiske verdier i en tid med maktforskyvning og stormaktrivalisering er tema når Universitetet i Bergen og Utenriksdepartementet inviterer til Respons-konferanse i Aulaen 13. februar. Temaet er svært aktuelt i en tid der nyhetsbildet preges av store regionale og globale konflikter.
– Demokrati, menneskerettigheter og en verdensorden basert på folkeretten er utenrikspolitiske kjerneinteresser for Norge. Jeg ser fram til å få innspill på hvordan vi kan jobbe enda bedre for å fremme disse interessene, i en krevende tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Konferansen er en del av serien "Respons - utenrikspolitikk for en ny tid". Gjennom konferanseserien som arrangeres sammen med utvalgte institusjoner over hele landet, ønsker Utenriksdepartementet å skape et forum for debatt og videreutvikling av norsk utenrikspolitikk. 13. februar er det duket for konferanse i samarbeid med Universitetet i Bergen.
Mange UiB-forskere deltar på scenen
Denne dagen skal en rekke forskere og eksperter, i all hovedsak tilknyttet Universitetet i Bergen, belyse og diskutere ulike områder knyttet til temaet for konferansen.
– Vi lever i en urolig tid der kriser og konflikter preger nyhetsbildet, og der en rekke land går i en mer autoritær retning. Da er det viktig at forskere bidrar til å forklare bakteppet for hvorfor det skjer, og slik bidra med grunnlagskunnskap til Norges utenrikspolitikk, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
Professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Jonas Linde, er en av dem som skal stå på scenen under Responskonferansen. Han ser frem til å dele sin kunnskap om demokratiets status i verden.
– Det hevdes ofte at misnøyen med måten demokratiet fungerer på vokser. Det gjelder kanskje fremfor alt de etablerte demokratiene – for eksempel Norge – som er kjent for å ha en sterk støtte til demokratiet og høy tillit til politikere og institusjoner. Er dette en relevant virkelighetsbeskrivelse, eller er bildet av demokratiets status som ofte presenteres i den offentlige – og akademiske – debatt kanskje noen ganger overdrevent negativt? Dette er spørsmål som jeg vil ta opp i mitt innlegg på Responskonferansen, sier Linde.
Professoren er positiv til å bidra med kunnskap til morgendagens utenrikspolitikk.
– At Utenriksdepartementet har tatt initiativ til at Responskonferansene skal gi forskere mulighet til å gi innspill til norsk utenrikspolitikk er veldig positivt og utgjør et godt eksempel på hvordan våre politiske representanter kan dra nytte av relevant forskning utført ved norske universiteter, sier han.
Innspill til fremtidens politikk
Bakgrunn for konferanseserien er blant annet Russlands invasjon av Ukraina og endringer i Europas sikkerhetspolitiske orden, økende rivalisering og spenning mellom stormakter, utfordringer i det internasjonale samarbeidet, utviklingspolitiske konsekvenser, flyktninge- og migrasjonsbevegelser samt den overordnede kampen mot klimaendringene.
Utenriksministeren ønsker at innspill og ideer fra konferansen skal bidra til å identifisere norske utenrikspolitiske initiativ og mulige handlingsrom sammen med våre internasjonale partnere.
– Universitet i Bergen har et av Norges sterkeste fagmiljøer innen internasjonal politikk, og mye verdifull kompetanse å by på. Bergen er et opplagt valg for denne viktige konferansen, sier utenriksminister Eide.
Konferansen i Bergen er den sjette i rekken av responskonferanser. Konferansen er åpen for alle som er interessert i norsk utenrikspolitikk.
– UiB er glad for å bidra med forskningsbaserte innspill til fremtidens utenrikspolitikk. Respons-konferansen vil reflektere UiBs store bredde av fagkompetanse, og jeg er sikker på at dette blir en interessant konferanse, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
Presse som ønsker å være tilstede på hele eller deler av konferansen, er hjertelig velkommen.
Kontakter
Margareth HagenRektorUniversitetet i Bergen
Tel:416 19 662Margareth.Hagen@uib.noOdd Vegard Kandal-WrightSeniorrådgiverKommunikasjonsavdelingen, UiB
Kontakt for praktiske spørsmål
Bilder


Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom