Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

RME ilegger Tibber Norge AS et gebyr på 8 millioner kroner

Del

Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) ilegger Tibber Norge AS et gebyr på 8 millioner kroner for overtredelse av bestemmelsene om forskuddsfakturering av sine kunder. 

Vedtaket er gjort med bakgrunn i Tibber Norge AS sin overgang fra etterskuddsvis til forskuddsvis fakturering høsten 2022. RME presiserer i vedtaket at det er tillatt å fakturere strøm forskuddsvis, men at dette må gjøres i tråd med reglene som gjelder for forskuddsfakturering. 

- Forbrukere kan være tjent med avtaler som innebærer forskuddsfakturering, men faktureringen må være forutsigbar og kunne etterprøves. Slik vi vurderer Tibber Norge sin praksis i denne konkrete saken, er ikke dette tilfelle, sier direktør i RME Tore Langset. 

Tibber Norge AS har vært klar over brudd på reglene  
I vedtaket er det lagt til grunn at Tibber Norge AS har vært klar over at den metodikken som selskapet benyttet høsten 2022 var i strid med reglene. RME har lagt vekt på dette som et skjerpende element i denne saken. 

Reglene om fakturering av strøm skal beskytte forbrukerne 
De fleste forbrukerne blir fakturert på etterskudd. Det innebærer at forbruker kan sjekke at strømfakturaen er i samsvar med strømforbruket og den prisen de har avtalt med leverandøren. Ved forskuddsfakturering er både forventet forbruk og forventet pris frem i tid usikre størrelser.  

Forskrift om fakturering setter derfor rammer for hvordan strømleverandøren kan beregne forbruk og pris i fakturaen. Uten disse begrensningene kan strømleverandøren benytte forbrukerne som bank for å forbedre egen likviditet. 

- Tibber Norge har brukt en høyere pris enn tillatt, og på den måten fått tilført uberettiget likviditet når de forskuddsfakturerte kundene sine i prisområdene NO1, NO2 og NO5, sier Langset. 

Vedtaket er fattet med hjemmel iForskrift om måling, avregning og fakturering av nettjenester og elektrisk energi, nettselskapets nøytralitet mv.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye