Universitetet i Bergen (UiB)

Nytt søkealternativ ved medisinstudiet på UiB

Del

For første gang i historien har de som søker medisinstudiet ved UiB valget mellom to ulike søkealternativ i Samordna opptak. 

Det første Vestlandslege-kullet startet opp i Stavanger høsten 2023
Det første Vestlandslege-kullet startet opp i Stavanger høsten 2023 Foto: Paul André Sommerfeldt/UiB

Den 1. februar åpnet Samordna opptak for alle som vil ta høyere utdanning i Norge, og de som går med en legedrøm i magen har i år enda flere valgmuligheter! I tillegg til å kunne velge medisinstudiet med studiested Bergen, kan du nå også velge medisinstudiet med studiested Bergen/Stavanger, også kjent som Vestlandslegen. 

– Det er en stor fordel for studentene at de allerede ved søknad kan velge studiested fra 4. studieår. Da har de god tid å planlegge flytting og nytt bosted. Det gir også mer forutsigbarhet for fakultetet fordi vi vet hvem som flytter, sier dekan ved Det medisinske fakultet på UiB, Per Bakke. 

Administrativ koordinator i Stavanger, Mari Ellingsbø Haaland, er glad for at rekrutteringen til Vestlandslegen nå gjøres allerede før studentene har startet på studiet.

– Det gjør studieløpet mer forutsigbart for studentene og vi får studenter som er motiverte for å fullføre utdanningen i Stavanger.  Det gir også oss i studieledelsen god tid til å planlegge og utvikle det gode opplegget vi allerede har på plass. Vi gleder oss til å ta i mot større kull med studenter, sier Haaland. 

Opptil 40 plasser

I 2020 fikk UiB tildelt 20 nye studieplasser, og de ble startskuddet for en pilot av Vestlandslegen i Stavanger. Siden da har rundt 20 studenter per kull kunnet søke internt for å ta de siste tre årene av medisinstudiet i Stavanger. I 2023 fikk UiB tildelt 20 studieplasser til. Derfor kan de som i år søker medisinstudiet med studiested Bergen/Stavanger konkurrere om opptil 40 plasser.

Med små kull vil studentene bli godt kjent med både undervisere og andre ansatte i Stavanger, og få mye faglig oppfølging. Vestlandslegen studieløp Stavanger kjennetegnes av studentaktiv læring, moderne pedagogiske prinsipper og godt læringsmiljø.

Planlegger utvidelse 

Vestlandslegen var UiB sitt innspill til Grimstadutvalgets anbefalinger om å øke utdanningskapasiteten i de norske medisinutdanningene. Arbeidet har pågått siden 2018, og høsten 2023 flyttet de første vestlandslege-studentene til Stavanger for å fullføre medisinstudiet der.

Selv om vi nå har fått eget opptak med 40 studieplasser, er ikke prosjektet Vestlandslegen i mål. Etter hvert som studiemodellen bygges ut med flere plasser, vil det jobbes mot å etablere tilsvarende tilbud i Haugesund og Førde.

Nøkkelord

Kontakter

Kristin Walter
Seniorrådgiver, Det medisinske fakultet, UiB
kristin.walter@uib.no

Per Bakke
Dekan, Det medisinske fakultet, UiB
Per.Bakke@uib.no

Bilder

Det første Vestlandslege-kullet startet opp i Stavanger høsten 2023
Det første Vestlandslege-kullet startet opp i Stavanger høsten 2023
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye